Narodno blagostanje

4. јули: 1931.

РАЗНО

— Привредни одбор Европске комисије одложио је своје седнице до краја августа. Неки угледни чланови комисије изјавили су да је за даљи рад потребно сачекати резултате преговора о Хуверовом предлогу.

____ Хуверов предлог изазвао је хосу на свим светским берзама. Добици учињени услед тога на Париској берзи прелазе 50 милијарди франака (110 милијарди дин.).

— Наставља се истрага против директора Еренфеста, који је примао од Кредит-аншталта 5000 шилинга пензије и 5000 шил. (40.000 дин.) као саветник банчин у Паризу. Берива су му исплаћивана премда његов лични дуг код банке прелази 900.000 шил, (7,2 мил. дин.).

— „Југословенски Лојд“ у Загребу јавља, да ће једна група швајцарских капиталиста још ове године отпочети са подизањем хотела у јужним крајевима наше државе, нарочито у Струмици, Струги и vw. д. Ми у ту вест не верујемо, јер би било и сувише лепо...

— Председник Београдске Трговачке Омладине г. Благоје Ј. Антонијевић поднео је из здравствених разлога оставку, која му је са пуно признања и захвалом на досадашњем раду нерадо уважена. Његове послове је преузео досадашњи потпредседник г. Трифун Јовић.

__ Познатом бечком економисти Хансу Мајеру, ђаку. Карла Менгера и Филиповића, понуђена је катедра покојног проф. Левеса на университету у Килу.

— U Pragu je konstituisana rumunsko-čehoslovačka trgovačka komora.

— Novi derektor bečkog Kreditanštalta Van Hegel obavesftio je sve bivše direktore i zamenike direktora Kreditanštalta odnosno nekadanje Union banke, da će im smanjii penzije saobrazno opštem finansijskom stanju.

— За годишњу скупштину Удружења извозника, која ће се одржати у недељу 5. 0. м. у Београду, влада међ трговцима животних намирница веома живо интересовање, варочито у погледу стања, насталог новим законом о пшеничном монополу. Очекује се велико учешће и из унутрашњости. — U Milanu se završava gradnja nove berzanske zgrade, koja će biti najveća u Evropi. Sadržavaće posebna odelenja za žitnu, vinsku i efektnu berzu.

— Заменик начелника финансиског одсека американског Министарства привреде г. Др. Реј Хол демисионирао је. Њему је као стручњаку било поверено да изради биланс спољне трговине, и стање дугова и потраживања према иностранству. Он је отступио због тога што се није могао | да сложи са датим му инструкцијама. Он тврди да су би- ! ланси спољне трговине, које објављује Министарство привреде, лажни. Министарство оштро одбија ову оптужбу. Извесне разлике може бити једино између његових цифара и оних царинарница због пада цена робе, који се у међувремену догодио.

— Пољска влада решила је да смањи плате чиновника за 20%. То је изазвало огорчење чиновништва, чији је положај мизеран. Пре кратког времена јавили смо о 15%-ној редукцији чиновничких плата, али је уштеда у буџету била недовољна па се влада решила на нове мере између осталих и на 20% смањење плата од 1. јула; последње ће донети уштеду од 405 мил. дин. Сам претседник владе признаје. да је положај чиновништва очајан. Један неожењен полицајан примаће од 1. јула месечно око 945 дин, а ожењен са двоје деце једва 1283 дин.

— И у швајцарској индустрији почела је да се осећа општа привредна депресија. То је повод: протекционистичким мерама, које влада хоће да подузме. Њој је много стало

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

да понова регулише свој трговински однос са Немачком,

Страна 429.

који, се у последње време развио на штету њену. Док швајцарски извоз; у Немачку рапидно опада због слабљења куповне снаге немачких потрошача, немачки се увоз у Швајцарску нагло повећава. Немачка је, како је познато, приморана да повећава свој извоз ради плаћања репарација. Зато се Швајцарска решава да или откаже уговор због повеБања царина или да са Немачком закључи уговор са контингентима. — Криза американског банкарства се пооштрила. У мају је пало под стечај 87 банака са 53,84 мил. дол. (3,02 милијарди дин.) улога.

usna ZOLL- UNIO KLEINE ENTENTE

Wirtschažt und Politik Oesterreichs, der Nachtol-

gestaaten, Deutschlands, ihre degenseitige Ab- hangigkeit und ihre Zusammenhange mit der

\Weltwirtschaft und Weltpolitik informieren Sie

sich grdndlich, umfassend, zuverlassig in der

inhaltsreichsten wirtschaltspolitischen Zeitschrift

dieser Gebiete, im

POI! VOLE S!

IRI

Нетамзбеђет МАТТНЕК БЕРЕКМ — WIEN IX.

Standige Mitarbeiter in: Amsterdam, Berlin, Budapest, Bucarest, Mioskau, Prag, VWWarschau, Zadđreb.

Berulfen Sie sich auf diese Anzeige und Sie erhalten kostenlos Probenummern,

An den Verlag „Der. Oesterr, Volkswirt“, Wien IX., · Porzellangasse Nr. 27.

Ich will Ihr Blatt kennenlernen, Senden Sie mir kostenles Probenummern.

— Министарство трговине и индустрије израдило је предлог Правилника за полагање испита руковалаца електричних кућевних особених и теретних дизалица. Предлог ic достављен свим привредним и другим заинтересованим организацијама на мишљење.

— У Сарајеву ће се подићи нова зграда Градске штедионице која ће коштати око 5 мил. дин.

— Штета од временских непогода у Дравској бановини износи 24 мил. дин.

—- Фабрика вагона у Броду на Сави, које је у последње време отпустила већи број радника, запослиће поново око 1000 радника.

— Сарајевске новине јављају да ће Вакуфска управа

у Бања Луци подићи велики и модеран хотел, који ће ко-

штати око 9 мил. дин.