Narodno blagostanje

Страна 460

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр.29

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

NOVČARSTVO

— Za viceguvernere Natodme banke postavlljeni su g. dr. Meljko Čingrija, advokat iz Dubrovnika i g. dr. Milorad Đorđević, pomoćnik ditektora Ministarstva Нпапзца..

— U Nemačkoj su razni novčani zavodi, komanditisti Danat banke, zatvorili svoje šaltere.

— U Letoniji dve su banke, Međunarodna banka i Le= tonska banka, koje rade sa velikim nemačkim kreditima, zatvorile šaltere, zbog praznikovanja nemačkih banaka. Očekuje se, da će za kroz neki dan svoje poslove normalno moći odvijati.

— Banque de Genčve je propala. Likvidacija ·je odlučena, pošto je kanionalni parlament sa 48 protivu 47 glasova

odbio, da postupi kao Nemačka ili Austrija i da banku spasava,

iako učestvuje kanton u banci sa 8 miliona franaka (88 miliona dinara). U vezi ove insolvencije propala je i Banka Paravicini, Christ i Komp. |

— Onauka HrreHOHHHa JL. y. принудном равнању. Сомборски суд је. отворио поступак равнања ван стечаја над Опачком штедионицом, која нуди 50% за 18 месеци, а улагачима испод 10 хиљада динара 100%. исплату. Ова, штедионица имала је главницу од 2 милиона динара, 300 хиљада резерви, 11.59 милиона улога, 3.66 милиона повериоца итд.

— Na mesto дозадабпјео симегпега Китипзке Магодпе banke, Angelesca, koji je podneo ostavku, postavljen je g. Manoilescu, ministar trgovine. |

— U vezi sa događajima u Nemačkoj, povisila je Danciška banka diskont od 6% na 7%.

— Iz uredništva. U prošlom broju, a u oglasu Državne hipotekarne banke, omaškom korektora, objavljeno je, da Državna hipotekarna banka đaje zajmove na- podlozi državnih hartija od vrednosti ili državom ogarantovanih po 7%, umesto pravilno po 8% interesa godišnje, bez ikakvih drugih troškova, i da reeskontuje domaće menice sa 8% umesto pravilno 7. 5% godišnjeg interesa, što ovime ispravljamo.

JAVNE FINANSIJE

— Министарство финансија одобрило је новосадској

водној задрузи, да код Новосадске штедионице закључи зајам од 7 милиона динара уз 7% камату са роком од 5 година, који ће се употребити за подизање обрамбеног насипа, који ће ићи од ушћа канала Краља Петра до испод ритова, чиме ће бити Нови Сад осигуран од сваке опасности поплава.

TRGOVINSKA POLITIKA — Чехословачка влада повисила је од 10. ом. царину

на свиње од 308 чк. на 337 чк. за 100 кгр. живе ваге. Исто-

времено ступили су на снагу и нови царински додатци на житарице и то: за пшеницу 25, раж 19, јечам 23 и брашно 41 чк. за 100 кгр.

— Агенција Авала јавља, да је трговински провизорни "уговор са Аустријом, који је према раније измењеним нотама имао да траје до 15 о. м., продужен до 20 o. M.

INDUSTRIJA

— Пошто су акције творнице шрафова у Копривници прешле у посед Југословенског Бурка д.д. и пошто ће постројења бити пренета у Нови Сад, у Новосадску фабрику

шрафа, то ће се 20.0. м. на главној скупштини акционара „георнице у Копривници 2 OI Пилва оног преду"већа. — Савез текстилних радника југославије закључио је, да замоли Министарство трговине и индустрије, да у споразуму са Министарством војске и морнарице и Управе монопола узме у закуп Београдску текстилну фабрику, да на тај начин запосли радништво. Фабрика већ дуго време не ради, а раније је прападало Маутнеровом концерну.

POLJOPRIVREDA

— U poslednioj nedelji je pšenica na čikaškoj berzi pokazivala veoma labavu tendenciju. Poslednjih dana nedelje notira 50 centi za bušel, a javljaju se kursevi i ispod te granice.

— По питању осигурања пољопривредника јавља Југословенски Лојд, да су пољопривредни кругови израдили конкретне предлоге, по којим би се имало основати једно друштво, које би уз извесну помоћ државе узело на себе обавезу осигурања свих пољопривредника. Зашто стварати нов организам кад имамо довољан број домаћих осигуравајућих предузећа.

— Управа државних монопола одредила је износ од 5 милиона динара на име аванса херцеговачким садиоцима дувана. Садиоцима брдских крајева биће подељено 100 динара за сваку хиљаду засађених струкова а оним у пољским земљама по 80 динара. Тиме је сељацима, који тешко осећају оскудицу новца, барем донекле поможено.

— Farmeri u Kanzasu zatražili su moratorijum od mesec dana; u protivnome oni bi bili prinuđeni da prodaju svoju pšenicu po 25 centi za bušel.

КОМЈОМКТОКА

— У јуну месецу било је у нашој држави свега 38 стечаја и 56 принудних нагодба ван стечаја. По бановинама највише стечајева било је у Дунавској (10 и 27 принудних нагодба) у Дравској (9 и 3) Дринској (6 и 5) Савској (Зи13) Вардарској (2 и 3) Зетској (1 и 2) Моравској (1 и 0) док их у Врбаској уопште и није било.

— Prema jednoj pretstavci, koju je skopljanska irgovačka komora ovih dana podnela Ministarstvu finansija, ima u Južnoj Srbiji stok od 200.000 kgr. opijuma, koji se već dve godine nije mogao likvidirati. Dalje se ističe, da je samo u ovaj

| posao imobilizirano najmanje 80 miliona dinara. Neizvesnost,

kad će se ova zaliha moći unovčiti, veoma je velika, ali još veća je u pogledu cene koja će se moći postići.

JAVNI RADOVI

— Грађевна делатност у Сплиту је наком двогодишњег застоја поновно оживела. У току првих шест месеци општина је издала 90 грађевних дозвола, а изграђено је било 75 нових кућа са 247 станова. У целој прошлој години је издато 92 дозволе, а подигнуто је било 85 грађевина са 252 стана.

SAOBRAĆAJ —- Железничка пруга Бакар—станица и Бакар—пристаниште предата је саобраћају 12 о. м. и тиме је коначно

Телефони: 29-36 и 27-37

__Љубљена _, А. Д. ПРЕЂЕ ШКОДИНА ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ . „Зегрев,

Шеленбургова бр, 7. e: Заступинштво Београд, Кнез Миханлов Венац 13-14 : i

коду Eye Puea 8 ТЕЛЕФОМ 5-78 Tenerpax ШКОДА Беогред 8 ШКОДА — Загреб : | _ Телефон 41-9%

шарађујо све пројекте ни шаље ша samom, своја otpao шезешњора _