Narodno blagostanje

412 децембар 1931, НАРОДНО

ОД УРЕДНИШТВА |

Читаоци су свакако приметили да је из нашег заглавља нестало имена нашег секретара и сталног сарадника г. д-ра Милана Лилека.

Г. д-р Лилек заједно са г. д-р Белином из Загреба припада штабу наше редакције од почетка. Он је био напустио службу у банци да би могао сав да се посвети проучавању економских проблема. Пуне три године био је он марљиви серадник „Народног Благостања и предани помоћник нашем уреднику.

„Народно Благостање" је семинар за оне који желе да се одаду економској науци. Оно је за своје сараднике само пролазна етапа. Оно сматра за своју дужност да припомогне у спремању наших економиста. Ми смо, дакле, знали да ће

баш наши најбољи сарадници један за другим да нас напуштају, уступајући места својим млађим колегама. Па ипак. не можемо да прежалимо оно што губимо његовим одла- | ском. Он ће и даље да сарађује на „Народном Благостању“, наравно у границама слободног времена, које му преостаје после испуњене дужности у његовом новом звању, у коме му желимо најлепши успех.

НОВЧАРСТВО

— У њујоршким банкарским и приватним круговима говори се о оснивању комитета поседника немачких облигација, који би требао да штити интересе дугорочних повериоца. Очекује се да ће комитет бити. организован врло брзо.

— У пословним и финансијским америчким круговима очекује се да ће претседник Хувер у току ове недеље поднети предлог конгресу о оснивању једног новог друштва са капиталом од милијарду долара, чија ће се задаћа састојати у томе, да свим предузећима у нужди обезбеди кредите.

—- један холандски лист захтева да се благовремено предузму мере за заштиту холандских поседника немачких хартија од вредности, јер постоји могућност да дође до америчко-немачког споразума о краткорочним кредитима, што би отежало положај повериоца дугорочних зајмова; друга опасност за њих је становиште француске владе о приоритету репарација пред приватним дуговима.

— Пројекат закона о реорганизацији Пољопривредне банке у Румунији, поднесен је парламенту. Банка ће после реорганизације имати капитал од 100 милиона леја, од којих држава преузима 70%, док ће остатак уписати приватна лица, Као што је познато, пољопривредна банка треба да спроведе факултативну конверзију сељачких дугова.

— Narodna emisiona banka u Amsterdamu zatražila je moratorijum. Uprava banke je izjavila, da je jedna francuska grupa spremna, da joj pomogne. Banka je zapala u teškoće zbog velikih potraživanja zamrzlih u inostranstvu.

__ Банкарска радња Браће Хаџи-Бошковић у Солуну и филијала Француско-српске банке у истом месту ликвидирале су своје банкарске послове због тешкоћа пословања насталих из девизних прописа. Прва ће се даље бавити само комисионим пословима, а послове друге од 1. јануара ћа преузети Отоманска банка у Солуну.

— Svima privatnim poveriocima Amstel banke, čija se potraživanja kreću između 5 i 60 hiljada dolara, ponuđeno je vansudsko poravnanje. Ovi poverioci dobili bi kvotu od 40%, i to 20% odmah kod poravnanja a najkasnije do 1. marta 1932. Ostalih 20% u toku sledećih meseci. Veliki poverioci — banke i privatnici — čija potraživanja iznose 70% došli bi na red tek posle, i to sa kvotom najviše do 40%. Eventualni višak po-

delio bi se srazmerno na sve poverioce. Što se tiče poverioca

БЛАГОСТАЊЕ Страна 119

ТТАЈНА СЛУЖБА.

ispod 5 hiljada dolara, vode se pregovori sa bankarskom kućom C. M. Ročild u Beču, da se omogući njihova potpuna isplata.

U slučaju da poverioci odbiju ovaj predlog, otvoriće se stečaj.

— Народна Банка ће откупљивати предратни сребрени новац: динаре, леве, леје, драхме, франц. франке, талијанске лире, аустро-угарске круне и форинте, талире Марије Терезије и црногорске перпере. Откуп ће се, до даље наредбе, вршити према цени сребра на светским тржиштима.

— Купови облигација града Будимпште, који гласе на фунте и доларе, исплаћују се од 1. децембра у пенгама. Исто тако и купони заложница свих емисионих института, који гласе на доларе или фунте. До сада су ови купони исплаћивани у валути.

— Poljske privatne banke pooštrile su u septembru restrikciju kredita. Ukupni iznos kraikoročnih kredita pao je za 106 na 1355.7 mil. zloti, tako da je smanjenje volumena kredita veće nego povlačenje uloga. Reeskont je pao za 19.4 na 275.1 mil. zloti, a zaduženje na strani za 44.5 mil. zlofti, što je posledica preračunavanja obaveza u funtama.

— Швајцарска депозитна банка у Румунији предложила је принудно поравнање. Банка већ дуже време наме рава да ликвидира своје послове у Румунији. Ликвидација банке извршиће се без веће штете за њезине повериоце.

— Норвешки савез банака издао је извештај 0 привредном развоју земље од септембра 1920. до августа 1931. године, У њему има преглед ликвидираних банака и оних, који су под надзором „Укупна пасива ликвидираних банака износила је 1. јула 637 мил, кр. према 813 милиона прошле године. Губитци на уложним рачунима износе 35 мил. круна, што представља 33% свих улога у овим банкама.

_—- Укупна сума страних зајмова у Сјед. Државама Америке у трећој четврти 1931. године износила је 255 милиона долара. То је најниже стање од 1918. године.

— Vlada će pokriti gubitke Francuske banke na funtama posebnim bonovima amortizacione kase. Slično je rešeno pitanje carsko-ruskih dugova, koji se nalaze u aktivi Francuske 'Đanke u visini od 5 milijardi franaka. Bonovi će se amortizirati udelom države u dobitku Francuske banke. Svake pola godine bonovi će se zameniti za nove i to na sumu koja je jednaka gubitku na kursu funte. Potraživanja francuske banke u funtama iznose oko 8—9 milijardi franaka. Gubitak iznosi prema sadanjem kursu funte 1/3 te sume.

—- Белгиска банка Креди Анверсоа основала је у Луксембургу под фирмом Траст Луксембуржоа де валер моби-

лиер холдинг-друштво, у које је пренела све своје хартије ој вредности. Главница од 100 милиона фр. налази се сва у

рукама Креди Анверсоа.

— Укупне емисије на њујоршком тржишту капитала износиле су у новембру према статистици „Н. J. Тајмса" 75.15 мил. према 37 милиона у октобру ове и 240.81 мил. у вовембру прошле године. Од тога је било 24.18 милиона Рибнес ЏНшез, 12 мил. жељезничких зајмова и 32.02 државних и градских зајмова.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ __ Чехословачка ссигуравајућа друштва склопила су

са државом уговор о преузимању државног зајма у износу

од 250 милиона чехокруна на 25 година. Каматна стопа је 5 и по од сто, емисиони курс 92 и по од сто. Поделу зајма на поједине институте извршиће Савез осигуравајућих друштава. — Влада Сјед. Држава Америке емитоваће 15. ов. M.

нових облигација у HMaHocy OJ. 1300 MMmHoHa MoMapa y CUp\y

плаћања доспелих дугова у износу од 1100 милиона долара,