Narodno blagostanje

“ JO јули JO,

___БАРОДНО_БЛАГОСТАЊЕ

umom, rešavaće se 17. o. m. na konferenciji eksperata u Londonu. Kao što je poznato, to |e bio uslov Francuske, s obzirom na to, da bi mogle male države poverioci zbog Huverovog predloga same da dođu u finansijske neprilike.

Taj kredit ima da da Banka za međunarodne obračune, ali njoj samoj nedostaje sretstava. Sopstvenih sretstava ona skoro i nema a {uđa potiču od uloga evropskih novčaničnih banaka. Zbog već odobrenih velikih kredita Nemačkoj i Mađarskoj, njezina su sretstva iscrpena i Banka je sama objavila, da kod jedne veće kreditne operacije ne može da učestvuje ako ne primi odgovarajuća sretstva od strane novčaničnih banaka. Verovatno je, da je banka i prilično imobilizirana.

Nije isključeno, da će na toj londonskoj konferenciji таstupnici velikih novčaničnih banaka pokušavati da гедистајц predviđeni dolarski kredit, Već i u pogledu na velike pottebe Nemačke i osfalih država, koje se nalaze u teškoćama. Е

Kr 5 ПЕНЕТА

ел Свакоме је познато да су најуноснији они послови, који су законом забрањени и да се увек налазе предузим» љиви људи, који се и мимо најстрожију контролу баве таквим пословима. Кријумчарење данас ни из далека више није оно што је некада било —_ помешано са мањом или већом дозом романтике. Оно се усавршило на један начин, који у погледу организације и рационализације не заостаје за предузећима која се баве легалним пословима. Нигде на свету се модерно круијумчарство није развило до те мере, као у Сједињеним Америчким Државама — и то алкохола. Амерички кријумчари алкохола т. зв. „бутлегери“ и „гангстери“ — раде на широкој основи; главно седиште њиховог „синдиката“ је у Чикагу, одакле се продаја врши било преко „пословних пријатеља“, биле преко сопствених локала и барова, којих има хиљадама у целој земљи. Алкохол — у главном пиво и разне врсте жестоких пића —- добављају се из Канаде, а довози се сопственим, нарочитим бродовима који су добро наоружани и у стању да развију велику брзину, како би у случају гоњења од стране полицијске флоте могли утећи или ступити у борбу с њом. Зараде су огромне, јер се ради о једном артиклу велике тражње. Велики је број људи, којима. ова „бранша“ даје лепе зараде, јер послови иду сјајно. Има неколико великих синдиката, који се баве тим послом, али је најзначајнији онај, чији је шеф до скора био Талијан Алфонзо Капоне (скраћено Ал Капоне). Конкуренција међу њима је врло велика. У борби (у правом смислу речи) с конкуренцијом оружје игра главну улогу; убиства спадају у пословне методе. Покушало се и са савременијим методама: на конференцијама између „шефова“ постигнути су споразуми у погледу поделе делокруга и убистава би привремено престала. Али не за дуго: нове жртве доказивале би, да су уговори прекршавани. — Наравно да су се ове фирме поред

Како се Ал Капоне повлач у — поштен живот

трговине алкохолом као главним послом, занимале и споредним пословима, као што су обијање, пљачке, уцене, отварање коцкарница у којима су посетиоци на елегантан начин пљачкани и сличним уносним пословима. Страх од тих банди био. је толико велики, да су им поједине фабрике и банке драговољно плаћале знатне суме да би их оставиле на миру, или су та предузећа плаћали једној банди, да би их њени људи чували од напада какве друге банде.

А полицијаг Ње се није требало плашити. Захваљујући својој великој дарежљивости, Ал Капоне је живео у најбољем пријатељству. с'њом и она му „није чинила - никакве сметње. још на самом почетку своје каријере, када се бавис трговином белим робљем и када је због забране проституције у Америци организовао путујуће трупе девојака које би на краће време изнамљивао скривеним јавним кућама, Ал Капоне је умео да се споразуме с властима, да отклони њихову радозналост; великим избором и ниском ценом белој роби успео је да надмаши конкуренцију и да главни посао узме за себе. — Меродавним је одавно било познато дедање Ал Капонеа, али су им недостајали докази. Тако се да објаснити, да се Ал Капоне, овај разбојник и „бризлеза тап', могао несметано шетати чикашким улицама, приређивати јавне гозбе и проводити се у Атлантик Ситиу (америчка ривијера). Није се плашио полиције али у толико више својих конкурената — а и ови су били добри стрелци, Због тога је био стално окружен телесном гардом, а већи број оклопљених аутомобила био је увек у приправности.

Ко зна докле би трајала власт овог, несавладљивог 40века, да се није један човек,из личног интереса ухватио с њим у коштац. Е, К. Џонсон, кога је претседник Хувер пре две године поставио за државног тужиоца, амбициозан је човек и жели да постане гувернер државе Илиноис. Потребна му је зато популарност и он се даје на посао. Али он-не организује потере, нити се прерушен увлачи међ кријумчаре, нити се служи осталим методама познатих их Валасових романа, већ мирно седи за писаћим столом и студира — пореске пријаве од 1924 до 1929 године. Он утврђује, да Ал Капоне и његови другови нису у пуној мери одговарали својој пореској обавези, па је утврдио јоши 5000 прекршаја закона о прохибицији и за обе ове противзаконитости подигао тужбу против Ал Капонеа и 68 његових помагача. На суђењу, које је било 15. јуна, судије су мислиле да ће имати много посла док изнуде признања, међутим он је сва недела, која је починио за последњих десет година, признао за цигло три минута.

Шта га је то први пут у животу обесхрабрилог Чиста шпекулација: конкуренти су опет почели показивати јачу „активност“ и убиства су се низала; Ал Капоне је увидео да су тамнички зидови најсигурнија заштита од непријатељских куршума. После издржане казне не мисли више да се враћа на посао, већ жели да се повуче у миран живот; имање му

је прилчно велико, па ће му осигурати пристојну ренту.

Оса опао ессесенс он енннаскивинанин ин оннициннивининацив:=ипциникинннигапининнининивна-аннананн МАНАУИЛИ

~ Š ; с А m по ФРАНЦУСКО СРПСКА БАНКА ЛОМБАРДУЈЕ "оаловољнини У БЕОГРАДУ И ЊЕНЕ ФИЛИЈАЛЕ al lea: | УСЛОВИМА Доларске 79, Облигације Државне Хипотекарне Банке 1927. год. Селвтраљни о)

Доларске 7%, п 8), Облигације Државног Спољног Зајма од 1922. године Селе; 2:/; %, Обвезнице Ратне Штете (КАО И СВЕ ОСТАЛЕ ОБЛИГАЦИЈЕ КРАЉ. ЈУГ ОСЛАВИЈЕ)

аннапанимннининининининипкпипнлиннвинавшиннипинаиианивпиопвпици окна авнвин

инпаначинивнпоннниивнанеонитаннанони

пнилавинипринив ви пинипкинивкиинипипининишнинашлининннинаи Кеа шацинцапивнинивиннаннанннш ипнинцининнлнирнанннинананканалви

Потребан нам је добро писмен и вредан сарадник

ниншкинипипипнипанининнинининининипианининининилинннинлананнкиши

[5

малипинивипианининииманинвииншиникиннанвнининанквнизнливвнина

Страна 459 ~-