Narodno blagostanje

28 новембар 1931, НАРОДНО

милиона марака. То је учињено уштедама на свим пољима комуналне делатности. •

— Opština Banja Luke preduzela je uređenje izvesnih gradskih ulica, koje će stajati 142.200 dinara.

— Приходи бечке општине веома су се смањили, тако да је за будућу буџетску годину предвиђено снижење расхода на свим пољима комуналне делатности.

Издаци су смањени за 19%, а нарочито је много снижена сума за грађење станова, која је прошле године износила 100 милиона шилинга, а ове само 50 милиона.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

—- Аустрија и Мапарска споразумеле су се о међу-

собном клирингу, по коме ће Маџарска 25 мил. шилинга “више лиферовати Аустрији, него ова њој. Није јасно како ће Аустрија тај вишак платити.

— Izmenjen je čl. 15. Zakona o opštoj carinskoj tarifi i Ministar finansija je dobio pravo da u sporazumu S pretsednikom Ministarskog saveta može povišavati, spuštati i ukidati carinske stavove.

= Италија и Франпуска склопиле су уговор о контингенту увоза талијанског вина у Француску, са важњом од 1. априла 1932. године. Уговор предвиђа увоз 250.000 ха уз царину од 55 франака, 250 хл. уз царину од 84 франка и 20.000 хл. вина у флашама уз уговорену царину.

— Турска влада контингентира читав свој увоз. Кољики ће бити контингент за поједине врсте робе и за појгкине увозне земље није још познато.

— Аустрија је забранила увоз наших коња, због болести која се појавила, из скоро свих срезова Војводине.

—_ Холандски министар спољних послова изјавио је у парламенту, да се влада бави питањем царинске уније између Холандије и Белгије.

— Према вестима неких страних новина, делегати југссловенских трговаца дрветом и мађарских фабриканата немештаја споразумели су се, да Југословени лиферују дрво у замену за готов намештај.

_— У Бечу постоји опасност да буду "сви биоскопи затворени. Услед нове девизне политике, власници филмова не могу да набављају нове филмове, а властита филмска продукција је и сувише мала, да би могла задовољити потребе. Исти је случај и у Бугарској, где су биоскопи због истих разлога скоро престали да раде.

— Савез индустријалаца за прераду меса поднео је претставку надлежним властима поводом последњих мера Аустрије и Чехословачке које отежавају увоз стоке и меса. Тражи се интервенција владе код поменутих држава, за тим снижење железничких и поштанских тарифа, регулисање питања аутономних дажбина и помоћ свињогојства.

—- Заступство нашег Привилегованог извозног друштва у Берлину распуштено је према одредби Министра трговине и индустрије. Послове заступства ће одсада вршити наше посланство.

СПОЉНА ТРГОВИНА

— Трговина између Сједињених Држава и Русије нагло је опала. У октобру ове године продано је у Америци руске робе за 208.000 долара, док је у октобру прошле године продано за 2 милиона долара. Руска трговинска делегација отпустила је због тога половину свога персонала.

ИНДУСТРИЈА |

— Liubljanska дениска рнпаса proslavila je ovih dana sedamdesetogodišnjicu.

—- Nad tvornicom bonbona „Plevna” u Novom Sadu, čija aktiva iznosi 479.000 din., a pasiva 783.000 din., otvoreno je prinudno poravnanje.

— Сгвез трговаца свилом у Лиону цени кампању свиле ове године на 48 мил. кг. Према томе је већа за 3.5

БЛАГОСТАЊЕ Страна 155

мил. кг. од прошлогодишње, али није достигла највећу меру од 49.1 мил. кг. 1928.—29. године.

— Интернационални картел жице продужен је за 5 година. У картелу суделују поред Немачке, Француске, Белгије и Луксембурга још Аустрија, Чехословачка и Мађарска. Цене за прву четврт 1932. године установиће се на идућем састанку.

== У бугарској дуванској индустрији уведен је седамсатни радни дан, са истовременим одговарајућим снижењем надница. Ова мера је донесена због сузбијања незапослености у овој највећој бугарској индустрији.

—_- Томаш Бата налази се у Енглеској да дефинитивно утврди место где ће се подигнути његова фабрика ципела.

Исто тако ће он за врло кратко време подићи фабрику у Француској, недалеко Калеа.

— Продукција угља у Чехословачкој пала је у октобру ове године у односу према октобру прошле године код каменог угља за 4%, мрког угља за 3% и кокса за 13%.

Извоз каменог угља у октобру порастао је према септембру. за 12%, извоз мрког угља за 3%, али према извозу у октобру прошле године извоз је пао за 23% код камеког угља и 27% код кокса.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Министар пољопривреде је одобрио да се из буџета исплати 600.000 дин. Савској бановини за проширење зграде државне пољопривредне огледне и контролне станице.

= Површина засејана кудељом у 1930 години износиле је према В. Шулцу референту „Аграрије“ 37.500 хекnapa, a жетва 351.527 мет. центи. Жетва је у 1925 год. била 437.088 мет. центи на нетто мањој површини од оне 1930 год. Цена је од 1925 до 1930 год. кретала се од 50—25 дин. на сто килограма. Нагло смањење цена натерало је произвоћаче кудеље да У овој години велики део земље засеју пшеницом. ТРГОВИНА

—- Извоз дрвета из Северо-Америчких Држава Орегона и Вашингтона, као и из каналске провинције Бритиш Колумбије за 9 месепи ове године мањи је за 15.5% према истом времену прошле године.

САОБРАЋА]

—_ Основано је ново паообродавско друштво „Кварнер бродарско JL. д са седиштем на Сутаку. Друштво је скоро пустило у промет свој пови паробоот „Трсат“.

—- Тонажа саграђених бролова у“ 1930./31. години прелази просечну тонажу у последњих 10 голина. То се приписује великим нарупшбинама петролејских лрутттава. Али се предвиђа смањење у слепећој кампањи за 1.500.000 тона.

— Навигапионе Либера Томестина чији капитал износи 48,750.000 лира, намерава да га смањи на 15,000.000.

КОЊУНКТУРА

— У Чехословачкој је У септембоу пођастао број незапослених за 13.343. 7 октобоу за 25.135, тако да је сала број незапослених 253.518, према 122.379 у октобру прошле године.

— У повој половини новембра број незапослених у Амстпији повећао се за 22.800, тако да сада има укупно 250.955 незапослених.

— Број незапогтетих “у Енглеској 9 новембра ове гол. износио је 2.683.024. Према претхолној нелељи то је мање

|за 27.020, а према истом времену прошле године више за '422.147.

"КРИЗА | — Белгијска влада препоручила је индустрији да уведе

'40-сатну радну недељу, као средство за сузбијање незапослености .