Narodno blagostanje

13. јуни 1931. НАРОДНО dela. Nemcima to izgleda dugo i malo, zbog toga se predlaže da se iraži revizija Jangovog plana

Vrlo je lako mogučno da su nemački ministri govorili o tome i u Čerkesu, ali u tom slučaju su dali svedočanstvo Velike naivnosti.

Engleska je nebrojeno puta iskazala svoje mišljenje u posledu reparacija. Ona ne prima ništa više no što plaća Ametrici i pristaje na popust samo tako ako popusti Amerika. U koliko gore stoje engleske finansije, u toliko ona energičnije stoji na tom gledištu. A što je najglavnije Englezi su u Čekersu mogli samo za sebe dati izjavu a ne i za ostale poverioce, a najmanje za Ameriku. Revizija Jangovog plana moguća je samo uz pristanak Amerike. U tome se slučaju može u napred da ima pristanak reparacionih poverilaca. Bez toga revizija je po našem mišljenju bezizgledna. Ostaje jedini put onaj koji je predviđen Jangovim planom.

Fantastična tvrđenja pojedinih novinara da dolazak raznih amerikanskih finansijera i državnika u Evropu treba da bude znak da se Amerika sprema na popust, mi ne možemo da primimo. Nije prvi put da Melon dolazi u Evropu, na protiv putovanje po Evropi je letnja amerikanska praksa. Sva |e Verovatno da. će g. Brining da pođe putem koji predviđa Јапgov plan. To nas ni najmanje ne iznenađuje. To se očekivalo. Ako komitet stručnjaka, kako je to predviđeno Jangovim planom, pronađe da Nemačka ispunjuje uslove za moratorfijum, onda je on neizbežan. Ali nije položaj sviju poverilaca jedan isti. O tome ćemo govoriti u idućem broju.

На овогодишњој скупштини Савеза индустријалаца у Загребу извршена је једна лична промена која нам намеће дужност да је засебно забележимо. Активни претседник те корпорације г. С. Александар изабран је за почасног претседника, а г. Владимир Арко за активног.

Г. Александар је индустријалац великог формата.

С. Д. Александар и Владимир Арко.

БЛАГОСТАЊЕ Страна 375 Загребачки староседелац и потомак једне пословно врло активне породице, он је на својим плећима изнео високо име и иметак породице. Г. С. Д. Александар је с успехом командовао на четири стране ; он је имао под својом управом пивару у Загребу, Фабрику уља Загреб, Загорку, грађевинско подузеће а. д. и Мирна, угљенокопно друштво.

Ако се највећа мудрост у вођењу индустриских подузећа састоји прилагођавању долазећој коњунктури — и ако се на њу не може да утиче, — онда је г. С. Д. Александар велики индустријалац. Он је стопроцентно искористио сваки коњунктурни полет, али је исто тако умео да се повуче, кад је зато била потреба. Г. С. Д. Александар је један од најактивнијих и најугледнијих пионира привредне Југославије. И ако више од четрдесет година неуморно ради, још увек је мозак својих подузећа и послова, при чему му помажу чланови његове породице.

Г. Александар има још једну особину, коју ми врло високо ценимо, то је његова обилна и неуморна списатељска делатност, Он је најплоднији економски хроничар и есејиста међ нашим водећим привредницима. Он је ценио знање и стручност и тежио је, да их присвоји у што већој мери. Ценио је јавност и служио јој. Његово име је репрезентативно у иностранству за југословенско привредништво. Он је члан небројених професионалних и економских међународних организација.

Велика је његова преданост нашој општој ствари.

Г. Владимир Арко није сунце које се тек рађа, и ако светли с истока. То је сунце, које се одавно родило. Он је већ био претседник трговачке и обртничке коморе у Загребу. Он је Американац. За индустријалца нема већег комплимента. За 15 година рада као индустријалац створио је много. Пословно би могао бити већ сатуриран, јер поред своје првобитне индустрије он је сопственик и фабрике емаљираног посуђа. Али је његова енергија још неутрошена. Од тога ће бити доста и за ствар југословенске индустрије, а и за општу ствар.

НОВЧАРСТВО

— U Beč je uprava berze rešila da preduzme mere protiv kontermine. Poslovi zaključeni u ponedeljak, utorak i sredu moraju se likviditati do idućeg ponedeljka; i to četvrtkom se daje nalog, petkom se vrši predaja efekata, a idući ponedeljak je za poslove sklopljene četvrtkom, petkom i subotom; nalozi se vrše ponedeljkom, prijava i isporuka elekata utornikom a kasa četvrtkom. I uprava budimpeštanske berze preduzela je slične mere. Dani za prijavu poslova u žiroefektima su sreda i subota; kasa je sredom i subotom. Efekti se moraju isporučiti najkasnije dan po zaključenju posla.

— Poštanska štedionica pokazuje krajem maja o. g. sledeće stanje: ukupni čekovni promet u maju je iznosio 5325.5 miliona dinara, od čega je 48.30% obavljeno u bezgotovinskom prometu. Ulozi pokazuju stanje od 862.0 miliona, odnosno za 69.88 miliona više no krajem aprila i 14.8 miliona više no krajem marta o. g. Broj čekovnih računa je prema prošlom mesecu porastao za 102 na 19662 računa. Štedni promet dostiže iznos od 262.09 miliona (za 9.06 miliona više od ultima aprila) a broj novootvorenih štednih knjižica pokazuje povećanje za 4174 na 151.545 knjižica.

— У Прагу је одржан збор акционара Англо-чехословачке и Прашке кредитне банке. У нову управу изабран је А. Р. Диксон, а понова Петер де Барк и Р. Рајзер.

ПТАЈНА СЛУЖБА

— У Америци су се фузионисале емисионе куће Харис Форбс и Чез Секјурити Корпорешен. Узрок томе је погоршано стање на американском тржишту капитала. Прошле године су обе куће пласирале 920 мил. дол. (51,3 милијарди дин.) зајмова.

— Бугарска Народна банка снизила је дисконт од 9 на 8,5%.

— Аустријска Народна банка повисила је дисконт од 5 на 6%.

— финансијске тешкоће, у које је запала бечка Кредит Аншталт изазвале су узнемиреност у целом свету. Ових дана су се у Прагу почели ширити измишљени гласови о тешкоћама неких већих прашких банака, па је то изазвало приличну узнемиреност код публике. Последња 3—4 дана прошлог месеца па до сада нису престала подизања улога у масама из банака, и ако је сада у много слабијој мери но пре неколико дана. Водећи финансијери Чехословачке су, забринути и траже строге мере за сузбијање тенденциозних гласова и за умирење публике. У ту сврху одржана је седница под претседништвом гувернера Народне Банке, којој су присуствовали сви угледнији финансијери Прага, Интересантно је, да је претседник Чехословачке Републике г. Масарик изабрао баш овај моменат да учини преко Министра финансија свечану предају свога првог улога код По-

| || | | | |