Narodno blagostanje

13, август 1932. А Афера са прашењем босанских шума недавно је у јавности подигла велику прашину. Разлози су појмљиви, и ми ћемо их изнети. Већ пре две године дана и више појавила се у шумама централне Босне врло опасна гусеница „дувна“ Нрапз топасћа, која је све више и озбиљније угрожавала опстанак поменутих шума; лечењу и спашавању нападнутог шумског комплекса требало је што пре приступити. Али услед непокретности и бирократске компликованости с мериторним решењем се одуговлачило. Ваљда из буџетских разлога 2 Требало је 6 милиона динара — да се спасе 2000 хектара угрожене шуме. Али чим је донесено начелно решење — одмах се приступило и његовом спровођењу. Радило се о набавци ефикасног срества за прашење шума које се вршило авионима. Као најбоље и најефикасније средство до сад се за то показао бохумински колоидани вапнени арсенат — којим су и Чеси својевремено успешно лечили своје шуме. Проблем избора одговарајућег средства за наш случај био је решен, и нама није требало ништа друго, него у одбрану наших шума применити исти препарат који су и Чеси употребили. Али валутарни разлози наводно били су јачи од оних целисходности.

__једна крупна афера

__-_____-_____________SE I=

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 521

Хтело се домаћим фирмама изаћи у сусрет и лиферација је поверена београдској фирми „Биљана“ а. д., која је имала да излиферује 10 вагона отровног препарата „Молекса“. Свих 10 вагона је на време излиферовано и авијатичари су приступили раду. У пределу Романије над шумом Чукарица бацили су из авиона око 3 вагона прашка. Све бадава и у ветар. јер комисија Сарајевске шумске дирекције на терену (је констатовала, да испоручени прашак „Молекс“ не одговара условима, наиме, да се не задржава на лишћу него да пада на земљу, и да се тиме не постизава она сврха којој је намењен тј. да прашак остане на лишћу и кад га гусеница почне јести, да угине. Даље прашење је одмах обустављено и затражена судско стручњачка комисија чији је налаз такође негативан. Али што је најинтересантније и што читавој овој ствари даје аферашки значај је то, да су стручњаци испитали „Молекс“ пре саме употребе и да су констатовали да уопште не ваља и да гусенице напудерисане „Молексом“ остају живе и здраве. Исто тако су стручњаци правовремено известили компетентне и саветовали да се „Молекс“ не узме. Али упркос томе „Молекс“ је узет. Зашто је ипак тако поступљеног То ће питање расветлити за то надлежна власт, која сада води истрагу.

O:

ОБАВЕ!

НОВЧАРСТВО

— Stanje Poštanske štedionice u julu 1032 godine pokazuje da je štednja uspešno napredovala: pristupilo je 2.816 novih ulagača, tako da sada kod Poštanske štedionice ulaže 200.219 lica, a suma uloga iznosi krajem jula din. 383.820.192.43. ·

U čekovnom prometu otvorena su 102 nova računa, tako da sada ima kod Poštanske štedionice i njenih filijala ukupno 21.347 čekovnih računa. Promet po tim računima u mesecu julu iznosio je 4.666,608.355.06; od toga je izvršeno prenosom bez upoirebe gotovine 47.79%. Stanje uloga po čekovnim računima krajem jula iznosilo je din. 845,988.457.—.

Ukupni ulozi kod Poštanske štedionice premašaju 1.200 miliona dinara.

— Стање Банке за међународне обрачуне на 31. јула т. г. исказује збир биланса са 1.067 милиона швајцарских франака тј. 43 милиона мање него концем јуна. Улози новчаничних банака за властити рачун су у опадању за 32 мил. у последњем месецу и исказани су са 575 мил. а за рачун других износа 24 милиона према 30 милиона Концем јуна. Од улога новчаничних банака отпада на оне по виђењу 491 мил. а на оне с роком 84 мил. према 396 и 210 мил. концем јуна. У активи ефекти и разни пласмани не показују промене према прошлом месецу (248 и 154 мил.), док су ликвидна срества опала са 701 на 659 милиона.

— Грчка Народна банка снизила је дисконтну стопу

· од 11: на 10 од сто.

— Од конца јуна прошле године Немачка је исковала 600 милиона марака новца за поткусуривање, тако да укупан износ ситног новца сада износи 1,67 милијарди марака. Саобраћај пак не може да прогута оволику количину новца за поткусуривање, као што то показује стање ситног новца код Рајхсбанке, који се попео од 78 концем јуна прошле године на 191 милион марака концем јуна ове године.

— Министар трговине и индустрије одобрио је заштиту по 5 5. Закона о заштити земљорадника Крагујевачкој палилулској банци из Крагујевца. За ову банку важе

ПТАЈНА СЛУЖБЉА.

исте одредбе наведене у Уредби о роковима исплате улога и других дугова Муслиманске кредитне банке а. д. у Фочи, но стом изменом што ће Крагујевачка палилулска банка старг улоге по уложним књижицама и текућем рачуну исплаћивати уз каматњак од 5% бруто, ако нижи камати нису уговорени, и што ће своје објаве објављивати у „Службеним новинама“. Ово је прва банка на територију бивше Србије која је затражила заштиту по S 5: -

napustila poslovanje svoga filijala u Ljubljani i prenela ga u cenfralu u Zagrebu.

— MDentsche Baak and Diskontogeselschait došla je zbog deviznih propisa u nemogućnost da vrati 6%., dolarski zajam od 1927. godine, koji pada 1. septembra. Ona je ipak odgovarajuću Moličinu položila u markama kod Rajhsbanke i svojim inostranim poveriocima stavila na raspoloženje ili da se zadovolje iznosom u markama, koji bi onda bili upisani na vezani račun kod Rajhsbanke u njihovu korist, ili da dozvole produženje zajma za tri godine, u kom bi im slučaju bila ispaćena premija od 2% pod uslovom da 6 tom daju obaveštenje do 15. septembra. Dosadanje kamate bi se takođe produžile za tri SOdine sa polugodišnjim plaćanjem 1. тата 1 1. septembra. U prvom slučaju , ako su posednici obligacija sa sedištem u Nemačkoj, mogu oni slobodno raspolagati sa markama ako dokažu da su vlasnici obligacija od 30. jula 1931., dakle pre bankarske krize. To je drugi slučaj da se neko nemačko društvo izjašnjava da nije u stanju da povrati prispele dugove.

Prvi je slučaj bio sa Sachsische Werke a. 8., koji je morao. produžiti prispeli 5% zajam od 1930. godine za dve godine.

— Engleska Narodna banka se nalazi u velikoj dilemi zbog nenadane hose u Njujorku. Hosa je izavala veliki odliv engleskih kapitala u Ameriku i time oslabila funtu. Bilo bi prirodno da Engleska Narodna banka reagira na to povišenjem diskonine stope. Ali to joj je otežano, jer mora, S obzirom na veliku 'konverziju ratnih zajmova, da održi u zemlji likvidnost novčanog tržišta.

— Momercijalna banka a. d. u Zagrebu privremeno je