Narodno blagostanje

Страна 398

зајам у износу од 300 мил. шилинга. Од тога. "отпада 100 мил. на Енглезе, који ће то употребити за покриће својих краткорочних зајмова Аустрији. На Француску отпада 100 мил. шилинга, а остатак ће преузети Италија, Швајцарска и Холандија, о чему се сада још воде преговори. Француска жели са овим зајмом да веже и економску сарадњу свих подунавских држава.. СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

· -— Нова немачка влада издала је декрет-закон о санирању социјалног осигурања и државних финансија. Он предвиђа за помоћ незапосленим годишње укупно 3,03 милијарде марака према утрошку 3,5 милијарди марака до сада. Уштеде су постигнуте смањењем помоћи из осигурања против незапослености за 23%, испитивањем убогости после примања помоћи од 6 недеља (0 чему данас опширније пишемо у глоси: Напуштање социјалног осигурања у Немачкој) и смањењем за 10 и 15% у другим врстама помоћи незапосленим. Укупни износ 3,03 милијарде покриће се на следећи начин: 1,038 мил. са приносима послодаваца и радника за осигурање против незапослености, 680 од општина, (прошле године 1.015 мил. марака) дотацијама Рајха у износу од 867 мил, марака и по-

себним порезом за помоћ незапосленим у износу од 400 мил. |

марака, који ће према приходу износити 1,5 до 6,5%. И издаци у осталим гранама социјалног осигурања су снижени, и то пензије онеспособљених и старих за 7 и по — 15%, и потпоре ратним инвалидима за просечно 20%.

Санирање државних финансија спровешће се трошарином на со од 12 пфенига по кг. са финансијским ефектом од 60—70 мил. марака, проширењем пореза на пословни промет испод износа од 5 хиљада марака, што треба да донесе 120 мил. марака, и коначно уштедом од 30 мил. редук-

цијом издатака у осталим гранама социјалног осигурања сем |

против незапослености.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Mađarska vlada izdala je dekret kojim se proširuje lista artikala, koji se mogu uvesti samo sa dozvolom. Među ostalim obuhvaćeni su svi tekstilni i većina kožnih proizvoda, gotovi fabrikati od kaučuka i metalni polufabrikati. Zatim svi luksuzni artikli, za koje do sada nije trebala uvozna dozvola kao cveće, datule, ananas, likeri, šampanjac, ajvar, veštačko cveće, galanterijska roba, gramofoni i t. d.

— Čehoslovačko ministarstvo finansija objavilo je listu artikala za čiji je uvoz potrebna dozvola Narodne banke. Ona sadrži sledeće važnije artikle: jaja, sve vrste hartije, sportske potrebštine, ugalj, lignit, goblene, nameštaj i neke vrste mašina. Šalitra je brisana iz dosadanje liste.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Бугарска влада је издала ове године Закон о регулисању куповине ружа. Установљена је цена од 7 леви за кг. дрвених и 3 и по леви за кг. белих ружа. Сви купци морају код пољопривредне банке пре почетка куповине положити гаранцију за онолику вредност количине ружа, колико имају намеру да купе. Са друге стране Пољопривредна банка гарантује продуцентима наплату за продате руже. Купац мора до краја кампање платити 50%, а остатак најкасније до краја ове године. Задруге не морају полагати гаранцију, ако дестилирају уље под контролом Пољопривредне банке.

Акб једна фабрика не ради у овој кампањи или не искоришћује свој пуни капацитет, она мора да стави своје каване на расположење за дестилацију ружа које су остале непродате. Пољопривредна банка ће одредити износ отштете за употребу машина.

= Бугарска влада наложила је бугарској Атрарној банци да купује од произвођача и задруга неограничене количине дувана са премијом од 20% преко цена на тржишту. Са куповином се већ почело, Због тога су TE, Ha TD ON нагло скочиле,

_НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр: 25.

