Narodno blagostanje

Страна 638.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА |

Годишње скупштине,

5. октобра: Југословенска нафта д. д., Загреб (ред.).

8. октобра: Минерва, накладна књижара д. д., Загреб (ред.).

1. октобра: Српска штедионица дион. друштво, Оточац (ред.). — Пучки паромлин, M. M. Клоштар (ванр.).

12. октобра: Колосек д. д. Загреб (ред.).

25. октобра: Привредно друштво „Тимок“ а. д., Зајечар (ред.).

29. октобра: венка (ред.).

30. октобра: Српско-ческа фабрика шећера и рафинерије а. д., Ћуприја - (ред.).

„Црвенка“, фабрика шећера а. д. Цр-

Трговачки регистар.

»„Ориент", творница д. д. Нови Сад, упис оснивања. AKU. капитал дин. 1,000.000.— (подељен на 1000 акција од по дин. 1000). — Текстил, д. д., Загреб, упис промене чл. 1. и 2. правила. — „Еуропа" инд. и трговачко д. д. Загреб, упис промене чл. 1. и 4. друштв. правила. — „Развој“ грађевно д. д. Загреб, упис ликвидације, — „Загорка д. д. за грађевну индустрију, Загреб, упис новоизабраних чланова Г. г. Хуга Вајнбергера, Јурја Пајановића, Ладислава Сингера, Беле Рајха и Ферда Шрајнера. — „Мез" југосл. д. д. за прозводњу свиле за шивење и везење, Загреб, упис промене чл. 1., 28. и 37. друштвених правила. — Хрватска дион. штедиона у Вуковару, упис промене чл. 5. и 29. друштв. правила. — Југословенска привредна банка д. д. Глин, упиг измене чл. 42. друштв. правила. — Народна индустријска предузећа а. д. Загреб, упис промене чл. 23. друштв. правила. — Загребачка творница бачава д. д. Загреб, упис промене чл. !. и 5. друштв. правила. — Шидска штедионица д. д., Шид, упис промене чл. 57. друштв. правила. — „Омвља“ трговачко д. д. Загреб, упис промене чл. 1., 5., 6. и 31. друштвених правила.

Лицитације.

Техн. одељак, Пећ, 17. окт. за израду доњег строја сталног моста са гвозд. конструкцијом преко реке Белог Дрима (490.000). — 'Техн. оделење команде ваздухопловства војске, Нови Сад, 13. окт., за набавку 1.000.000 кгр. аеропланског бензина. — 'Техн. одељак, Карлова_, :6. окт. за зидање школске зграде у Горњој Војишници (465.720.29). — Техн. одељак, Беране, 20. окт., за просецање бановинског

пута Колашин—Мојковац (500.000). — 'Техн. одељак, Шабац, 22. окт. за набавку туцаника и оправку бановинског пута Сокина механа—Богатић (809.406.74). — 'Техн. оде-

љак, Ужице, 23. окт. за растурање и ваљање туцаника на држ. путевима бр. 28. и 9. (476.626). — 'Техн. одељак, Невесиње, за израду висећег моста преко реке Саре на банов. путу Брод—Хум—Горанско (591.287).

Закони и уредбе.

Закон о изменама и допунама Закона о избору народних посланика за Народну скупштину од 10. септ. 1931. год. — Закон о уређењу цена шећера и шећерне репе. Закон о изменама и допунама Закона о уређењу наших војничких гробаља и гробова у Отаџбини и на страни од 22. априла 1931. год. ; Закона о народном признању заслужнима за Отаџбину од 23. авг. 1926. г. и Закона о изменама и допунама у закону о народном признању заслужнима за

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ _____

Отаџбину од 31. дец. 1928. год. Библиографија Преглед, Сарајево. књ. УП. — Рударско-топионички

весник, Београд, бр. 8. — Гласник Завода за унапређење

Бр: 40

спољне трговине, Београд, бр. 20. — Задружни вестник, Љубљана, бр. 9. — Млекарски лист, Загреб, бр. 9. и 10. Земљорадничка задруга, Београд, бр. 35.

РАЗНО

— У Београду је основан Савез произвођача југословенских филмова.

— Г. А. Коц, подсекретар у финансија, отпутовао је за Париз.

— У новије доба при Друштву Народа основан је већи број одбора и пододбора, као што је на пр. онај за. разоружање, затим за Европску унију и т. д. То је изазвало повећање буџета на 36 мил. фр. (396 мил. дин.). На овогодишњем заседању Друштва Народа предлог буџета је оштро критикован. Захтевала се 10 до 15% редукција издатака. Одбор од 5 лица, коме је то било поверено, успео је да учини уштеду од 2,6% свих издатака.

— Аустрија је забранила увоз свиња из наше Краљевине због болести. |

— Бугарска влада намерава да проведе реорганизацију чиновничког апарата. Биће отпуштено око 6.000 чиновника. — На седници Савеза пекара из целе земље која је одржана у Београду, затражено је, да се типизира хлеб на тај начин, што би се за бео хлеб употребљавало“ само брашно бр. 2, а за црни бр. 5. Број 0 остаје луксузни хлеб. Осим тога замољена је влада, да цена хлебу буде за 25% виша од цене брашна. Као што је познато, влада је прописала, да цена хлебу не сме бити изнад цене брашна.

— Објављен је закон о продаји целокупног имања Дирекције државних железница Народној Банци за суму од 10 милиона динара, којом ће се сумом подићи нова зграда за једну или две обласне железничке дирекције у Београду.

— По решењу Суда општине града Београда смањиће се чиновничке плате од !. октобра и то члановима општинског суда (претседнику, потпредседнику и кмету правнику) са 6%, а осталим са 3—5%.

— У Загребу је одржана главна скупштина Савеза малопродаваца дувана на којој је усвојен предлог да се Савез фузионише са Савезом самосталних трафиканата и удружењем продавапа дувана на велико.

— Бугарски парламенат претреса предлог закона о картелима. Предлог предвиђа растурање картела који поскупљују робу.

— Пад фунте узрок је да се енглески туристи масама враћају кући. Енглеска је преплављена странцима, туристима, који искоришћавају јефтиноћу у Енглеској, и пословним људима, који лично регулишу своје пословне односе. Успркос знатном повећању железничких тарифа возови су препуни.

— Oko 6000 amerikanskih izučenih mašinista, železničkih radnika, rudara, zidara, tesara i 1. d. zakliučilo |e sa Sovjetima jedno- i dvogodišnje ugovore o radu. Većina će povesti sa sobom i famili|e.

— Nemačka pošta uvela je jednu vrlo praktičnu novinu — automatsko pražnjenje sandučića na poštama. Kad težina ubačenih pisama dostigne izvesnu granicu n. pr. 600 grama, pomično dno sandučića se otvofi i pisma padnu na beskonačnu vrpcu, koja se otvaranjem dna sandučića automatski počinje kretati. Vrpca prolazi pored činovnika, koji preuzimaju pisma, poništavaju marke i šalju ih istim putem opet dalje.

— ladeks koštanja života u Nemačkoj pao je od 137,4 u julu na 134,9 u avgustu. Najviše su pojeftinile životne namirnice. — За претседника американске комисије за сузбијање незапослености, коју је именовао претседник Хувер, изабран . је Овен Јанг.

пољском министарству