Narodno blagostanje

Страна 808

ИНДУСТРИЈА и

— Медипагодпа Копјегепсца ргојтуодаса šećera, o Čijem smo zasedanju u Parizu javili u prošlom broju, završila je razgovore bez definitivnih odluka. Konferisalo se samo o zaključenju jednog ugovora koji bi frajao 3—4 godine ali zaključci se nisu stvarali. I ako postoji još opozićija od strane kubanskih delegata i držanja po strani francuskih rafinerija ipak se misli da će se pregovori kasnije povoljno završiti. Konferencija се se nastaviti u januaru 1932. godine.

— Fabrika vagona „Ferum” d. d., o čijem smo traženju prinudnog ravnanja javili u pretprošlom broju, odustala je od ovog traženja. Uspelo joj je da sklopi povoljan sporazum sa bankama, a sem toga je dobila veće porudžbine od uprave državnih železnica i to je mnogo pridonelo njenom. oživljenju. i

= Катрапја Угразке šećerane nedavno je dovršena. Prerađeno “e blizu 12.000 vagona repe. 700 zaposlenih radnika biće najvećim delom otpušteno do proleća.

— Светски продуценти бакра склопили су споразум о редукцији продукције за 26%.

— А. Борсиг, д. с. 0. ј. берлинско предузеће Борсигконсерна обуставило је плаћање. Према саопштењу дирекције, плаћање је обустављено да би се поравнањем предузеће санирало. Пасива није још тачно утврђена, али се цени на 20-милиона марака, док главница износи 10 милиона. Главни повериоци су банке, а нарочито је много заинтересована Д. Д. банка. Предузеће није обуставило рад, али га је морало ограничити, тако да је велики број радника отпуштен.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Ministar poljoprivrede je obustavio sva rešavanja o sprovođenju zakona o likvidaciji agrarne reforme na velikim posedima, jer su se pojavili nesavesni posrednici, koji su se nudili interesentima da im uz izvesne zahteve budu na ruci i u

stvarima koje su potpuno osnovane na zakonu. Ministar је тог !

lio interesente da mu hitno aostave imena ovih posrednika.

— Грчко министарство правде поднело је парламенту законски пројекат, којим се модифицира пољопривредни мораторијум. Према њему, сваки пољопривредник против кога је стављена забрана на имање, може се обратити претседнику суда и тражити да се ова спречи. Ако претседник установи, да је предлагач само пољопривредник, има право да сваку забрану ускрати за 5 година или према приликама одреди делимично плаћање. Ако до њега не дође, тада се може провести забрана.

— Група посланика владиног блока у Пољској израдила је законски предлог у којем се тражи снижење каматне стопе за краткорочне и дугорочне пољопривредне кредите на 5% и конверзија краткорочних обавеза пољопривреде,

ТРГОВИНА

— Повећање аустријског увоза и поред девизног ограничења. Увоз у Аустрију у месецу новембру ов. год. износио је 189,8 милиона шилинга, а то је за 19,7 милиона шилинга више него у месецу октобру, а од увоза у месецу новембру прошле године овогодишњи увоз је мањи за 36,3 милиона шилинга. Извоз је у месецу новембру износио 106,8 ми-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

_Бр 52

— Prema izveštaju pretsednika trgovaca drvetom u Sloveniji prošle godine je izvezeno za 9 meseci gorivog drvefa 48.244 vagona, a ove za isto vreme 18.385. [2707 građevnog drveta bio je 110.651 vagon a sada samo 58.624. Po vrednosti gorivo drvo je bilo prošle godine 106,3 miliona a građevno 1,103,3 mil., dok je ove godine prvo samo 35 a drugo 531,9 miliona dinara. Prema tome zabeležen je pad po količini 50% a po vrednosti 55%.

— Žavod za inapređenje spoljne trgovine objavio je da su naše sveže šljive na nemačkom tržištu odlično zadovoljile nemačke kupce. Naročito se ističe dobar kvalitet bosanske šljive i zgodan pakung u otvorenim sanducima na holandski način. : :

— Ptema pisanju „Jug. Lojda” nu Jugoslaviju je 1927. godine uvezeno za 5,2 miliona dinara teretnih automobila, a u godini 1930. za 21,: miliona. Uvoz ostalih automobila porastao je u istom vremenu od 64,4 na 83,7 miliona dinara. Uvoz automobilskih sastavnih delova nazadovao je od 2,1 na 0,3 mil. dinara, dok je uvoz pneumatičkih sastavnih delova porastao od 26,5 na 45 miliona dinara, uvoz benzina spao 0d 38,5 na 12,7 miliona a uvoz sirove nafte od 59 na 148,5 miliona dinara.

— Čehoslovački trgovinski bilans na koncu novembra bio je aktivan za 1.424 miliona kruna (1930. godine bio je akti van 1.608 miliona). Ukupan promet za prvih 11 meseci opao je prema prošloj godini za isto vreme skoro 8 milijardi kruna (22.542 miliona prema 30.489). Uvoz je opao za 3.880 a izvoz za 4.065 miliona kruna.

— Француски увоз износио је првих 11 месеци O. T. 39 милиарди а извоз 28 милијарди франака; пасивни салдо за овај период износи 11 милиарди франака према 8,4 колико је износио прошле године. (во повећање пасивног салда дошло је услед смањења извоза финалних продуката и повећања увоза животних намирница. То повећање настало је услед овогодишње слабе жетве.

САОБРАЋАЈ

— Na molbu jugoslovenskog saveza mlinova da se povlastica na izvoz ječma, suražice, pšenice i raži, za koju je vezana i povlastica za izvoz brašna, produži, Ministar saobraćaja je dao obaveštenje da će traženju izaći u susret. Povlastice će i dalje važiti i za 1932. godinu do opoziva a najdalje do konca 1933. godine. КРИЗА

— „Новости“ доносе да је Континентал бауксит д. д. у Трбоуњу код Дрниша отказало свима радницима због кризе са концем ове године. У рудницима овог предузећа радило је у нормална времена око 200 радника. Адрија бауксит у Трбоуњу је из истог разлога смањила наднице радницима за 20%. То исто је учинило и друштво Монте Промина.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА Godišnje skuptšine: 27. decembra: Braća Mesarović, a. d. Beograd (vanredna)

| (u Srem. Mitrovici). — Reklama „Vračar” a, d. Beograd (van-

- redna). лиона шилинга, према месецу октобру мањи је за 11,5 MM-I

лиона а према месецу новембру пр. године мањи је за 420 |

милиона шилинга. Повећање увоза наступило је услед јачег увоза угљена, животних намирница и сировина,

БЕОГРАД — ЗАГРЕБ Филиал: НОВИ САД

Телефон интерурбав Београд: 21-801, 21-802, 21-803, 21-804.

ОПШТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКО БАНКАРСКО ДРУШТВОАД,

Глевнита тш резерве 127.Љ00.000 динара

Телеграми: БАНК-ФЕРАЈН

31. decembra: Agrarija d. d. Sombor (redovna).

4. januara: Šumsko industrijsko preduzeće DobrljinDrvar a. d. Beograd (vanredna).

Телефон интерурбан Загреб 5442 5443, 5444 5446. 5447.