Narodno blagostanje

| 26, март 1932.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 203

сл аи НА СЛУЖБА

НОВЧАРСТВО _ |

. — Talijanska banka snizila je о4 21. ov. meseca diskontnu | · stopu od 7 na 6%. > —- Енглеска банка снизила је дисконтну стопу од 4 на 3 и по од сто. 18. фебруара снижена је први пут после _ укидања златног важења дисконтна стопа од 6 на 5 од сто, -а 10, марта од 5 на 4 од сто. Снижење је извршено из два “разлога: 1) Да се дисконтна стопа прилагоди новчаном тр-жишту, које је у последње време веома живо. Приватни -дисконт за добре робне менице пао је на 2 до 2 и по од сто. 2) Енглеска банка је хтела да спречи сувише јаки пораст фунте.

--- Pregovori o fuziji između francuskih banaka Union Parisienne i Credit Mobilier završeni su; glavne škupštine, koje ·treba da je odobre, sazvaće se za kraj aprila.

— Postignut je sporazum o sastavu novog Upravnog odbora Drezdner banke. On će imati 28 članova, dok je uprava stare Drezdner banke imala 46 članova, a Danat banke 50 članova. Zbog ove velike redukcije broja članova bilo je vrlo teško izabrati najzgodnije ličnosti, sem toga, u upravi je morala i država da dobije svoje pretstavnike. izmeđ novih članova uprave bira se pretsedništvo od četiri lica, u koje ulaze g. g. Fric Andre, do sada pretsednik Upravnog odbora Drezdner banke, generalni direktor Majnhard, bivši ministar Hepker-Ašof i bankar P{lerdmenges. Poslednja dvojica su pretstavnici javne ruke. U novu upravu ušlo je svega 5 članova stare uprave Danat banke, a 10 iz Drezdner banke.

— Prema podacima centrale novčanih zavoda u Budimpešti, u februaru su porasli ulozi na štednju kod Poštanske šte-

dionice i 12 velikih banaka od 529 na 531.1 milion penge,i|

a ulozi po tekućim računima od 643.3 na 652.5 mil. penge.

— Стечај Индустријске трговачке банке у Врању повукао је за собом и њезиног претседника са још неким члановима управе. Ови су скривили крах банке и њезина гктива износи само 778.177, а пасива 2,053.827 динара. Банка је све менице по којима се нешто могло наплатити реесконтовала и тако је сада дошла у немогућност да исплати улагачима и 10 од сто од улога на штедњу. Сам претседчик „дугује банци 531.430 динара, који су покривени до 470.000 сумњивим вредностима. Његов син дугује 122.565, које су без покрића. Банчина имовина која се састоји од неколико кућа и фабрике леда вреди врло мало.

— Народна банка повлачи из оптицаја новчанице са 10 динара сталног првог издања, које носе датум 1. новембра 1920. год. и новчанице од 5 динара издања Народне банке Краљевине Србије, које носе "разне датуме. За њих се добива пуна вредност у другим банчиним лов: ицама. Замена ће се вршити код централе и свих филијала Народне · банке за време од 3 године.

— Општинско веће у Крижевцима изабрало је одбор од 10 лица ради проучавања питања оснивања Градске ште· дионице.

— Прошле године произведено је у Трансвалу злата у вредности од 46 милиона фунти стерлинга, за пола милиона више, него што је била вредност производње у претходној години.

— Естонска банка не исплаћује за прошлу годину ди· виденду, јер је укупну добит употребила за покривање губитака на фунтама. -

"ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Prema izveštaja fihansijskog savetnika гштипзке Ма_ rodne banke Rožea Oboena, rumunski monopolski prihodi u

poslednjem. kvartalu 1931. · godine iznosili su 1474. mil. Теја

prema 1871 u istom vremenu prošle godine, a u čitavoj godini 5781 mil. leja prema 7033 u 1930. godini, što znači da su pali za 31% u poslednjem kvartalu a za 17.8%, u čitavoj godini.

— Opadanje državnih prihoda u Francuskoj nastavlja se i u februaru. Manji su od predviđenih za 318 mil. franaka i iznose 2492 mil. franaka prema 2877 u februaru prošle godine.

— министар финансија је неки дан у финансијском одбору изјавио да ће се трошарине на вино и ракију укинути. Досадашња дажбина ће се реформирати тако, да ће се приходи, које су држава и бановине од те дажбине имале, обезбедити реформом точаринских такса. Тако ће у будуће престати свака обавеза произвођача на плаћање ма какве дажбине на вино и ракију. Гостионичари и бифеџије ће на место досадашње точарине плаћати паушално ове дажбине и то пореском оделењу тромесечно.

Наш лист још у броју од 27. фебруара ове године устао је најодлучније против порезивања произвођача рина односно виноградара, како се намеравало у првом законском пројекту. Задовољни смо да се Палати Пројект сасвим слаже с нашим гледиштем.

— Министар финансија одобрио је гаранцију Љубљанској општини за зајам од 30 милиона динара за проширење градског трамваја. Одобрен је такође зајам за радове при регулацији Љубљанчице од 10 милиона динара.

— Буџет града Вировитице предвиђа 2.357.627 динара расхода и 1.478.593 прихода. Мањак ће се покрити 104% општинским прирезом. |

— Ових дана је потписан уговор о давању зајма земунској општини од стране Електроинвеста из Штокхолма. Ово друштво већ више година снабдева Земун електричном струјом и пре неколико месеца извршено је продужење концесије условљено давањем зајма од 350.000 долара. Прва рата овог зајма биће положена земунској општини 1: маја ове године и износиће 70.000 долара. Цео зајам ће бити положен до 1. новембра текуће године. Новац ће се утрошити на инвестиционе радове. |

— Преговори између Дет отоман и бившег министра финансија Шукри беја, који већ дуже времена трају, прекинути су. Шукри беј отпутовао је у Ангору, да реферише влади о току преговора. До сада, са турске стране нису стављени дефинитивни предлози за регулисање дугова.

— Према извештају секретара финансијске комисије у француском сенату Гардеја, буџетски дефицит за годину 1930.—31. износи две а за 1931.—32. годину две и по до три милијарде франака. То је последица смањења пореских прихода и давања великих накнадних кредита. Осим тога у буџету су била предвиђена а репарациона плаћања, која су изостала.

— Пољски парламенат је изгласао буџет за 1932.—33. годину. Расходи су предвиђени у износу од 2.5 милијарде злоти, а приходи 2.4 милијарде. O ће се покрити из резерви државне благајне.

— Ренск (анјапзког агтаупог budžeta iznosi u prvih osam meseci budžetske godine 1931-32. 1.22 milijarde lira, prema 0.5 milijardi, koliko je iznosio ukupni deficit u prošloj budžetskoj godini.

— Ministarstvo finansija reduciralo je opštinski budžet Novog Sada od 58 na 43 miliona dinara.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Pregovori između Francuske i Estonije o reviziji trgovinskog ugovora završeni su. Dopunski protokol potpisan je u Revalu, i prema njemu Estonska dobija uvozni kontingent za drva, koji je izračunat na bazi estonskog uvoza od 1925—1929,