Narodno blagostanje

10. октобар 1931. __

претку привредне депресије до краја године ће бити отприлике још толико. |

— У Чехословачкој је један део фабрике Шкода престао са радом, због чега је 600 радника остало без посла.

САОБРАЋАЈ

—- Приходи пољске државне железнице толико су се смањили да је морала ових дана закључити са француским "друштвом које гради шлеску железницу 4,5%-ни зајам од 20 мил. фр. (45 мил. дин.) да би могла исплатити чиновнике и раднике и подмирити остале потребе.

— После дугих преговора дошло је до оснивања великог бродарског треста у Италији, у коме се налазе линије Козулић, Лојд Сабаудо и Навигационе ђенерале. Истодобно су се фузионисала 3 мања друштва, која припадају горњим линијама. То су Ситмар, Маритима Италиана и Лојд Триестино. Ново друштво зове се Лојд Ориентаде, Вршиће саобраћај са ближим Ориентом уз субвенцију државе. И сстала ситна паробродарска друштва спојиће се у једно велико. Узрок овој акцији је да се ублажи међусобна конкуренција. Фузија је проведена по владиној жељи и уз државну субвенцију а на захтев Банка Комерћиале која је битно заинтересована у бродарству. Тако је и у Италији као и у француској највећи део трговачке флоте пао под државну контролу.

— Измене у југословенско-грчкој железничкој тарифи. За превоз антимонове руде од Душановца до Ђевђелије увешће се нова тарифа, уз примену возаринског става од 5,80 дин. по 100 кгр., а од Ђевђелије до Солуна 9.15 драхми по 100 кгр. _|

— Према одлуци генералне дирекције државних железница, увешће се повластица за превоз маковог семена од станица јужно од Ристовца до станица Копривница, Нови Врбас и Загреб. = > -

— Теретни промет на чехословачким државним железницама пао је у првом полгођу о. г. за 44 мил. на 30,1 мил. Пад износи 12%. Јако је пао и путнички саобраћај.

МЕЂУНАРОДНОСТ

— Међународна конференција за смањење производње целулозе, која се одржавала у Штокхолму, завршена је без жељених резултата. Скандинавске државе, главни проду"центи целулозе, налазе се због пада валуте у повољном положају. Извоз им је нагло порастао. Оне нису пристале на смањење производње и показују жељу да сасвим иступе из међународног картела.

из пословног СВЕТА

Godišnje skupštine.

15. oktobra: „Srijem” dd. d. za industriju drva u likvidaciji — Nuštar {vanredna). — D. d: za šumsku industriju, Zagreb (redovna).

16. oktobra: Novosadsko električno d. d. u Novom Sadu (vanredna).

17. oktobra: „Sever” fvortnica električnih strojeva d. d. pod likvidacijom u Subotici (vanredna). |

18. oktobra: Hrvatsko dioničarsko prometno društvo u Virovitici (redovna).

22. oktobra: „Krivaja” šumska industrija a. d. prije Eissler i Orilieb u Zavidovićima (vanredna). ;

31. oktobra: Anglo-jugoslovensko petrolejsko d. d. za raliniranje i promet petrolejem i drugim bitumenskim proizvodima u Zagrebu (redovna).

1. novembra: „Marijan”, pomorsko industrijsko i tehničko poduzeće d. d. u Splitu (redovna).

"Trgovački registar · Prvi osječki mlin na valjke d. d. u Osijeku, brisanje dosadanjeg člana uprave Latković Franje i upis novoizabranog

