Narodno blagostanje

24 октобар 1931. _ НАРОДНО

Ali ipak ona nije mogla a da i u tom,zakonu ne vodi гаčuna: o osnovnim ekonomskim saznanjima. Kritikujući profesora Kinsa u „Politici, mi smo tvrdili da nema te sile koja može da spreči skakanje cena usled padanja kupovne snage novca. Ima mnogo država koje su mislile da to mogu da postignu. Engleska je, i to ijoj služi na čast, vodila o tome računa. U zakonu za suzbijanje skupoće kaže se da je kažnjivo samo ono podizanje cena, koje ide preko visine opravdane smanjenjem Киpovne snage funte. Engleska је time priznala da je neizbežno skakanje cena u granicama smanjenja kupovne snage Tunič. Time je cela teorija profesora KMinsa o izvoznoj mpremiji раја u vodu.

Идеја о новим комбинацијама у немачкој електротехничкој индустрији, о којој се последњих година све чешће говорило, добила је ових дана: сасвим. актуелан значај у вези с путем г. фон Сименса у Америку. Мада је г. Сименс позват да тамо држи предавања, ипак се за тај пут везују наде да ће ускоро доћи до јаче кооперације међу електротехничким предузећима у Немачкој. Зашто остварење овог плана води преко Америке, да се објаснити фактом, да је тамошња General Electric Сотрапу. заинтересована код Сименса и А. Е. Г. У портфељу Џенерал Електрика налази се један мањи пакет акција: А. Е. Г., које су плаћене по 200% а на којима је Џенерал: Електрик: изгубила велике паре; један њен претставник се: налази у. управном одбору А. Е. Г. Исто тако Џенерал: Електрик: је сопственик већег износа Сименсових обли-

Пред новим догађајима у електротехничкој индус-

трији,

=

БЛАГОСТАЊЕ Страна 679

у немачкој. електротехничкој индустрији, мислило се увек на предузећа Сименс и А. Е. Г. Сада се међутим саопштава из меродавних кругова, да би једна евентуална комбинација обухватила и трећу велику фирму, Браун Бовери. Тиме би дошло до искључења конкуренције између трију највећих немачких електротехничких фирми. Друштво Браун Бовери се у последње време не налази у најповољнијем положају и било је принуђено да у јакој мери ограничи пословање: напустило је своју филијалу у Америци и уступило лиценце и патенте електричној фирми Аш Сћаштегз и Сје, а намерава да ликвидира и своје интересе у Пољској. До сада још ништа није познато о форми коју ће нова комбинација узети. Мало је вероватно да ће фузионисати и образовати трест, јер су ово стара предузећа, која до сада нису стајала ни у каквој међусобној вези. Уопште у почетку не изгледа да ће доћи до финансијских веза међу њима. Највероватније је, да ће за сада склопити картелни споразум о разграничењу тржишта и учешћу на јавним лицитацијама.

И у француској великој електротехничкој индустрији дошло је ових дана до једног интересантног догађаја, који је изазвао праву сензацију приликом последње ултимо-ликвидације на париској берзи: то је откуп на берзи 50.000 комада акција друштва Сле Оспегаје ФЕјестисне у вредности од око 150 милиона франака, за рачун америчке Џенерал Електрик компаније. Тиме ова последња добија акције које претстављају 20% главнице француског друштва. Џенерал Електрик је већ заинтересована код француског електротехничког с концерна Томсон—Устон. Се Оепетаје ФЕјесетене пак је последње предузеће у француској електротехничкој индустрији, које се до сада сачувало од

гација: Када је до сада говорено о: могућим ан капитала.

ТАЈНА СЛУЖБА

НОВЧАРСТВО.

|

na dužnosti do kraja ove godine, pošto novčanična banka još

_—__Švedska i norveška novčanična banka snizile su dis- nije u stanju da ga zameni.

kontnu stopu od 7 na 6%.

— За гувернера грчке новчаничне банке влада је одредила вицегувернера Цудариса. Његов избор уследиће 24. октобра о. г. на седници управе.

— U Beču. će se, na inicijativu Banke za međunarodne obračune, održati uskoro konferencija država, koje su ograničile devizni promet. To su u glavnom države, naslednice. Austro-Ugarske, zatim Grčka i Rumunija. Svrha konferencije je prilagođavanje deviznih propisa.

— U Francenuskoj su pale pod stečai dve veće banke: Banque Courvoisier sa glavnicom od 30 mil. fr. (67 mil. din.) i Banque Colonial d' Afrique, sa glavnicom od 40 mil. fr. (89 mil. din.). Ova druga: je poslednja francuska banka, koja se bavila samo kolonijalnim poslom.

— Pošto je. upisano 40% predviđene glavnice od 15 mil. turskih lira (400,5 mil din.) furska Centralna banka u Ankari otpočela je rada. Filijala Išbankasi i turske Privilegovane agrarne banke služiće privremeno istodobno 1 kao afilijacije novčanične banke. Korespondente u inostranstvu izabraće Ministarstvo > nansija. Međutim će odbor za održavanje kursa valute ostati

— Преговори о кредиту које је водио бивши аустријски министар финансија д-р Јух у Паризу, повољно су завршени. Француска Народна банка изјавила је да је вољна одобрити аустријској Народној банци револвинг кредит у износу од 60 милиона шилинга (480 милиона динара).

— Новчаничне банке Данске и Норвешке закључиле · су споразум о одржавању валуте на истом курсу. Поводом тога европска штампа пише о претстојећој новчаној унији између Скандинавских држава. Говори се да he њој приступити и Финска.

— U Americi je pala pod stečaj banka Kauntri Trest, čija je- aktiva. iznosila 20 mil. dol. (1,12 milijardi din.).

— Американска федерал Резерв: бенк. Ричмонд повисила је дисконтну стопу на 4%.

— Према: исказима њујоршких великих банака, оне су. у последње време 40% своје активе држале ликвидно т. ј. У готовини, благајничким записима Министарства финансија и сигурним пословним меницама.

— Грчка новчанична банка купила је у Паризу злата у износу од: 1: мил. ф, стр. (275 мил. дин.) и: објављује да

ФРАНЦУСКЕ КЊИГЕ.

" ЦЕНЕ НАЈПОВОЉНИЈЕ.

Рранцуско-српској књижар

РЕМСК _ ТЕЛЕФОН 51-28.

Рта ПИТИ