Narodno blagostanje

7 29. август 1931.

НАРОДНО ·

тичким привредним круговима сматра се, да ће до тог датума бити уклоњене све још постојеће тешкоће, Тако на пр. се очекује да ће до 3. септембра Рајхсбанка снизити дис_контну стопу од 10% за најмање 1% до 2% ;то ће зависити пре свега од њеног стања за ултимо овог месеца.

Даље треба ликвидирати још све неиспоручене терминске ангажмане. Члановима берза је слободно, да своје "обавезе ликвидирају до 31 августа. У колико то неће бити случај, сматра He ce Kao пролонгацијски послови за које ће берзанска комисија 28. о.-м:; одредити пролонгационе курсеве, по могућности ослањајући се на последње званичне курсеве. На тај начин израчунате курсне диференције имају се ликвидирати на седмом берзанском састанку по отварању - берза. Пошто се очекује, да Не доћи до велике понуде, а са друге стране велике тражње у хартијама од вредности, пре свега од штедионица и осигуравајућих друштава, то берзанска комисија има намеру, да купце и продавце већих пакета нађе и подмири још сада, лок берзе не раде. Поред тога Рајхсбанка је изјавила, да ће своје досадашње ломбардне кредите, које је одобравала банкама, оставити непромењене и да ће хипотекарним банкама и штедионицама ставити на расположење нове кредите од 80—100 милиона марака да би тиме олакшала отправљање послова у ефектима. И снижење ломбардне стопе од 15%' на 12% имало је повољно дејство; очекује се да ће после ултима доћи до даљег снижења. Приватне банке објавиле су да су вољне изаћи у сусрет дужни цима који су дали ефекте као покрића и да ће досада захтевани вишак покрића од 33% смањити на 10%. И ако постоји мишљење, нарочито у круговима немачких хипотекарних бавака, да отварање берза у опште неће изискивати веће из- носе, ипак се мора очекивати да ће од стране приватних капиталиста доћи до већих понуда ефеката. Зна се да је инБестирано много обртног капитала у хартије од вредности, кеје ће се због опште рестрикпије кредита, сада морати бацити на тржишта. Те ће понуде морати проћи кроз берзе, а утицаће на формирање курсева на слободном тржишту. "Тиме ће интервенциона куповања знатно бити отежана.

"И ако се сматра да ће се код папира који службено нотирају моћи спречити веће колебање курсева, то ће ипак неминовна последица бити опадање курсева хартија од Бредности које на берзи службено не нотирају.

На иностраним берзама у Њујорку, Амстердаму, Паризу и Лондону немачки ефекти, који су у првим данима августа достигли најнижу тачку, знатно су се поправили. То је више последица психолошке оцене ситуације, али на коју сувише дуго отсуство берза у Немачкој може бити од пресудног утицаја. И због тога је сигурно да ће увођење службених курсева у Немачкој и на курсеве немачких хартија у иностранству бити од значаја.

Свакако изгледа да су Немци добро извршили припреме за отварање берза. Какве ће последице бити, показаће први састанци; кретање курсева зависиће и у многоме од, дисциплине публике.

Тешко је веровати да ће берзански састанци отпо-' чети са курсевима који су нотирани 11. јула, дакле пре затварања берза. У колико ће бити јача уздржљивост публике и у колико бе понуда бити мања, у толико пре се може рачунати са успоставом нормалних курсева. За панично

БЛАГОСТАЊЕ Страна 557

продавање хартија више нема изгледа, у толико мање што постоје оправдани изгледи да ће Рајхсбанка кроз неки дан снизити дисконтну и ломбардну стопу.

Пред ревизијом мађарског буџета 2

Исто тако брзо као што је дошла, министарска криза у Мађарској је преброђена, што је најбољи доказ да ова криза није произашла из неких унутарњих несугласица јер политички. погледи новога шефа владе ни у колико се не разликују од пређашњег — већ да је била диктована чисто спољно-политичким императивима. Мађарска је осећала потребу да својој спољно-политичкој оријентацији да нов правац од фашистичке али иначе сиромашне Италије ка финансијски сатурираној Француској. То категорички захтева мађарска финансијска ситуација. Буџетски дефицит од 150 милиона пенге није за потцењивање. Финансијска помоћ коју је Мађарима дата у износу од 5 милиона фунти изгледа недовољна, због чега се влада решила, да и сама приступи државним уштедама. О њима биће у суботу говора у парламенту. Прво има да се дискутује предлог опозиционог пессланика Рашаја, који је саставио врло интересантан програм штедње, Међу осталим тражи укидање министарских аутомобила као и општинских путничких аутомобила. Разни диспозициони и поверљиви фондови за штампу имају се знатно смањити. Нарочита комисија од три лица има да контролише управне фондове појединих министарстава: све бесплатне карте на државним железницама, па чак и оне народних посланика имају се укинути. Сви ђаци-стипендисти у иностранству имају да се позову натраг а исто тако и сви пензионери који живе ван земље. Изузимајући политичке секретаријате у председништву владе и министарству просвете, сви се остали укидају, као и сви велики жупани, чије би функције требали да преузму државни комесари. Пољопривредне коморе које не испуњавају своје задатке имају да се укину ит. Д., ит. Д.

Овај програм штедње прилично је оригиналан — али се ми са чуђењем питамо, да ли у мађарским државним финансијама збиља нема ништа друго да се редуцира 2

Званичан курс златног пенге утврђен је са 1:1 према папирном. Иначе је укидање мораторијума прошло без већих трзавица. Почев са 25. августом улагачи су могли да подигну своје улоге. Према досадашњим вестима, улагачи чине само нормалну упторебу од овог права. Код провинцијских банака се показало, да је било више нових улагања но подизања. |

Оптимизам у Румунији.

У Румунији се примећује да се расположење на новчаном и ефектном тржишту последњих дана знатно побољшава. Програм санирања банака и новчаног тржишта почео је да дејствује. Гувернер румунске Народне банке је отпутовао у иностранство, где ће наставити преговоре са иностраним капиталистима. Француски финансиски саветник код Народне банке, Огион, је 24. ов. м. отишао на осуство, што се у привредним круговима сматра као битан доказ да се ситуација поправила. На седници синдиката банака, одржаној ових дана, констатовано је, да се прилив уложака последње недеље знатно повећао.

Централа у ПРАГУ 52 филијале

| У ЧЕХОСЛОВАЧКОЈ Капитал Кч. 235,000.000

АНГЛО-ЧЕХОСЛОВАЧКА И ПРАШКА КРЕДИТНА БАНКА <> MI JEMIJ A JU SY БЕОГРАДУ

Телеграф. адреса: АНТЛОБАНКА — Тел, 1980, 1981, 1982, 1983

ЛОНДОН БУКУРЕШТ

— — и СОФИЈА — —

Иностранство: Резерве Кч, !41,000,000