Narodno blagostanje

Страна 428

Trgovački registar:

Parna pekara „Soko” a. d. Beograd, poziv na upis 1000 akcija (po 1000 din.). — Prva mehaničarska fabrika stakla za prozore a. d. Beograd,, poziv za polaganje druge uplate akćija. — Bata ,cipela i koža d. d. Zagreb, otvaranje filijale u Pirotu. — Sokobanjsko hidroterapijsko i električno društvo objavljuje likvidaciju. Za likvidatore određeni: Mihajlo I. Stojančević, Toma S. Stefanović i Iija Hadži-Pavlović. — Penjarosko rudarsko i metalurgisko društvo, filijala Beograd, potpisivaće punovažno S. Žilija Lisman Eduard Aleksandar Adrian, rudar. inžinjer. Prva zagrebačka industrija tjestenina d. d. Zagreb, osnivanje društva sa glavnicom od din. 1.000.000 (1000 akcija po din. 1000.—). — Banka „Stara Srbija”, Skoplje, povećava kapital sa din. 2,000.000 (2000 akcija po din. 1000.—). — „Grand Hotel” d. d., Zagreb, upis novoizabranog člana uprave lIrene Berger. — „Pluvius” d. d. tvornica odela, Zagreb, upis brisanih članova uprave Oskara Jelineka i Ladislava Doboša.

Zakoni i uredbe:

Zakon o likvidaciji agrarne reforme na velikim posedima. — Zakon o građenju Željezničkih pruga Požarevac—_- Kićevo—__ granica. bivše požarevačke oblasti i Požarevac-Svilajnac. — Zakon o državnom saobraćajnom osoblju.

Bibliografija:

Zemljoradnička zadruga, Beograd, 28. juna. — Leo Ко-

ter: Međunarodna saradnja i mir u svetlu sociologije. — Glasnik.

poljoprivrednog kredita, Beograd, 3. juni.

Писмо УРЕДНИШТВУ

Врло поштовани господине „уредниче,

У 25. броју вашег недељног часописа „Народно Благостање“ на страни 395. одштампана је нотица у којој су нетачно приказани закључци конференције посвећене организацији извоза стоке из Јужне Србије и Санџака у Грчку. Да би се спречило даље падање нашег извоза, закључено је, каже се нетачно у тој нотици, „да се пре оснивања Задруге 94 извоз стоке и сточних производа оснује у Солуну сточна Берза на тај начин што ће Продуктна Берза у Солуну, у Споразуму са Југословенском 'Трговачком и Индустријском Комором установити биро за регистровање купо-продаје стоке и берзански мешовити суд за сточне спорове. На тај начин, вели ваш дописник, нестаће т. зв. „летећих трговаца“ који својом робом кваре углед роби правих извозника.

Тежиште овбга писања не лежи, као што ваш допиCHHK каже,.у конкуренцији турске стоке, јер се извоз ситне турске стоке пење на 262.000 према наших 737.000, док годишња потреба Грчке износи од прилике 1,200.000 комада ове стоке. Према томе Ми имамо могућности да свој извоз стоке још појачамо. Да би га пак појачали Комора је и сазвала ову конференцију и тражила мишљење свих заинтересованих о томе на који начин да овај извоз повећамо. Пошто је констатовала :

1) да конкуренција у Солуну јесте од утицаја, али није главни разлог што наш извоз у Грчку није јачи;

2) да незгоде долазе од неорганизованог извоза и извозника са наше стране;

3) да је потребно установити у Скопљу филијалу Задруге за извоз и њен рад применити на овдашње прилике; и

4) да је исто тако потребно установити и у Солуну једну експозитуру у којој би били представљени извозници из равних места Јужне Србије, један одбор — продајни

~

| | Шеленбургова бр, 7.

А. Д, ПРЕЂЕ

елеграми ЕИКОДОВКА, Љубљана ТЕЛЕФОН 5-78

Телефони! 29-36 и 27-37

___HAPOJIHO ·

ШКОДИНА Заступвиттво Београд, Кнез Миханлов Венад 13-14 |

Mspabyje cne mpojexiro и шаље Ба Samreš своје GcCrpymme жажкњеро

БЛАГОСТАЊЕ _ :·_Бр. 27 уред, конференција је одредила и дужност овога уреда који се састоји у томе да изналази купце, да их доводи у везу са нашим извозницима и сточарима, да ове последње обавештава о ценама и да по могућности врши и пласман стоке У име свих извозника који се на солунском тржишту с наше територије појаве у колико је стоку могуће невиђено пласирати. Одбор би имали да сачињавају делегати које би сами привредници одредили. Њему би имали да се обраћају такође и сви потрошачи из Грчке. Он би имао да обавештава одбор скопске филијале, а овај би опет обавештавао: наше центре у Митровици, Тетову, Гостивару, Куманову, Пироту и другим местима, да товаре или не товаре стоку, да је тражња јака, да су цене добре и обратно томе. Овако се. мора да чини због сигурности пласмана. Солунски одбор треба да одређује колико стоке треба дапође на тржиште.

Далеко је било, дакле, од сваке помисли да је -иједан учесник конференције мислио да конференција може да донесе закључак какав вам је ваш дописник доставио; јер оснивање сточне берзе у Солуну зависи од грчких меродавних власти. Исто је тако била далеко од помисли и тврдња вашег дописника да роба летећих трговаца квари углед пра-

„|вих извозника, јер је то једна те иста стока.

После оваквог обавештења које сте о овој конференцији. од дописника добили ја се не чудим,. господине уредниче, што сте на крају ове нотице додали реченицу : „Оваква резолуција заслужује име које васпитан човек не може да употреби“. Због овога ћу вам у будуће редовно достављати све одлуке ове Коморе и свих конференција које сна буде по ма ком питању сазивала. Ма да Комора овим дописом није директно тангирана можете, ако сматрате да је то потребно, ово писмо ради тачног обавештења о заКључцима одржане конференције у своме листу и отштампати, Примите уверење мога одличног поштовања,

Скопље, 22. јуна 1931. год.

Претседник Трговачко-Индустриске Коморе, Ставра Хаџи-Ристић.

Коминике, који је издала Комора после конференције:

Ради важности питања организације извоза стоке и Ссточних производа Комора је ових дана одржала две конференције и то прву 3. ов. мес, са заинтересованим извозницима стоке са своје територије, а 8. ов. мес, са представницима меродавних државних установа — Министарства Трговине и Индустрије, Министарства Пољопривреде и Вода, Генералне Дирекције Државних Железница, Краљевске Банске Управе у Скопљу и наше Трговачко-Индустријске Коморе у Солуну. |

На првој конференцији претресана су и примљена

|правила Југословенске задруге за извоз стоке и сточних

производа, којима се овај извоз дефинитивно регулише, а на другој је припремљен материјал за израду правила филијале ове задруге у Скопљу.

На основу овога материјала Комора је израдила праВила, послала их лично на одобрење Господину ' Министру Трговине и Индустрије, упутивши и свога подпредседника г, Хаџи Драгог Патрногића на седницу која се у Министарству сада одржава ради дефинитивне редакције правила, Ова правила предвиђају све радње које скопска филијала и њени органи имају да врше. Пословник филијале Комора ће израдити накнадно.

Загреб |

Рачкога бр. 2 ___Телеграни: |. ШКОДА — Загреб Телефон 41:97

рани аи внезаг

ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ |

гБовсо

Телеграни: ШКОДА Београд