Narodno blagostanje

19. сбитембар 1931. _

држава, чије царине на бразилијанске производе нису високе. У ту сврху снижене су целокупне царине за 20 до 35%. Од тога ће имати користи у првом реду Америка, Енглеска и Канада. Према осталим државама повишене су царине за 100 од сто.

| ___— Pretstavnici austriske Narodne banke i Trgovačke komore odlaze ovih dana u Mađarsku radi pregovora о тофнкаciji deviznog prometa između obe države. Mađarske devizne odredbe onemogućuju izvođenje najvižnijih tačaka поуог trgovinskog ugovora.

— Тевомаска komora u Hamburgu i Savez nemačkih trgovaca žitom uložili su protest protiv kupovine pšeniće u Americi. Ovaj posao će, veli se, više škoditi no koristiti nemačkoj privredi. : — U Rumuniji je snižena izvozna tarifa na voće od 1500 na 500 leja (500 na 167 din.).

____ француска влада намерава да на руску робу примени општу царинску тарифу, ако не дође до споразума о контингентима. Влада не мисли преузети никакве гарантије за совјетске поруџбине.

—- Закључен је провизориум између Чехословачке и

хаџарске. Чехословачка је снизила царину на свиње од 697 на 100 круна (1158 односно 168 дин) од 100 кгр. одобривши Маџарској контингент од 29.000 комада.

— Završeni su pregovori između Austrije i Francuske o izvozu drveta. Francuska je, kako je poznato, zabranila uvoz drveta, što se u glavnom odnosi na Poljsku i Rusiju. Austrija je protestovala i tražila veliki kontingent. U tom cilju vodili su se pregovori. Na kraju je pristala na kontingent od 950.000 tovara, ali uz preferencijal, koji joj je Francuska odoebrila.

— Urugvaj je povisio za 25% svoju carinsku tarifu.

SOHBMJAJIHA HOJUMTMKA

— Стална хигијенска комисија. У циљу заједничког проучавања, споразумног рада и међусобног обавештавања по питањима из хигијене, епидемиологије и социјалне медицине, при Централном хигијенском заводу у Београду оснива се стална хигијенска комисија Министарства социјалне политике и народног здравља. У комисију улазе претставници Министарства социјалне политике и народног здравља, директор Централног хигијенског завода, Министарства војске и морнарице, саобраћаја, просвете, пољопривреде и претставник Уреда за осигурање радника.

— Загребачка општина унеће у свој прорачун 2 милиона динара за градњу градске централне кухиње, која ће давати дневно око 2000 оброка.

— Загребачка електрична централа подићи ће хигијенске радничке станове на шта ће потрошити 2 милиона динара.

—- Министарство социјалне политике и народног здравља отворило је анкету о питању реорганизације посредовања рада.

— Sam Berlin broji 475.000 nezaposlenih t. |. jednu desetina ukupnog stanovništva. Pretsednik opštine Dr. Sam tvrdi da će opština zbog velikog tereta od nezaposlenosti već 1. oktobra doživeti linansijski krah, ako država ne priskoći u pomoć. Za pomoć sirotinji biće uvedene markice od 1,5 maraka (20,3 din.) t. zv. novac za hranu, koja će se davati nezaposlenim u mesto gotovog movca. Sve javne kuhinje i izvesne trgovine

| HAPOJIHO

БЛАГОСТАЊ „Страна 603 _ životnim namirnicima primaće markice umesto gOtOVOg поуса. Ministarstvo vojno stavilo je na raspoloženje ceo 5уој raspoloživi vojni park, kao i ambulantne kuhinje.

— На скупштини загребачке подружнице Општег радничког савеза Југославије одржаној 14. ов. месеца одлучено је, да се тражи доношење закона о минимуму радничких надница који би морао да износи 85 динара дневно ; увођење радног дана од 7 часова у свим индустријским, трговачким и занатлијским предузећима; спречавање обарања надница); доношење закона о осигурању незапослених ; извођење јавних радова у општинама, бановинама и држави.

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

— Opština grada Budimpešte pregovara sa nekim stranim firmama o prodaji svojih preduzeća u prvom redu tramvaja, električne centrale, autobusa i žičane železnice.

ТРГОВИНА

—_ Чехословачка спољна трговина опала је у првом полугођу ове године за 27%. Извоз је опао за 25% (износи 6,4 милијарде кр. или 10,8 милијарди дин.), а увоз за 31% (износи 5,5 милијарди кр. или 9 милијарди дин.). Због тога са активни салдо трговинског биланса поправио од 300 на 830 мил. кр. (1,4 милијарде дин.).

— Совјети преговарају са чиленском владом о размени већих количина петролеума за шалитру.

— У Чехословачку је почела да стиже руска пшеница, Пре кратког времена стигао је први део испоруке — око 20 вагона — преко Амстердама. Цела лиферација, како се говори, прелази 5000 вагона. Цена је врло ниска. |

— Осијечки јесењи велесајам који је трајао 11 дана, завршен је слабим успехом у погледу обрта и то у главном из разлога, што су одржана три сајма у исто време (Осијек, Загреб, Љубљана). Томе на супрот Љубљански велесајам добро је успео.

— U vezi sa našom vesti o nemačkoj kupovini pšenice na kredit u Americi javljamo da je rok kredita 31. decembar 1934. god., kamatnjak 41 2. Isporuka će uslediti u O mesečnih rata, najmanje 50% na nemačkim brodovima.

— Немачки увоз у августу опао је за 84 мил. марака (1,13 милијарди дин.) на 454 мил. (6,13 милијарди дин.). Извоз је опао за 16 мил. (216 мил. дин.) на 7176 мил. (11 милијарди дин.). Активни салдо износи 322 мил. (4,35 милијарди дин.).

— Потрошња шећера у Аустрији прошле сезоне (која се завршила у августу), опала“је за 10%, од 219.000 на 197.000 тона

ИНДУСТРИЈА

— У Лондону ће 30. септембра бити отворена Међународна конференција угља.

—_ Американска производња аутомобила изнеће ове године свега 24 мил. кола, према 3,3 мил. прошле год. И "5,9: мил. год. 1929.

—- У вези са проналаском лековите воде у Сиску подиже се модерно купатилоа г. П. Теслић је одлучио да ' овде подигне фабрику флаша, које ће служити за разаши| љање ове воде.

— Бата је у Пољској у околини Освишима купио веће земљиште где ће подићи“фабрику.

У хотелу „Сплендид" собе су врло чисте; свака соба има топлу п хладну текућу воду и централно грејање, У хотелу „Сплендид“ цене су врло умерене : соба са 1 креветом од дин. 40—70, соба са 2 кревета од д. 60—100,

„ОД

ХОТЕЛ

Ко само једанпут одседне у хотел „Сплендид" увек ће после одседати у њега, јер се у њему има највећа удобност и налази се у центру вароши. спроћу Двора, Брианова (раније Дворска) улица бр. 5. — Телефон 29-44