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 651

člana upravnog odbora Gerbla Dragana. — Srpska kreditna banka d. d. u Vukovaru, promena pravila čl. 7. i 30. — »BO> resta” d. d. za trgovinu i industriju drva u Zagrebu, upis nOVOizabranih članova ravnateljstva i to: Elkana Pape,. Hoter d-ra Leona. — „Trgovački mlin i pilana d. d. u Podr. Slatini u likvidaciji” brisani dosadanji članovi ravnatelistva: Ivanuša Jakob, Birger Julio, Pul Adam, Šandl Stjepan i Girt Frida. — „Velebit” d. d. za iskorišćavanje šuma i ruda u Zagrebu, upis novoizabranih članova ravnateljstva: Artura Gvozdanovića i Јипје Mihelića. — Banka i štediona d. d. u Ludbregu, upis brisanja dosadanjih članova ravnateljstva Rauha baruna Pavla, d-ra Špiglera Otona i Živanovića Josipa; zatim upis Dbrisanja članova ravnateljstva Špicera Artura i Županić Nikole. — Prva jugoslovenska tvornica šarafa d. d. u Koprivnici, proveden upis da je redovna glavna skupština od 20. jula 1931. god. zaključila razvrgnuće društva. — Prva jugoslovenska fkaonica svilene robe d. d. u Osijeku, upis prokuriste Hesler Шипка. — Primorski štamparski zavod d. d. u Sušaku, određeno brisanje Pavlović Ivana, člana ravnateljstva. :

Licitacije Tehnički odeljak u Kragujevcu, 27. oktobra za nabavku materijala za generalnu opravku državnog puta:'broj 1. Milato-

'vačka reka—Kragujevac (472.850 din.). — Kr. banska uprava

u Sarajevu za opravku banovinskog puta Ljubošta—_PračaJabuka, 7. oktobra (501.050). — Kr. banska uprava Птамзке banovine u Ljubljani, 22. oktobra, za regulacione radove na graničnoj pruzi na Muri (1,538.408). — Kr. banska uprava Drinske banovine u Sarajevu, 9. novembra, za izradu objekata na putu Požega—Arilje— Ivanjica i Arilje—Radobuđa (718.473.090). Tehnički odeljak banske uprave u Splitu, 15. oktobra, za dovršenje zgrade Državne bolnice (869.279.88). — Tehn. odeljak pri sreskom načelstvu u Karlovcu, 16. oktobra, za gradnju škole u Gornjoj Vojišnici (465.720). — Gradsko načelstvo u Sarajevu, 17. oktobra, za uređenje pristupnih puteva ka carinarnici i železničkoj stanici u Sarajevu (1,353.285.42). — Tehn. odeljak u Sarajevu, 17. oktobra, za opravku Državne bolnice u Sarajevu (470.000). — Inžinjer. odel. komande III. Arm. oblasti u Skoplju, 21. oktobra, za podizanje zgrade u Prištini (478.926.56). Gradski građevinski odeljak u Pančevu, 20. oktobra, za nabavku kamenog materijala za rekonstrukciju Crepajskog puta (826.863). — Tehnički -deljak u Paraćinu, 21. oktobra, za osiguranje mosta preko Morave u Varvatinu (551.493).

Zakoni i uredbe

Zakon o konvenciji o međunarodnoj uniji za pomoć sa priloženim statutima, zaključenoj i potpisanoj u Ženevi, 12. jula” 1927. god. — Zakon o izboru senatora, od 24. septembra 1931. god. — Izmene i dopune u izmenama i dopunama ı Uredbi Filo sofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu od 17. jula 1927. g.

Библиографија.

Хотелијер, орган Јадран. хот. савеза. Сплит, 15. септ. 1931. год. — Жељезничарски задружни вјесник, Загреб, октобра 1931. год. — Гласник Завода за унапређење спољне трговине. 21. број, октобра 1931. год. — Гласник пољопри-. вредног кредита. Орган Главне задруге за пољопривредни кредит у Краљевини Југославији. Септембар, 1931. год. Београдске општинске новине, октобар, 1931. год.

РАЗНО

— 6. октобра ове године одржана је у Бечу конституирајућа скупштина југословенско-аустриске трговачке коморе. За претседника је изабран д-р Едуард фон Михтеншштајн, за другог потпредседника Јозеф Хартман, трг. из“ Суботице. |

— Енглески Доњи Дом вотирао је Закон, по коме се трговци животних намирница, који буду подигли цене својој роби кажњавају новчано са 500 ф. ст. (135.000 диН.).