Narodno blagostanje

2. јули 1932. -

— Декретом од 23. јуна т. г. повишен је проценат обавезног примељавања домаћег брашна у Француској са 55 на 60 од сто.

— У Бечу је основана задруга за размену трговачке робе између Југославије и Аустрије, која ће се бавити и новчаним трансакцијама у оквиру допуштеног приватног клиринга. Задруга се кратко зове „АМО 1. ]. Abzatz-und Einkaufsvereinigung zum Watrtenaustausch zwischen Oestereich und Jugoslavien, Wien Il. Gauermaungasse 2.

— После дугих преговора склопљен је трговински уговор између Бугарске и Немачке. Бугарска је снизила царинску тарифу за неке немачке индустријске производе, а Немачка је дала Бугарској преференцијал за кукуруз, пшеницу и јечам.

— Француска наринска комисија циркуларно је питала царинске саветнике за њихово мишљење о политици контингената. Од 175 одговора, само се 40 изјавило за контингенте, 35 за њихову редукцију, док је 100 осудило систем контингентирања.

— У Сједињеним Државама Америке извозници су предложили разне мере, којим би се требале пребродити тешкоће, које настају из све Бећих девизних ограничења. Они траже од претседника Хувера следеће: 1) оснивање банке за инострана девизна потраживања; 2) оснивање централног обрачунског завода за увознике и извознике; 3) финансирање извоза са стране Кекопзисноп Рпапсе Согротаноп преко поменуте банке, меницама, чији ће рок бити 12 месеци и 4) сазив једне дипломатске и пословне конференције свих оних држава, које су погођене девизним ограничењима. =— Шведска и Грчка склопиле су компензациони уговор, по коме се Шведска обавезује да ће у 1932 години купити у Грчкој дувана у вредности од округло 550.000 долара.

SOCIJALNA POLITIKA

— Решењем министра социјалне политике укинути су сви комесари при уредима за осигурање радника.

— Грчка влада је у споразуму са претставницима послодаваца и радника увела законско 8-сатно радно време.

INDUSTRIJA

— Фабрика кекса „Каролина“ из Осека, која је пре неколико месеци изгорела, након поновне изградње изгорелих објеката, наскоро ће поновно наставити са радом.

— Фабрика челика грофа Турна на Равнима при Гуштању поновно је прорадила и то само 4 дана недељно.

— Нова електрична централа у Београду почиње рад 1. августа. По уговору, пребацивање градске мреже на нову централу има да се изврши у року од 3 месеца од почетка рада нове централе. — Према томе целокупна мрежа у Београду биће до !. новембра пребачена на нову струју, јер од тог дана општина има да плаћа гаранптовани минимум од 30,000.000 киловат часова годишње.

— Ткаоница свилене робе у Осеку одлучила је да подигне у истом месту модерну фабрику за бојење робе. Инвестиције ће износити око 3 милиона динара.

— У Француској је основан картел вештачке свиле, Извоз је остао слободан, док су за унутрашњу продају одређени контингенти.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 429.

КОМЈОМКТОКА

— По статистици америчког министарства трговине, цене у трговини на велико су у априлу 1932. године према априлу 1931. године порасле само у 4 земље, од 21, колико их је обухваћено у статистици. То су Аустрија, Финска, Летонска и Шпанија. У осталим земљама цене и даље падају, а најјаче у Холандији за 21.6 од сто, у Француској за 18.7 од сто, у Белгији за 17,3 одсто и у Сједињеним Државама Америке за 124 од сто.

SAOBRAĆAJ

— Генерална дирекција државних железница израђује пројекат нове "железничке тарифе. KRIZA

__ 180 циглана у Војводини обуставило је рад. Отпуштено је 20.000 радника. Сама фирма Бохл из Вел. Ки-

кинде отпустила је 10.000 радника. |. јула истиче отказ и

чиновницима.

__ Сопствевик фабрике муниције и оружја у Ужицу г. ј Пошингер затражио је принудно поравнање. Пасива је 3 милиона динара. Нуди 50% у три рате за годину и по.

— Познато телефонско друштво Ериксон, које је било у врло уским везама са Кригером исказује губитак од 221 мил. шв. круна, који ће се покрити са 12.6 мил. из диспозиционих и резервних фондова, а остатак од 10,1 пренеће се на нови рачун.

— У свима државама данас је на дневном реду снижење плата државних и приватних чиновника. Ми смо редовно извештавали о овој интересантној појави кризе, која често пута погађа економски најслабије. У последње време је у неким државама дошло поново до смањења плата или ко "њихове модификоване исплате. Аустријска влада донела је одлуку, да се чиновништво исплаћује у два пута. 60% на првог, а 40% 15. у месецу. Ова мера врло тешко погађа аустријско: чинновништво, јер је оно и тако слабо плаћено. Према „Наје Фраје Пресе“ 35% чиновника не прима више од 170 шилинга (око 1350 динара), више од половине чиновника прима мање од 370 шилинга (2950 динара), а само 5%

чиновника имају већу плату од 500 шилинга (4000 динара). ·

У Чехословачкој су смањене пензије о чему опширније пишемо данас у глоси о чехословачким јавним финансијама.

Пољска влада је донела декрет о снижењу плата свих приватних чиновника, чија је годишња плата већа од 30 хиљада злоти. Плате ће се смањивати на тај начин, да ће се прилагодити платама радника и чиновника у дотичном предузећу. Извршни и контролни органи су финансијски уреди; чиновници, којима је смањена плата имају право жалбе среском суду, који треба онда судски да утврди колика је њигова плата.

IZ POSLOVNOG SVETA.

Годишње скупштине, 6. јула: Акц. друштво за експлоатацију шума, Бео-

град (ред.). — „Славонија“ друштво на деон. за индустрију дрва, Загреб (ред.). 7. јула: Инђиска муњара д. д. Инђија (ред). — Прва

хрв. дион. тискара, Осијек (ред.).

9. јула: Панч. комерцијална банка и штедионица, д. Д. у ликв. Панчево (ред.). — Виницки, д. д. за промет и конфекцију крзна, Загреб (ред.). — Пучки паромлин д. д. По-

Централа у ПНРАТУ 52 филијале |

: K ) | u У ЧЕХОСЛОВАЧКОЈ апитал Ка. 235,800.000

АНГЛО-ЧЕХОСЛОВАЧКА И ПРАШКА КРЕДИТНА БАНКА РИЛИЈАЛ У БЕОГРАДУ

У Ивостранство Резерве Кч. '41,000,000 ЛОНДОН БУКУРЕШТ

Телег. адреса; АНГЛОБАНКА — Тел. 23402, 23403, 23404, 23405 || — — И СОФИЈА — —