Narodno blagostanje

Страна 780

200 милиона долара остаће влади за операције до 15. лдрта следеће године. Овогодишњи (буџетски дефицит 'износиће 1.7 милијарди долара.

— Грчка влада склопила је унутарњи зајам у износу од 600 милиона драхми ради исплате штете велепоседницима, коју су претрпели насељавањем малоазијских грчких емиграната. ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Министарство финансија је одобрило да рибари који извозе рибу могу чинити и накнадно пријаве код царинских власти у хитним случајевима... Досадања обавеза претходне пријаве много је отежавала извоз свеже рибе.

— Између немачке и румунске трговинске делегације потписан је у Букурешту привремени уговор, док Немачка не успе, да оне државе које су уложиле протест против преференцијалног уговора Немачке са Румунијом, исти повуку.

— Увоз шећера у Француску је контингентиран. Франпуска индустрија шећера била је угрожена, јер су многе земље продавале шећер по веома ниским ценама, само да дођу до девиза.

— У Будимпешти се воде преговори између маџарске и талијанске владе о клирингу. Мађарска жели да се њел активни салдо са Италијом узме у обзир.

ИНДУСТРИЈА

— У Паризу се воде преговори између француске, чехословачке, немачке и белгијске индустрије шупљег стакла

о ценама за његов увоз у Француску. Ради се о сличном. уговору недавно склопљеном између немачке, француске, |трансбалканске железничке пруге 'од албанске јадранске

белгијске и чехословачке индустрије порнулана.

— У оквиру интернационалног споразума у индустрији |

жице основан је и Међународни савез индустрије жичних

мрежа на 5 година. Председник савеза је Борбет (Немачка), | потпредседници Вилхелм Рослер (Холандија) и Леон Бекерт

(Белгија).

— На изванредној скутптини паромлина „Унион“ из Осека примљен је предлог управе го ликвидацији млина Како је „Унион“ експортни млин то је, како се у извештају управе каже, морао због отежања спољне трговине житом показати у последњем полугодишту дефицит. Пошто се не види докле ће садашња криза трајати, то је скупштина заКкључила да одмах обустави рад и проведе ликвидацију.

—— Пре извесног времена основан је југословенскоРумунски синдикат дрвета са седиштем у Базелу. Правила синдиката предвиђају оснивање савеза индустријалаа дрвета обеју земаља на међународним тржиштима у смислу кооперације у одређивању цена понуде. Сада Румунија води преговоре за склапање сличног уговора и са Пољском.

— Чехословачка влада обећала је Текстилном кон-

церну Либиг финансијску помоћ, да би спречила отпуштање |

2000 радника, од 7000, колико их је упослено.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Овогодишња (берба дувана у Херцеговини, према писању „Новости“, износи 435 вагона, према 635 вагона у

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

је египатска влада још пре основала Банку за сељачки кредит, али ова ни из далека није испунила очекивања њезиних оснивача. Због тога сада влада предлаже поменутом Друштву, да оно помоћу свога капитала, и онога што ће му држава ставити на расположење откупљује земље које припадају Египћанима и које се испод цене продају на јавним продајама. Сопственици продатих земаља би у одређеном року имали право прекупа земље од друштва.

Преговори још нису завршени али се већ показују две велике тешкоће. Капитал Сосиете "Фонсиер дЕжипт припада већим делом странцима и због тога су египатски националисти одлучно противни овој комбинацији. С друге стране питање одакле ће влада доћи до потребног капитала још није решено.

Још се ништа не зна како ће се овај покушај завршити. САОБРАЋАЈ

— Министарство саобраћаја је одобрило "повластицу од 50% од редовне возарине за превоз пошиљака упућених за пасивне крајеве Босне и Херцеговине, Пошиљке морају бити упућене на темељу посебних упутница за то изданих и бити адресиране на среска начелства,

— Министарство саобраћаја је дозволило из саобраБајних разлога товарење затворених железничких кола робом, за коју су се досад тражила само отворена. То вреди само за унутарњи промет робе а не и за пошиљке у иностранство. — Грчка штамна поново покреће питање "изградње

обале до Цариграда. Дужина пруге износи 1200 километатра, али је већим делом већ изграђена, тако да би "требало изградити само још округло. 300 км.

КОЊУНКТУРА

— Према извештају бечког института за испитивање коњунктуре, депресија се поново пооштрила. Индекс промета добара сведочи о бегству капитала у робу. Промет конфекције повисио се од 53.6% у августу на 1212% у свптембру, промет ципела од 63.2% на 110.6%, промет зручних ствари од 65.6 Ha 140.4%. Производња жељезне руде, челика и челичне робе повисила се у октобру према септембру, напротив су наруџбе пале на до сада најнижи ниво од 11.6%. Производња памучне тканине износила је у септембру 73.9% од номинале. Питање сировина постало је у новембру акутно због девизних прописа. Погоршање прилика на тржишту радне снаге је веће него што је то нормално за ову сезону.

КРИЗА — Службена статистика незапослености у Француској наводи да је 21. новембра (било 81.500 незапослених, Позвато је међутим, да је то само један део јуопште 'незапосљених, а да поред тога'има и'велики број радника делимично упослених. Проценат потпуно запослених износио је: Нове. 1931. Нов. 1930.

прошлој години. Дуван је ове године квалитативно много Рударство 21.14 86.77

бољи него лане. # Текстилна индустрија 44.14 93.78

— Египатска влада је ступила у преговоре са Сосиете' Метална индустрија 56.80 98:08

Фонсиер д,Ежипт о помоћи земљопоседнинима, који су услед Каучук и папир 60.56 82.78

кризе и презадужености дошли у тежак положај. У ту сврху“ Индустрија дрветом 69.84 9.14 U hotelu „Splendiđ” sobe su vrlo čiste; HOTE L, Жо вато jedanput odsedne m hotel

'svaka soba та Чор и 4 Мадпи tekuću vodu i centralno grejanje.

U hotelu „Splendid” cene su vrlo umeтепе: вођа за 1 Кгеуефот од дп. 40 до 70, soba sa 2 kreveta od d. 60—100.

„5

BEOGRAD.

„Splendid” uvek će posle odsedati u | njega, jer se nu njemu ima najveća . udobnost i nalazi se u centru уагоб, sproću Dvora, Brianova '(ranije Dvor- | 'ska) ulica 'br. 5. — Telefon: 22693