Narodno blagostanje

10. октобар 1931. морају се предати Народној банци. Ова додељује и девизе за плаћање увоза. Одобрењу Народне банке подлежу осим тога; улози у ческим крунама на рачунима страних комитената; плаћања за стране ефекте; арбитража страних новчаница у замену за ческе круне и најзад одобравање кредита. иностранству, било у ческим крунама или некој другој валути. Контрола Народне банке над осталим банкама појачана је тиме, што су ове обавезне подносити јој дневне "извештаје о одобреним сумама на страним рачунима.

И Грчка је увела монопол трговине девизама, стављајући је у руке Грчке народне банке. Истовремено је влада забранила свако одашиљање новчаних писама и поштанских упутница у читав низ земаља. Грчка је претрпела велике губитке услед пада фунте. У низу мера које је влада одмах предузела да не би дошло до јачег пада драхме, спадају поред доношења девизне уредбе још и затварање берза, подизање есконтне стопе на 12% и фиксирање курса драхме према долару. У једном говору пред привредницима, председник владе г. Венизелог је рекао, да је потребно провести што већу рестрикцију увоза у циљу спаса драхме.

Нарочито је интересантан случај са Финском. Тек што смо.прошле недеље забележили категоричку изјаву претседника Финске народне банке, да Финска неће одступити од златног важења, сазнајемо, да је Финска народна банка затражила револвинг кредит од Француске народне банке и Федералне резервне банке у Њујорку. Сем тога Финска влада је објавила девизну уредбу која доноси кону тролисање девизног промета.

Пооштрење већ постојећих девизних уредаба имамс у Немачкој, Аустрији, Бугарској и Уругвају. У Немачкој се наређује поновна пријава свих девиза које се налазе у приватним рукама у износу од преко 200 марака. До сада је минималан износ, с којим се могло слободно располагати, био 1000 марака.

Нови прописи уз немачку девизну уредбу обухзатају и промет злата сваке врсте (златан новац ван циркулације, фино злато, легирано злато, злато у сировом ил» голупрерађеном стању); куповина и уопште располагање златом изискује одобрење Рајхсбанке. Слободан је једина промет злата за индустријске потребе.

Правилником од 7. октобра т. г. враћена је у живот наша стара девизна уредба, у форми у којој је постојала у очи њеног укидања 28. јуна т. Г. Трговина девизама проглашава се монополом новчаних завода и домаћих берзи. Само завод који на то овласти Народна банка може се бавити девизном трговином, он мора водити како трговину тако и компензације преко домаћих берзи.

Извозник је дужан да целокупну противвредност из"везене робе обезбеди код једне од овлашћених банака са обавезом да ће је у року од најдуже три месеца излиферовати дотичној банци. Компензацију девиза за увоз може вршити трговац само по овлашћењу Народне банке. Употреба девиза за друге циљеве забрањено је, сем уз одобрење. Министра финансија. Девизе добијене од извоза банке су обавезне за половину да ставе на расположење Народној банци, а другу да продаду увозницима уз обавезу, да ће у року од месец дана увести исту количину робе или поднети оригиналну фактуру. Иностранци могу добити слободне динаре само као противвредност продате робе или продајом девиза или наплатом купона и амортизираних облигација унутра-

ваненипииннишиинвинатканазнилиенависвицвшицин

: ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А. Д. IJ P E Đ E

R. G. DUN & CO.

папинппшшниинниспипипиинипонпнпапиинпиивиапннилнинипиквицпиницнаи

шчавшимипне вивиннан вапивонввшивве

~

|

кнез Михајлова 39.

WHHHHHHHHHHHHHMNNHHHGHHHHnRHBHmunuuHHHHHMmHHHHHRRRHHHHmBHBHHRHHHERHHRNHE

БЛАГОСТАЊЕ _ Страна 641 шњих зајмова. Остала динарска потраживања од иностранства могу се употребити само у унутрашњем промету и то овда кад буду уредно ослооођена. Свако задуживање у иностранству мора бити пријављено Министарству финансија. Отварање кредита у динарима иностранству може се вршити само уз одобрење пародне санке. при путовању у иностранство може се издати девиза и валута за највише 10.000 динара, а путник може понети у нашим новчаницама три хиљаде динара. Упутнички промет за иностранство до 3.000 динара је потпуно слободан.

У целокупној администрацији овога правилника на ступа Народна банка у место министарства финансија у девизној уредои до 238. јуна т. г. Само је одоорење за наоавку девиза ван легитимних циљева задржало министарство финансија као и поступак по кривицама и изрицања казне.

Чл. 17. прописује да је извоз хартија од вредности дозвољен само ако су исте купљене слободним динарама. ми се с том одредбом не можемо сложити, и сматрамо да она није у интересу нашег биланса плаћања. Хартије од вредности се могу извозити у иностранство или да се ко чувају или да се продаду. Ако се тамо чувају онда гима и у колико није умањена целокупна имаовина Краљевине југославије и њезиних поданика, ако се продаду онда се добија противвредност у валутама. Значи да по другом модалитету извоз хартија од вредности може да појача наш би ланс плаћања, да повећа његову активу и диспонибилитст у девизама. Чак и кад не би постојала обавеза да се те девизе предаду Народној банци, још увек су оне свота поданика или становника Краљевине Југославије и тиме резерва народне привреде.

aaa тетка НЕДИЕЕТИТНЕЕА |

Светска штампа је ових дана донела вест, да је г. Кене, генерални директор Банке за међународна плаћања, спремио пројекат, који би подаео идућој седници управног одбора 12 октобра, а по коме би све новчаничне банке, које су акционари Б. 3. М. п., снизиле своје златно покриће новчаничног оптицаја за половину. Ова је вест одмах демантована.

Шта је тачно: вест или деманти 2

aaa aa rrriirei a rrammmamı

Захтев за снижење покрића новчаничног оптицаја није нов и сам професор Касл сматра да је главни узрок данашње депресије недовољна количина злата, као последица тога, што законски прописи везују знатне износе злата по емисионим банкама. Ми сматрамо, да снижење златног покрића није у стању да задржи одлив злата из дужничких земаља у поверилачке. Ако је циљ законског нормирања покрића да утврди трајан однос између новчаничног оптицаја и његовог златног покрића, онда би се, претставивши да је горња вест била тачна, убрзо развила пракса, да се законски прописи о покрићу сваког часа мењају у смислу снижавања покрића.

Но ми се не бисмо чудили да је г. Кене стварно спремио поменути пројекат. У последње време су се разне емисионе банке обратиле Б. 3. м. п. с молбама за револвинг кредитима. Оне свакако нису пропустиле да том приликом напомену, да би имале довољно злата да удовоље свима захтевима, но да их законско нормирање покрића спречава у томе. ]. Кене се сигурно сит наслушао тих изјава и ми му не (бисмо могли замерити да је заиста спремио такав предлог.

5

ЕШ ва нјининииавиианјнининининијниникнининнани на нАнИНН НА А НАИМЕ

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ

БЕОГРАД ЗАГРЕЉ

Бериславићева 7.

пнивакивнгипа