ТРГОВИНА

— Engieski uvoz wu maju iznosi 55.73 miliona funti sterlinga i veći je za 2.25 mil. nego u aprilu, ali manji za 13.89 mil, funti nego u maju prošle godine. Izvoz je pao na 30.20 mil., što je manje za 2.25 mil. nego u Pila i 3.70 nego u maju је godine.

— U Beču se vode pregovori između srednjeevropskog kartela železa i jugoslovenskih industrijalaca železa o snabdevanju jugoslovenskog tržišta. Po ugovoru, koji je istekao koncem maja, od ukupne potrošnje od 6000 vagona, jugoslovenska preduzeća liferovala su 4000 a inostrana 2000 i to Alpina, Vitkovic i Rima. Jugosloveni zahtevaju sada povećanje njihovog udela.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Годишње скупштине.

18. јуви: В. Петковић и комп. а. д. Београд (редовна).

22. јуни: „Кнох“ д. д. творница ремења и кожне обуће, Загреб (редовна). — Удружени рудници и талионице д. д. Загреб (редовна).

23. јуни: Фердо Ламер индустрија дрва д. д. Загреб (редовна).

25. јуни: „Зорка“ прво југосл. друштво за кем. индустрију на деонице, Загреб—Суботица. — Деоничко друштво за промет производа С. К. O. Загреб (редовна). — Банковно и мењачко д. д. Загреб (редовна). — „Диа“ д. д. за експлоатацију шума и трговину дрветом, Загреб (редовна).

27. јуни: Деоничко друштво за изградњу свратишта и купалишта, Загреб (редовна). — „Битумен“ хрв. деоничко друштво за искоришћење земног плина и уља, Загреб, (ред.). — „Елин“, југосл. друштво за електричну индустрију д. д. Загреб (редовна). — Банатски умјетни млин а. д. ликв, Београд, (редовна).

29. јуни: Банка и штедионица Горског Котара, д. д. Равна Гора (редовна). — Бачко индустриско и подова но x. д. Стари Бечеј (редовна).

30. јуни „Југометал“ д. д. Брод н/с (редовна). — „Кемокарбон“ д. д. за експорт и импорт, Загреб (редовна). Приморски штампарски завод д. д. Сушак (редовна). —

Југосл. воћарско трговачко д. д. Београд (редовна). — Прва |угосл. творница вагона, стројева и мостова д. д. Брод нје (редовна). — Дубровачка паробродска пловидба, а. д. Ду|бровник (редовна). — Деоничко друштво Вилхар, Сушак (редовна). — Босанско деоничко друштво за искоришћење дрва и погон парних пилана, Бања Лука (редовна). — Модошка грађ. штедионица, у ликв. Модош (ванр.). — Трбо-

вељска премогокопна дружба, Љубљана (редовна).

"Грговачки регистар.

Банка за трговину и промет д. д. Загреб, упис промене чл. 5. и 12. друштвених правила. — Хинка Франка синови д. д. Загреб, упис новоизабраног члана управе г. Валтера Франка. — „Оуех“ извозно дион. др. Загреб, упис новоизабраног члана Управе г. Николе Сироки. — „Мустад“, југосл. творница чавала, те жељезне и челичне робе д. д. Карловац, упис новоизабраних чланова управе г. г. Драгана Хруша и Густава

Коха са правом потписивања. — „Рштбђит“ д. д. за талење ковина и кемичку индустрију, Сушак, упис ликвидације. Лицитације. .

Инж. одел. команде савске див. обл., Загреб, 30. јуни; за подизање војно-држав. објеката у Сапници (1.586.430.20). — Техн. одељ. Ст. Бечеј, 27. јуни, за набавку ломљеног камена и туцаника за банов. пут Суботица— Сомбор (468.000у. — Техн. одељ. Скопље, 30. јуни, за набв. камен. материјала и израду горњег строја држ. пута Скопље—Качаник—Урошевац (303.336). — Команда треће армиске области, Споље, 11. јула, за израду инсталације електр. осветљења у логору „Краља Петра“, Скопље (734.605). — Инж.-техн. одељ, Мин; војске и морнарице, Београд, 25. јуна, за подизање једне. зграде у Шапцу (659.565.61).