Narodno blagostanje

13. јуни 1931. НАРОДНО

РАЗНО

— Italijanski Ministar za korporacije Botan skrenuo је industriji pažnju na činjenicu da ona mnoga svoja zastupstva u inostranstvu poverava sfrancima čak i onda, kada to nije neophodno potrebno.

— Dunavsko parobrodarsko društvo privelo је skoro kraju pregovore sa Madžarskom radi prodaje rudnika uglja u Pečuju i udela u železnici Pečuj-Mohač, koja je sagrađena radi isporuke uglia preko jugoslovenske granice. Društvo je uspelo da sa Madžarskom sklopi veoma povoljan ugovof, po kome će po prodaji rudnika i železnice imati pravo na liferacije uglia pod vrlo nisku cenu.

— Persija vodi živu propagandu za sklapanje prednjeazijskog privrednog bloka, u koji bi ušli osim nje Turska, Irak i Afganistan. :

— Ignjat Rozenberg, generalni direktor i član upravnog odbora Beočinske fabrike cemenfa a. d. Beočin, umro je 1. o. m. U našim industrijskim krugovima, a naročito u industriji cementa on je uživao glas odličnog stručnjaka.

— Шпањолској влади још није пошло за руком да сузбије падање курса пезете. Овај је пао на 62,25 према енглеској фунти. Предузете су строге мере за одржавањем ниских цена животних намирница. Извоз кромпира, пиринча, меса, стоке и сушеног поврћа забрањен је потпуно. Банке су у року од 48 часова морале да под заклетвом поднесу влади стање властитих резерва злата и сребра, као и улога на штедњу. Задње 3 године много се критикује у јавности уговор са Совјетима о лиферовању бензина и тешких уља. Тврди се да је он повод наглом паду курса пезете, који је свих дана наступио.

— Од 30.000 ком. свиња одабране пасмине, које су Совјети купили у иностранству угинуло је досада 15.000.

— У Сарајеву је отворена 7. о. м. филијала Занатске банке Краљ. Југославије. Исто тако Београдска Задруга је отворила своју филијалу у Скопљу.

— Двомесечни рад нове београдске Општинске кланице (отпочела да ради 1. априла о. г.) показује знатно

БЛАГОСТАЊЕ Страна 381

— У Новом Саду је изгорела фабрика кожа Полак и Ризнер, која се сматра за најстарију фабрику ове врсте у

динара.

—_ Банска управа у Загребу сазвала је за 13. O. M. анкету по питању оснивања рибарских берза, ради што већег пласирања домаће рибе.

о. м. конгрес наших исељеника, на коме ће учествовати око 250 делегата из Америке.

· — У Министарству трговине и индустрије је потписан правилник о трговини сувим шљивама и пекмезом, по коме се шљиве и пекмез од ових не смеју пустити у промет пре него што их контролни органи не прегледају.

— Мађарски Хипотекарни институт емитује у Лондону преко Хамброс-банке 1 мил. ф. ст. 71] ф заложница уз курс од 96.

— На својој пролетњој конференцији у Берлину Удружење немачких виноградара упутило је влади молбу да што пре учини аутономнима царине на вино, које су везане извесним трговинским уговорима, затим да на темељу закона о овлашћењу повиси одмах царине на увоз вина за производњу шампањца, бермета и др. да утиче да се олакша отплата виноградарских дугова. Напослетку траже да се поведе акција слична оној за пољопривреднике Источне Прајске ради раздужења и појефтињења кредита јер се ни они не налазе у бољим приликама. Н. пр. у областима Мозеле, Сара и Рувера има 19.000 виноградара, чије укупно задужење износи 26 мил. марака (351 мил. дин.) т. |. 1380 (18,630 дин,) на главу.

— Ha иницијативу ново основаног Савеза задруга Срба привредника у Београду основана је у Ковину Задруга Срба привредника. Циљ је овој подизање и јачење привреде у овом крају.

— Kreditna banka u Sofiji, koja spada u interesnu sferu Dojče bank und Diskontogezelšatt, daje ove godine dividendu 9%. Bruto-dobit iznosi 29,39 mil. leva (11,75 mil. dinara). Glav-

боље резултате у упоређењу са радом у истим месецима y | nicu je povisila od 35 na 50 mil. leva (14 odnosno 20 miliona

прошлој години. Тако ове године у априлу и мају заклано је 3.020 вола (у 1930. г. 2.902), јагањаца 17.027 (у 1930. г. 3.145). затим 4.141 теле (у 1930. г. 4.537), свиња 7.380 (у 1930. г. 2.419) и 604 прасета (у 1930. г. 82). Знатном повеБању клања одговорају и већи приходи, јер за два месеца ове године наплаћено је 1.984.141 динара, према 875.932 д. у прошлој години.

— Овогодишњи Љубљански велесајам је посетило

dinara).

— U Milanu je osnovana banka Ente Italiano di Assicurazioni Crediti fra Cantieri Navali Nazionali sa glavnicom od 10 miliona га (30 mil. din.). Osnovala su je brodogradilišta Ansaldo, Đenova; Odero Terni Orlando, Livorno; Kantieri Riuniti del Adriatiko, Trst; Kantieri Navali del Karnaro, Rijeka i Oficine e Kantieri Partenopei, Napulj. Zadaća joj je, kako se vidi iz imena, da osigurava kredite osnivača, i da podupire sol-

104.000 ma M3 36eMJbE MH HMHOCTpaHcTBa, Meby KojHMa je GMMO | veninost dužnika.

14.000 купаца. На сајму је било изложено 215 вагона робе

разних врста. Највећи је промет имала жељезна индустрија. Од 25. авг. до 9. септ. приредиће се јесења изложба Веле-

сајма. У исто време биће отворена и велика туристичка

изложба.

— Трговачко-индустријска и занатска комора у Великом Бечкереку приређује од 14. до 17. о, м. у Вел. Бечкереку индустријско-занатску и пољопривредну изложбу, у Вршцу винарску и изложбу справа за вино, а у Белој Цркви

винарску и цвећарску изложбу.

— У Новом Саду је покренута акција за оснивање

Савеза произвођача и извозника кудеље.

— Трговачко-обртничка комора у Сплиту је упутила претставку претседништву владе, у којој моли да се што пре

отпочне са изградњом Унске пруге.

— Према извештају- Бироа за унапређење немачкојугословенских. привредних односа, постоји намера да се

оснује Немачко-Југословенска трговачка комора.

.

5 5

Управни и Надзорни Одбор ФАБРИКЕ ШЕЋЕРА А. Д. „БАЧКА“ у Новом Врбасу заједно са чиновницима, намештеницима и радницима предузећа јављају тужну вест, да је оснивач предузећа, потпредседник

г. Др. ЕДУАРД АЦЕЛ 5-ог овог месеца, након кратке али тешке болести, у Карловим Варима, преминуо.

Својим ретким способностима и неуморним радом допринео је покојник много процвату предузећа, због чега ће његова успомена у нама и даље трајно живети.

У Новом Врбасу, 6. јуна 1931. год.

нешој земљи (основана 1848. г.) Штета се цени на 2 Мил. |

— У Загребу и Београду ће се држати од 27. до 29...