Narodno blagostanje

„a

17. октобар 1931. она НАРОДНО

— Американска влада намерава да преузме гарантију за један зајам железничких друштава у износу од 200 мил. дол. (11,2 милијарди дин.) ради олакшања њиховог положаја и;помагања у депресији. “ — Ситни акционари бечког Кредитаншталта, који буду у стању да докажу тешко стање, у коме се налазе, добиће од Кредитаншталта предујам од 10 шилинга (80 дин.) по акцији. Ових дана воде се преговори за редукцију плата свих чиновника и намештеника. Редукција ће износити до 30%.

— У Немачкој су именовани у одбор за надзор над банкама: Д-р Лутер, Драјзе, комесар Ернст и државни секретар у Министарству финансија фон Тренделенбург и Шефер.

— Бременска банка Шредер споразумела се са својим повериоцима у погледу санирања. Банка ће бити претворена у акционарско друштво.

САОБРАЋАЈ

— Дубровачка пловидба ускоро ће пустити у саобраћај један нов пароброд. — У Америци ће се фузионисати 12 паробродарских

друштава. То ће бити једна од највећих фузија које су.

досада проведене, јер ће ново друштво имати 181 брод са 1 и по милион тона, Атланска паробродарска друштва финансира Морганова група, а она на Тихом Океану банкарска кућа Флајшхакер из Сан-Франциска.

КОЊУНКТУРА |

— Председник Рајха г. Хинденбург упутио је писмо председнику владе у коме га позива да образује саветодавни одбор у који би ушли водећи привредници и претставници радника. Три су главна питања с којима би

одбор имао да се позабави: сузбијање незапослености, снижење производних трошкова и снижење цена. Да би подвукао важност овог одбора, г. Хинденбург је изјавио да је вољан да претседава његовим седницама. — Карактеристика ове акције лежи у жељи г. Хинденбурга да да јаче подршке Брининговој влади.

—_ Осигуравајућа друштва на територији Дравске бановгине упутила су апел јавности, указујући на све чешће хотимичне пожаре. Ако се овакво стање ствари не поправи, она ће бити принуђена да повећају премије. Тиме ће бити погођени поштени осигураници.

— Број незапослених у Аустрији износи 202.130, од тога у Бечу 80.876. Идуће зиме ће порасти, како се очекује и преко 400.000, што чини 35% свега индустриског рагништва. — Број незапослених у Чехословачкој порастао је за 13.393 на 228.383. \

ЈАВНИ РАДОВИ

—- Јављају из Брода, да је тамо конституирана задруга за исушење поља „Јелас“, чији комплекс обухвата 36.076 јутара.

— Пут Будва—Цетиње ускоро ће бити довршен. За градњу је до сада утрошено око 15,5 милиона динара.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Годишње скупштине.

17. октобра: Босна, д. д. за филмску индустрију У Загребу (ред.).

25. октобра: Јосип Фукс, д. д. у Копривници (ван.)

28. октобра: Прва југослов. кемичка фабрика д. д. У Н. Саду (ред.).

29. октобра: (ванред..

/ Угљеник Лепавина д. д. у Загребу

БЛАГОСТАЊЕ Страна 667

15. новембра: рудник угља „Барошевац' a. MN. у Београду (ванред.). — Прва српска парна пивара 5. Вајферта а. д. у Београду (ред.).

Трговачки регистар.

Вараждинска индустрија свиле д. д. у Вараждину, одређено брисање досадањих чланова равнатељства: Мосис Хинка, Бухвалд Људевита, Ауш Мирослава — Жељезни мајдан и талионица Топуско д. д. у Загребу, упис брисања бивших чланова равнатељства. — Комерцијална банка д .J. у Загребу, упис новобираних чланова равнатељства: Рихарда Швидлика, Јана Јановски-а. — Економско удружење у Србобрану, изабрани су ликвидатори: Стеван Дунђерски, Исидор Иванић, Тоша Љ. Манојловић и Јоца Дебељачки. Пожешко индустриско а. д. Маљен отвара упис нових 16000 акција од но 500 дин. у износу од 800.000 дин. — „Графак", трг. д. д. у Загребу, упис брисања чланова равнатељства: Најман Адолфа, Берл Еугена, Полк Левина, Шлезингер Драгутина. — „Рибаг“, југословенско-немачко трговачко д.д. у ликвидацији, упис брисања.

Лицитације.

Београдска дирекција пошта и телеграфа, 7. новембра, (набавка 3000 кг. зимског аутоуља). — Технички одељак среског начелства у Зеници, 27. октобра, за обнову моста преко реке Фојнице на банов. путу ! реда бр. 27 и ваљање истог пута од км. 04000 до км. 12-1.260 (348.535.53). —- Грађевински школски одбор села Претока, срез гружански, 21. октобра, за подизање нове школ. зграде (499.645.09). — Суд општине града Скопља, 6. новембра, за подизање зграде Дома стараца у Скопљу (416.815.60).

Novi zakoni i uredbe:

Zakon o kaznenim sankcijama radi izvfšenja člana 9. ugovora između države i Narodne banke za izvršenje zakona o novct Kraljevine Jugoslavije od 11. maja 1931. godine.

Hibliogratija:

Rudarski i poštanski vesnik, septembar, Beograd 1931. g. — Zadrugarstvo, glasnik Saveza nabavljačkih zadruga državnih službenika. Septembar, Beograd, 1931. — Vodić kroz Južnu Srbiju, izdanje „Putnik”, Beograd, 1931. — Durchfihrungsvorschriften zum Gesetz iber die Ligquidierung der Agrarreform in Jugoslavien, von Dr. Hugo Holzmann, advokat in Zagreb, 1931. — Saobraćajni pregled, god. II, Beograd, 10. oktobra 1931. Jugoslavija na tehničkom polju (1919—1929). Izdalo Udruženje jugoslovenskih inžinjera i arhitekta, pod prefsedništvom с. Каnislava Avramovića, prilikom svoje desetogodišnjice. Ona je najboli dokumenat o radu naših inžinjera i arhitekata za prvih 10 godina Jugoslavije. — Zemljoradnička zadruga, organ Glavnog saveza srpskih zemljoradničkih zadruga u Beogradu, br. 36., Beograd, 1931. — Stanje našeg zanatstva, referat Beogradske zanatske komore. Referent Dr. Dimitrije Mišić.

РАЗНО

— Влада је потврдила правила сталног занатског суда у Занатској комори у Београду. Суд је надлежан за решавање спорова финансијске природе, у којима је ма и једна странка протоколисана фирма, ако су странке уговором предвиделе његову надлежност.

— На иницијативу загребачке трговачко-индустријскозанатске коморе, основаће се у Загребу психотехничка станица за испитивање способности пре избора занимања код привредне омладине.

—Pretsednik Holaadske banke dr. Visering podneo je ostavku zbog slabog zdravlja. Na njegovo mesto izabran је dr. rap:

— Veliko bečko filmsko društvo Saša film palo je pod stečaj. Pasiva iznosi 400.000 šil. (3,2 mil. din.).