Narodno blagostanje

рана 236

ИНДУСТРИЈА |

— Сепега! Ејесис Со. iskazuje za 1931. godinu čistu dobit od 40.96 mil. dolara prema 57.40 u 1930. godini. Za isplatu dividende bilo je potrebno 48.73 mil. dolara i zato se je moralo uzeti 7.77 mil. dolara iz rezervi.

— Међународни шећерни савет објавио је, у вези са последњим. преговорима претставника шећерне индустрије свих земаља, да је постигнут споразум у следећем:

1. Кубанска производња шећера за 1932 годину утврђена је на око 2,700.000 тона (енглеских).

2. Европске земље у Перу, одлучиле су да смање извозне контингенте утврђене споразумом за годину која се свршава 1. септембра 1932 и за годину која се свршава !. септембра 1933 (за Перу се године свршавају 31. децембра 1932 и 1933). У сразмери где год би ефективни извоз из Јаве за годину која траје од !. априла 1932 до 31. марта 1933 прешао 1,500.000 метричних тона.

Европске земље учеснице извршиће одговарајућу редукцију засејане површине за текућу годину.

Сб. Х. ГУТМАН ДЕОНИЧАРСКО ДРУШТВО. Дне 31. марта 0. г. одржана је у Белишћу 13. редовита, главна скупштина, деоничара, тог друштва. Биланса, за пословну годину 1980/81 исказује чисти добитак од Дин. 719.266.68— 0 прошлогодишњим преносом чисте добити стајало је главној скупштини

на расположењу Дин. 927.408.14 — Премда би до битак дозвољавао исплату дивиденде, закључено је. да се ва (протеклу пословну годину одустане ОД.

њеног делења и да се цели добитак пренесе у идућу пословну годину. — Тај предлог равнатељства, 0правдан је тиме, да друштво треба да буде обезбе- , ђено од овакот даљег развоја привредних прилика, ' да се као и досада поуздано узмогне одупирати' свима последипама опште кризе.

— Између Крањске индустријске дружбе и совјетског посланства у Бечу постигнут је споразум за набавку 150 вагона електрода за Совјетску Русију.

— Борски рудвик бакра ограничиће своју продукцију ! бакра на висину 1929 године т. ј. на 22.700 тона према 24.350 , тона у 1931 години. До ограничења ће доћи јер то тражи споразум о светском картелу бакра коме припада и овај рудник.

— Управа рафинерије минералног уља „Ипоил“ у Осеку отказала је свима радницима и намештеницима посао ради обуставе погона. Разлог обуставе је немогућност набавке страних девиза за куповање сировина.

e — Фердинанд Бехер, индустријалац подиже у Оџацима фабрику зидних сатова, чији ће капацитет бити 10.000 сатова годишње.

ПОЉОПРИВРЕДА

т= Миинстар пољопривреде решио је да се банским управама изда помоћ за набавку семена које се има бесплатно разделити пољопривредницима и то: Дравској бановини 55:000.— дин.; Приморској 95.000. —; Дунавској 75.000.—; | Зетској 95.000—; Дринској 75.000.—; Моравској 55.000.—; ' Савској 75.000.— и Врбаској 55.000.—. Исплата ће се вршити преко Привилеговане аграрне банке.

— У циљу помагања пољопривреде, француска влада је одлучила да одобри нови аванс од 250 милиона франака пољопривредним кредитним установама. |

= Преговори између бугарске владе и шећерних da брика у вези са овогодишњом кампањом разбили су се због | непопустљивости фабрика. Сада је влада сама, да би обез- | бедила правилно расејавање шећерне репе и сталну продук-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

· Belge pour Entreprises d'Electricite et d'Utilite

Бо 15

цију шећера, поднела парламенту законски предлог, по коме Министар пољопривреде сваке године одређивати колика може били површина засејана репом, и онда вршити распо= делу међу фабрике према њиховом капацитету. Фабрике ће “се морати саме бринути да им додељена површина буде |засејана. Ако која од њих не прими оно што јој је доде"љено, ова ће се разделити међу друге фабрике. Површина уза засејавање биће тако одмерена да може дати толико | репе, да се из ње може подмирити домаћа потреба за -шећером. Цену репе и шећера на велико: утврђиваће министарски савет на предлог министра пољопривреде. Продаја. шећера биће гарантована на тај начин, што никаква роба не може доћи у промет пре него што се прода она из последње кампање.

КРИЗА |

— Велики рудник угља у Горњој Шлезији „Грофица Лаура“ обуставио је рад и отпустио 2.000 радника. Рудник „јовис“ из угљеног базена Домброва отказао је за 15. априла 1.500 радника. Угљени рудник Вовел такође спрема обуставу рада. |

— На овогодншњој редовној скугштини „Плумбума“. д. д. за палење ковина и хемијску индустрију на Сушаку закључена је ликвидација друштва.

—: Prema izveštaju Međunarodnog bitoa rada nezaposlenost je u poslednja tri meseca porasla u čitavom svetu. Ako se uporedi sadanje stanje sa onim od pre godinu dana, onda se vidi da je jedino Poliska objavila manji broj nezaposlenih nego prošle godine (325.782 prema 340.718). U Italiji broj nezaposlenih je po prvi put prešao milion. U Francuskoj se ceni да ima isto tako oko milion nezaposlenih. U Engleskoj je broj porastao na okruglo 2.8 miliona. i

САОБРАЋАЈ

— За помоћника Министра саобраћаја у управи пошта и телеграфа именован је г. Добра Ратајац.

— U Brislu ie osnovano saobraćajno holding-društvo Compagnie Financičre pour les Communications Internationales et le Tourisme sa uplaćenom glavnicom od 90 mil. franaka. U osnivanju sudelovala su društva ir grupe Compagnie Italo(Cibe) 112 grupe Banca Commerciale Italiana. U upravu je, među ostalim, izabran ı bivši talijanski ministar finansija Volpi.

= Од У. априла су аустријске железџиње повисиле цене транзитне тарифе и то на дрва и житарице из југославије у транзиту кроз Аустрију. Повишења су извршена за 10%. |

— Банска управа у Љубљани објавила је да сва подузећа која се баве редовним превозом путника моторним возилима морају до 16. априла поднети ценик вожње на одобрење банској управи. .

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Годшиње скупштине.

10. априла: Бруска трговачка банка (ред.) — „Торачана“ завод за штедњу и кредит д. д. Бел. Торак (ред.).

15. априла: Складишно и. отпремничко д. д. Загреб (ред.) — Загребачка дионичка творница папира, Загреб (редовна). | 16. априла; „Виле“ д. д. за трговину дрвом и грађев-

ним материјалом, Загреб (ред.).

17. априла: Д. m. за израду црева Суботица (ред). = Немачка пучка банка д. д. Рума (ред.).

19. априла: Југославенска банка 4. д. пре Хрватска земаљска банка д. д. Загреб (ред.). |

20. априла: „Гориво“ д. m. Загреб (ред.).

21. априла: Југославенско д. д. за трговину свилом Загреб (ред.).

~