Narodno blagostanje

ИНДУСТРИЈА

__ Вапса Commerciale Haliana otkupila je većinu akcija poljskih tekstilnih firma Scheibler & Grohman i Poznanski i tako zauzela vodeći položaj u poliskoj tekstilnoj industrij!.

— „Zemalisli savez industržjalaca” u Zagrebu promenio je svoj naziv u „Udruženje industrilalaca za Savsku banovinu”.

САОБРАЋА]

—- Будући да преговори између наше државе и Друпутва јужних железница о откупу железница Брач— Пакрац нису успели предата је ствар Друштву народа на арбитражу.

КОЊУНКТУРА

— U oktobra meseca ove god. bilo je u celoj zemlji 38 stečaja i 62 poravnanja prema 53 stečaja i 65 poravnanja u istom mesecu prošle godine.

ЈАВНИ РАДОВИ

—_ Француска влада израдила је програм јавних радова за 1933. и 1934. годину, који изискују укупно 7163 милиона франака. Износ је подељен по пола на обе године. Главни радови су електрификација, амелиорације и изградња путева. Осим тога одобрен је за 1933. годину посебни износ од 3,350 милиона франака за довршење започетих ракова. Влада ће потребне износе набавити путем зајмова.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА -

Зборови акпионаоских друштава,

22 новембоа: Нови парни млин д. д., Загреб (ванр.).

23. новембра: Индустријско д. д. „Алат“, Загреб (ванреднау. 24. новембоа: |утословенско-мађарско а. д. за измену робе, Ђеотрал (оснивачка).

23. новембра: Пова загребачка индустрија тјестенина д. д. Загреб (ванрелна).

26. новембоа: Сјеменар д. д.. Осек (пеловнау.

28. нопембла: Љулитиона риже д. д.. Загреб (реловнај.

30. новембог: .Танин“, д. д. за промет производа за стројење кожа. Загреб (реловна).

30. новембра: Творница танина д. д., Сисак (редовна).

Тпговачки регистар, „Фепа“ д. д. за поомет жељезом и жељезном робом,

Загреб, упис стечаја. Рочиште 24. новембра. — Свеопшта трговачко Д. д. Загпеб, упис ново изабраног прокуристе г. јепгка Озмеца. — „Липа-Мил“ творница куверата и конфек-

пије папипа, д. л. у Загребу, упис ново изабраног прокуристе г. Милана Фројнда.

Licitacije:

Glavno sanitetsko slagalište, Zemun, 26 i 29 novembra, za nabavku sanitetskog i apotekarskog materijala. — Tehnički odeljak, Bijeljina, 23 novembra za opravku puta Bjeljina__BrčkoBos. Šamac (480.500). — Tehnički odeljak, Bitolj, 30 novembra, za nabavku tucanika za opravku puta Gradsko—-DPrilep—bitolj (304.500). — Središnji ured za osiguranje radnika, Zagreb, 22 novembra za izradu pokrivačkih i izolacionih radova na zgradi Okružnog ureda za osiguranje radnika u Skoplju. — Komanda divizijske oblasti, Ljubljana, 24 novembra, za nabavku 52.000 kg. pip:nča.

Закони и уредбе.

Уредба о изменама и допунама уредбе о скупном порезу на пословни промет. — Уредба о промени назива Општине непроштенске, — Уредба о груписању општина Дра-

19. новембар :>32 "НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ Страна 749 ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА срезу Шарлланинском, бановине Вардарске. — Уредба о гру_— Narodna skupština izglasala je predlog такопа о теси- | писању општина У срезу Крушевском, бановине Вардарске.

lisanju plaćania iz robnog prometa, kao i po drugim obavezama BibHogratija: između naše države i Čehoslovačke. Železničarski zadružni vijesnik, Zagreb, god II br. 11.—, Carpathia, Bratislava, god. XIV. br. 46. — Zemljoradnička za-

druga, Beograd, god. 38. br. 46. — Penežni bursa, Prag, god. 9. br. 27. — Privrednik, Beograd, god. 35. br. 10.

ЧИТУЉА

+ Љубомир Стојановић — Сегединац. Ако слободну извозну трговину житом упоредимо са Римом, онда се може рећи да је са Љубомиром умро последњи Римљанин. Љубомир је пресвиснуо од бола гледајући како се изгубила најстарија и најјача грана наше трговине на велико, трговина која је била колевка капитализма у Србији и у којој је још његов отац после дугогодишњег напора стекао лепо име и ош лепши иметак. Љубомир је очеву радњу развио и подигао на ниво највећих у Југославији, због чега је и сам морао да премести седиште у Београд. Са Љубомиром је отишао у гроб последњи трговачки син веселог и напредног Великог Градишта и његове генерације. Из исте године остало је свега још двоје у животу, можда због тога што су благовремено напустили туберкулозно и сладострасно род“ но место.

Конзервативац у осећајима — нефалсификовани Градиштанац све до смрти — био је Љубомир врло напредан у гледању на свет. Примао је радо све што је напредно. Никад у животу није губио равнотежу и у најтежим данима чувао је своје добро расположење.

Смрт Љубомирова је симбол трагедије славне трговине: „храном“ Кнежевине и Краљевине Србије.

РАЗНО

_ Наш сарадник г. д-р Александар Билимовић, професор Политичке економије на правном факултету у Љубљани одржаће четири предавања на Коларчевом университету о послератним економским доктринама. Прво предавање почиње у петак 18. 0. м.

Г. Билимовић је познат нашим читаоцима и по његовом писању у нашем листу и по нашем приказу његових последњих публикација. Он је у Русији био професор у Кијеву, (до 1918 г.), затим је провео 2 године у административној служби у Јужној Русији. Године 1920. је изабран за редовног професора у Љубљани, где дејствује са пуно воље и марљивости већ 12 година. Тежиште научног рада Билимовићевог пада на периоду његовог живота у Југославији, и како је он у најбољим годинама (рођен 1876 г.), то се може очекивати да ће он дати још драгоцених прилога својој науци.

Г. Билимовић је солидан и савестан научни радник, а то је најбоља препорука за његова предавања.

__ Mijnistarstvo trgovine odobrilo ie osnivanie Slovenskomađarskog a. d. za promet robe sa sedištem lu Beogradu sa glavnicom od 250 hilj. dinara.

— Odelienie državnog računovodstva Ministarstva finansiia saopštava da se za robu u vrednosti od hiliadu dinara u pocraničnom prome{u, koju izvoze pogran'čni stanovnici, bilo naši ili strani, neće zahtevati podnošenje uverenja o obezbeđenju valute.

__ Početkom decembra održaće se u Oseku skupština kirajdžijskih društava iz cele zemlie.

_ Oktobra meseca počelo je u Beogradu zidanie 30 nhovih zeftada. Od toga broja su 4 zgrade trosprafne, 1 dvospratna, 8 jednosprafne i 17 prizemnih.

— Povodom uredbe o treovinskim, industr'iskim i zanatskim komorama Ministar trcovine i industrije natedio ie osnivanie novih komora, i to: Zanatske komore u Oseku. Saraievu i Banja Luci, i Trgovinsko-industrijske komore u Banja Luci. Ime=

гошке и Велушинске. — Уредба о груписању општина упоуапе ви ! поуе uprave.