Narodno blagostanje

7. мај 1932.

ног талијанско-југословенског привредног одбора“, који би имао за задатак да систематски проучава најцелисходније мере за што ефикаснију економску сарадњу између Југославије и 'Италије.

— U Španiji je ustanovljena jedna nova privredna organizacije pod imenom „Consejo de Organizacione de la Economia Nationale”, koja treba da na osnovu defalinog istraživanja svih privrednih grana izradi jedan privredni plan, koji će vlada podneti parlamentu. Ovaj privredni savet sastoji se od 15 lica, koje imenuje vlada, i ima pravo uvida u knjige svih poslovnih ljudi, drušfava i privrednih saveza. Čak i fabričke tajne moraju se, na zahtev, saopštiti.

U Španiji je ovaj akt radikalno-socijalističkog ministra Dominga naišao na oštru kritiku.

— Савез општинских начелника у Дравској бановини одржао је конференцију о унапређењу туризма и формулисао предлог по коме би се, по угледу на швајцарски Савез општинских начелника, посетиоцима наших лечилишта и купатила издавали т. зв. путнички чекови. Ове чекове би издавала држава или која од главних туристичких установа и они би гласили на динаре. Продавали би се у иностранству само оним, који путују у Југославију. Чекови би се за искуп отпремали Народној банци дотичне државе, која би онда обрачунавала директно с нашом Народном банком. За во би се требало споразумети са дотичним државама.

— У Београду се оснива једна хипотекарна задруга приватних намештеника, банкарских и индустријских чиновника као и новинара. Према пројекту правила удео 42 износити 500 дин. а сваки задругар ће моћи да распо1“ = са 10 удела. Циљ задруге је олакшање подизања члановима властитог дома. Како новине кажу, задруга је обезбедила срества за пословање на страни у Шведској. Ми томе можемо додати само то, ако оснивање зависи од овог зеца из Шведске, до њега неће ни доћи.

— „југословенско друштво за заштиту веровника“ у Загребу променило је своје име у „Друштво веровника Краљевине Југославије“. |

— Занатска комора у Београду основала је „Стални

изабрани суд Занатске коморе у Београду“. Суд је надлежан за решавање свих спорова занатске природе, ако је ма једна парнична страна протоколисана фирма и ако су странке уговором предвиделе његову надлежност.

— По уредби .о становима државних службеника одбијаће се од плате чиновника, који станују у државним зградама на име 'станарине од собне јединице у 1 категорији 150 дин. (први „разреде скупоће), 100 дин. (други разред скупоће) и 70 дин. (трећи разред скупоће); у И 'категорији по разредима скупоће 100, .80, 50, и у Ш категорији 80, 50 и 30 дин. од собе.

, = Банска управа у Љубљани донела је одлуку о распуштању „Кметијске експортне задруге“ у Марибору, јер

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

428. априла, 1982. год.

Страна 301:

се ова бавила и пословима који нису предвиђени. у њеним правилима. Заплењена је читава покретна имовина задруге.

БЕОГРАДСКА БЕРЗА одржаће своју 32. РЕДОВНУ ГОДИШЊУ СКУПШТИНУ у недељу 22. маја 1932. год. у 9 часова пре подне

у својим локалима. ДНЕВНИ РЕД:

1) Бирање 3 потписника протокола, који су уједно и бројачи гласова;

2) Извештај Управе о раду и стању Берзе, предлози и извештај финансиског одбора о рачунима, Берзе.

3) Расматрање тих извештаја и давање разрешнице Управном одбору;

4) Предлови Управе и чланова, Берзе који буду поднети на десет дана пре СОкушштине (члан 52. Статута).

5) Избор 6 чланова ва Управни, 5 чланова, за Финансиски одбор и 60 судија Избраног Суда подељених у секције за Берзански Суд.

Напомена: списак чланова, који имају право доћи на скупштину, изложиће се у смислу чл, 42. Сталута у Секретаријату Берзе.

_ Улавнице за Окупштину издају се у Секретаријату Берзе од 16. маја до 20. маја закључно.

Позивају се гт. чланови да улазнице благовремено узму јер се без њих не може учествовати на, скупштини.

За заступнике на Окупштини важи ЧЛ. 44. Сталута. Заступник може бити само члан Берге, који и сам има права доћи на Скупштину а, може заступати само једног члана.

Новчане заводе, акпионарска и индустријска, предузећа и командитна друштва може на Окупштини представљати један њин члан Управе или директор, односно један јаван ортак, који такође морају имати за, то овлашћење.

Ако Ha ову окутиштину за 22. мај 1982. год. не дође потребан број чланова, онда ће се одржати друга у недељу 29 маја 1982. год. у 9 часова пре подне са истим дневним редом и она ће радити са онолико чланова колико их буде дошло. Накнадне улазнице издаваће се до 27. маја 1982. год. закључно. Управа

У Београду. Београдске берзе

вав

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 30. АПРИЛА милиона, што другим речима значи, да је привреда

4932. ГОДИНЕ.

Стање Народне 'банке на дан 30. априла 1932, године показује 'неколико крупних промена, пошто се налази у знаку и под утицајем тешке ултимо-

кредитног 'контингента 'Мародве банке, за

за ултимо ликвидацију априла месеца требала од:

Народне банке помоћ у износу од 235 милиона дин.

Метална и девизна подлога је порасла за 14,7

| | 0 1 „милиона на укупно 1984.4 милиона динара, од чега —

ликвидације. 'Ова се најбоље одразује у повећању [су порасле девизе за 16 милиона на 220 милиона, дон. 5 ; 55 мили- |изнбси злато у насама Народне банке и на стовни.

она и смањењу банчиних 'обавеза по виђењу за 170,1763 милиона динара, M