Narodno blagostanje

| Страна 668

— Атсеппа је udarila na sve artikle, Čiji je UVOZ bio · | · „Улепег Вапсуегејп-а". Igrao je značajnu ulogu u austrijskom

slobodan, carinu od 10% vrednosti. Sve ostale carine povišene su za 10%. — U Bugarskoj je zavedem državni monopol trgovine pšenicom i ostalim žitom. Cili zakona je da se suzbije špekulacija. _ - — Od 1. oktobra ove godine zavedena je u Poljskoj izvozna premija na sveže i usoljeno. meso u iznosi od 10 zlota (64 dinara) od 100 kg.

— Dr. Herman Vajmbold, novi član kabineta D-ra Brininga u Nemačkoj dao je ostavku na svoj položaj člana uprave ]. G. Farbenindustrie. Dr. Vajmbold je dugo godina bio direktor i profesor Visoke poljoprivredne škole u Hoenhajmi (Virtembere) gde je predavao nauku o gazdinstvu, i na berlinskoj Poljoprivrednoj akademiji. Bio je stručnjak za poljoprivredni 'kredit. Godine 1921. bio je kratko vreme Ministar poljoprivrede u kabinetu Stegervald.

___Ma Државне пољопривредне закладе исплаћено је за угушивање сточних зараза: Вардарској бановини у Скоruby 100.000 дин., Приморској бановини у Сплиту 100.000 динара, Зетској бановини на Цетињу 50.000, Моравској бановини у Нишу 50.000 дин., Савској бановини у Загребу 50.000 дин, Дринској бановини у Сарајеву 50.000 дин. Врбаској бановини у Бањој Луци 50.000 динара. Укупно 450.000 дин.

__ Бачко пољопривредно друштво у Сомбору прославља 18. о. м. 60-годишњицу свога опстанка.

— Грађевна делатност Бања Луке за последње две године претстављена је цифром од 63 милиона динара.

— умској дирекнији у Б. Луци одобрило је Министарство шума и руда кредит од 500.000 дин. за поштумљавање голети.

— Београдска трговачка комора одобрила је на своме подручју у 1931. год. нових трговачких радњи (цифре у заграли показују стање у истом месецу 1930. год.): јануар 342 (320), фебруар 332 (343), март 400 (309), априла 279 (327), мај 325 (327), јуни 244 (232), јули 230 (317), август 208. (271), септембар 177 (310).

— Lica koja će pratiti g. Lavala a Vašington: g. g. Albert Buisson, pretsednik senskog trgovačkog suda; Bizot, tinansijski inspektor; MBoissard, finansijski inspektor i podšef kabineta g. Lavala; Rueff, finansijski inspektor, finansijski ataše u Londonu; Basdevant, profesor pravnog fakulteta, pravni savetnik ministarstva spolinih poslova; Louis Aubert, od višeg saveta narodne odbrane. Delegaciji pripadati i g. Charles Rist, počas. vice-guv. franc. Narodne banke. U Vašingtonu će se delegaciji pridružiti tamošnji francuski finans. ataše g. Monick.

о 5

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 42 — U Beču je umro Popper-Arftberg, počasni preisednik

finansijskom životu. |

— Кубевласници из Хрватске и Словенија на коњ. гресу одржаном у Загребу 10. о. м. констатовали су да би снижење кирија требало провести у најскоријем времену, и да је потребно оснивање посебних кућевласничких комора.

— Министар финансија одобрио је прорачун љубљанске општине. Редовни приходи по овом буџету износе 42,3 милиона динара, општински прирез 7.2 милиона динара, редовни издаци 50.7 милиона динара. Изванредни примици и издаци износе према прорачуну 46.6.

— Пошто држави недостају сретства за исплату извозних премија румунски извозници шненице извозе без пре-

„мије. Већ је извезено тако око 100 вагона.

— Пошто нема девиза да плати увоз, Бразилија долази разменом до потребних добара. Ових дана преговара са Немачком о размени угља, око ! милион тона, за кафу.

—- Берлински пекари повисили су цену хлебу од 48 на 50 пф. (6,75 дин.) за 1 и четврт кгр.

— И Летонија је ових дана забранила слободну трговину девиза, чији монопол преузима Летонска новчаничка банка. –

— На ницијатизу будимпештанске фирме Маутнер, мађарска влада намерава да трговинско политичким мерама намора извознике семена и варива на оснивање извозног синдиката.

— Број телефонских абонената у Чехословачкој износио је прошле године 145.000, а ове године ће се повећати на 200.000. На сваких 80 становника пада по ! телефонски апарат.

— Мађарски хемичар Колмош успео је да конструише машину за топљење камена, шљунка и песка, што је од огромне важности за градњу путева. Проналазач вели, да нова калдрма неће требати никаквих оправки. Већ је учињен покушај са великим успехом. Пут се поспе ситним каменом, шљунком и песком, затим се пусти машина, која развија велику топлоту и полако топи камење. Топљење иде доста споро, али је калдома зато трајна. Изгледа да ће се основати синдикат за искоришћавање овог проналаска.

— Њујорк броји према најновијим полацима 10.901.000 становника и захвата површину од 2541 км,

— Румунско Министарство грађевина објавило је да ће сви страни радници и намештеници, који се могу заменити домаћим, бити протерани из земље.

вани

КОЊУНКТУРА

STANJE NARODNE BANKE NA DAN 8. OKTOBRA т. GOD,

· Магодва Ђапка бија. Izuzev grupe obaveza po viđenju sve ostale pozicije pokazuju tendenciju porasta za boslednji mesec i po dana. Najbolje raste portielj menica. Ako nam je dopuštena jedna mala metalota, onda bismo rekli, da je to sasvim prirodno s obzifom па to da portielj ima oblik harmonike, i даје зе газ!еzati kao harmonika. U poslednoj nedelji |e porastao menični portieli za okruglo 114 miliona dinara, tako da {e celokupni iznos dostigao visinu od ,1933,6 miliona dinara. Sa iznosom od 67 miliona dinara dobićemo dve milijarde. Isto tako je snažna tendencija i kod porasta privremenih avansa državi, koji su u istom 'vrementi porasli za 490 miliona dinara. Poslednje nedelje porast

iznosi samo 20 miliona dinara. Ukupno tog kredita statuiranog zakonom o Narodnoj banci od 28. juna t. g. imamo |oš 110 miliona dinara. Mnogo je slabija tehdencija porasta metalnog i deviznog stoka, ali je ipak on poslednjih nedelja takođe u porast. Istina и пеdelji od 30. septembra do 8. oktobra opale su devize koje ne ulaze u podlogu za 18,2 miliona dinara, ali sti zato porasli zlato i devizni stok koji ulazi u podlogu za 4,88 miliona dinara. · | \ | Kao što rekosmo и разл ипа отира Која рокаzuje stalou tendenciju za smanjenjem: {o 5и обауехе po идеји. U prošloj nedelji istina državno polraživanje je poraslo za 5,66 miliona i ono po raznim гасиnima za 33,8 miliona, ali si zato opali žiro-računi za 73,55 na ukupan iznos od 213,4 miliona dinara. U isto