Narodno blagostanje

Страна“ 60.

OB

НОБЧАРСТВО

= У Грчкој се поново повисује дисконтна стопа на Енглеска криза је у већини европских држава проузровала повлачење иностраног капитала. Грчка је томе успешно избегла повишењем дисконтне стопе у септембру од 9% на 12%. У октобру је Грчка банка већ могла снизити дисконтну стопу. за 1%. Велико снижење девизних стокова због OTплате иностраних обавеза изазвало је поновно повишење дИсконтне стопе на 12%. Да ли су губици у фунтама Народне банке које износе 174 мил. ликвидирани, није познато.

Оптицај новчаница који се у новембру смањио на 3.985 мил. повисио се опат на 4020 мил.

— Управни одбор румунске Народне банке је на више седница расправљао о могућностима санирања румунског банкарства. У вези с тиме, упућен је апел на све кредитне заводе, да приступе најригорознијој штедњи, Као мере штедње, Народна банка наводи:

1) Ликвидирање свих банкарских филиала, које не могу да покрију трошкове својим садањим пословним обртом. Ликвидирање се може извршити, или постепеним напуштањем послова или предајом потраживања другом новчавом заводу у месту.

2) Укидање свих девизних, житних и робних оделења, јер се ови код данашњег стања послова не рентирају.

3) Дивиденде треба исплаћивати само онда, ако је установљено а) да све активне позиције имају исту вредност, која је код завршетка биланса књижена, 6) да чиста добит у билансу резултира само из завршених трансакција. Као добит не смеју се ни у којем случају књижити; |) камате на спорна потраживања, 2) камате на потраживања, која су већа него дана гаранција, 3) превисоке процене непокретно– сти и покретних вредности.

4) Поједностављењг административног апарата, и редукција свих трошкова на најмању меру.

Уштеде ће се употребити за стварање амортизационог фонда за дубиозна потраживања или за отпис дугова банке. — У 1930. години опао је енглески извоз за 30%, а

увоз за 17%. Према 1929. години извоз је пао скоро за половину. Висина извоза и увоза кретала се овако:

12%.

1929. 15 1930. г. 1931. r. Увоз 1220.76 1043,98 862.17 Извоз 129.35 570.75 389.16

Пасивни салдо порастао је за 21.67 мил. ma 408.98 мил. фунти.

— У Енглеској се, услед пада фунте, развила тајна трговина кованим златним новцем, коју купци топе у комерцијалне сврхе. Цена износи 6 фунти по унци, и нижа је него службена нотица. Енглеска влада је, због тога, забранила свако топљење златног новца, под претњом казне до 100 фунти или затвором до 2 године, |

— Бугарска Народна банка повлачи из саобраћаја новчанице од 5 до 100 лева до 31. децембра 1933. године, и замениће их са сребрним кованим новцем.

— Краткорочно задужење пољских банака у иностранству износило је 1. децембра прошле године 296.1 милиона злоти, према 466.5 милиона 1. децембра 1930. године,

— Амерички сенат усвојио је законски предлог, којим се повисује капитал Федерал Ленд Банке за 125 милиона долара.

— Грчка влада је овластила Народну банку да може смањити покриће својих обвеза по виђењу са законског минимума од 40 на 30%. То је већ раније урадила немачка Рајхсбанка, а сигурно ће ускоро морати још неке да пођу за грчким примером.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ЕШТАЈНА СЛУЖБА

__ Бр. 4:

— Мандат техничког саветника румунске Народне банке Рожера Обоена, који је именован 1929, године, истиче 8. фебруара ове године, и према писању „Аргуса“ неће се жице продужити, него ће Обоен долазити само четири пут“ годишње у земљу ради студија општих привредних прилика У земљи, и да испита развој утврђеног привредног програма. И ако румунска штампа напада Обоена. да није увек радио на корист румунске привреде, ипак се мора његово деловање сматрати као успешно и позитивно,

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Мађарска Народна банка примила је до сада око 10 милиона пенга, који су уплаћени на темељу трансфер-мораторија место страних валута. Она ће сазвати збор главних повериоца, који треба да одреде како да се новац употреби и како да се њим управља,

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Преговори између министарства пољопривреде, аграрних интересената и савеза млинова у Енглеској довели су до измене првобитног плана о ограничењу увоза жита у Енглеску о чему смо писали у броју од 31. октобра. прошле године, План је у толико промењен, што је на притисак поседника млинова одлучено, да се донесе закон о контингентирању увоза пшенице, који предвиђа оснивање шеничне комисије, чија се дужност састоји у процени годишње потребе пшенице и утврђењу примељавања за домаћу пшеницу и њену цену. Комисија ће исто тако давати цертификате увозним кућама и млиновима, и они ће се морати показати царинским органима. Сви продуценти пшенице, увозници брашна и жита и млинари морају се пријавити комисији, да би имали право на цертификате, |

— У сврху ограничења увоза непотребне робе, Чехословачка ће издати две листе, од којих ће једна садржавати попис оне робе, која се не може увести без одобрења, а друга, оне, за коју ће се давати девизе према томе, колике су залихе код Народне банке. Очекује се, да ће извозници због тога, прво питати код Народне банке, да ли ће добити девизе, па тек онда правити наруџбе.

— Чехословачка комисија за увоз жита доделила је 240 вагона пшенице Карпатској Русији, што износи 4% читавог контингента, и то 120 вагона из Југославије, и 120 из Румуније. Комисија је осим тога расправљала о томе, колико страни увозници морају купити домаћег жита, и предложен је однос 1:2 за што је пало девет гласова, али је претставник млинова био против, тако, да ће о томе морати да решава сада Министарство трговине. Чим то буде готово, приступиће се подели јануарског контингента, који износи свега 6000 вагона жита и 500 брашна.

— Трговински уговор између Аустрије и Швајцарске престаје, по обостраном споразуму, да важи 18. фебруара ове године. То је последица нове швајцарске трговинске политике, која жели сада да спроведе ограничење увоза и да пређе на систем контингентирања.

— У Енглеској се очекује ове недеље објављивање нове царинске уредбе, по којој ће се увести царине на др

|вена врата, прозорске рамове и сличне производе, а осим

тога ће бити пооштрени прописи о увозу женске конфекције,

ИНДУСТРИЈА

— Талијанска памучна индустрија у Напуљу купила је од египатске владе 10.000 бала памука. Пола ће платити одмах, а пола после годину дана уз гаранцију једне велике талијанске банке. Египатска влада води преговоре и са Чехословачком за продају памука. )