Narodno blagostanje

24 децембар 1932.

НАРОДЕО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 829

— У Пољској је донесен закон о присилној конверзији дугорочних заложница и облигационих зајмова којим се снизује камата и продужује амортизација. Изузимају се они, који су емитовани у иностранству или нотирају на страним берзама. Овом мером у првом реду хтело се олакшати пољопривреди. — У Парезу је парафиран споразум између Турске и поверилаца о предратним турским зајмовима. Ми смо у 50 бр. „Народног Благостања“ донели основне одредбе овог споразума, који ће се почетком јануара поднети турском парламенту на ратификацију. Тиме је турски дуг потпуно издвојен, док је питање односа осталих земаља са повериоцима остало нерешено.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

_____- Аустриско минстарство трговине израдило је законски пројекат о именовању специјалних трговинских аташеа при свим аустријским посланствима у европским земљама, који ће радити на побољшању трговинских односа са односвим државама. Да ли збиља има неко у Аустрији ко верује да ће трговачки аташеи повећати извоз.

— Грчка влада је једним декретом одобрила увоз 60.000 тона аргентинског жита без царине. И то одмах после бучног привредног грчко-југословенског зближења.

— Нови румунски систем контингентирања увоза, 0 коме смо већ јавили, предвиђа да увозници не могу добијене контингенте предати другим извозницима. Тиме се жели спречити трговина увозним дозволама.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Грчко министарство привреде израдило је законски пројекат о сузбијању незапослености који предвиђа присилно увођење скраћене радне недеље, чија би се дужина одређивала према појединим предузећима. Даље се предвиђа забрана двоструке зараде и отпуштање свих пензионера како из државне тако и из приватне службе. Као контролни орган за спровођење ових мера основаће се посебна комисија, која ће покривати своје трошкове приходима од нових минмалних пореза на поједине производе и фабрике.

ТРГОВИНА

— J новембру је француски извоз износио 1729 мил. франака према 1.703 мил. у октобру и 2.391 у новембру прошле године, а увоз 2.537 мил. фр. према 2.434 у октобру и 2.901 у новембру прошле године. Дефицит је према томе 808 мил. франака према 731 мил. у октобру. У првих 11 месеци увоз је износио 27.131 мил. фр. према 39.392 у исто доба прошле године, а извоз 17.994 мил. према 28.301 мил. франака. Укупни дефицит у 11 месеци ове године износи 9.137 мил. франака према 11.091 у исто време прошле године.

— Извоз мађарске стоке у Италију у последње време је константно опало, тако да је последњих недеља износио 60 вагона недељно према 160 раније. Главни разлог био је, према тврђењу мађарске штампе у клирингу. Зато је сада

стока изузета испод клиринга и извоз ће се регулисати преко компензационог уреда. _

ИНДУСТРИЈА

| Proizvodnja automoftila u Americi pala je u ovoj godini na najniži nivo od 1918. Proizvedeno je 1 milion 450 hiljada automobila prema 2 miliona 472 hiljade u 1931.

— У Италији је донешен закон којим се забрањује зидање нових фабрика и проширење старих без специјалног одобрења државе. У европској штампи ово се сматра као важан корак планској привреди. Изгледа да ова не зна да има земаља у којој су овакве законске мере већ одавно спроведене.

— На иницијативу владе, француски продуценти шећера повели су преговоре о контингентирању производње,

које би обухватиле све фабрике и у Француској и у колонијама. Квоте ће се одредити на основу просечне производње у три најбоље године.

КРИЗА

— нетуека Табика „ратса" ц Koprivnici, obustavila je privremeno proizvodnju veštačkoga đubriva.

— Nezaposleni intelektualci u Dravskoj banovini, osnovali su organizaciju, u koju se prijavilo do sada 600 lica.

— 1 novemibri ove god. bilo je u celoj zemlji 50 stečaieva prema 48 u istom mesecu prošle godine i 68 prinud ih poravnanja prema 98. Najviše je stečajeva bilo u Dunavskoj banovini (10) i poravnanja u Savskoj (23).

— U novembru ove god. na teritoriji splitske radničke komore bilo je nezaposleno 4839 radnika (prema 5024 prošle godine) od kojih 2242 stalnih i 2197 sezonskih.

— Број незапослених радника у Француској, који примају помоћ износио је почетком децембра 258.575 према [04.280 у исто доба прошле године.

из ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Iz poslovnog sveta:

20. dec.: „Triglav” d. d., trgovina koža i postolarskih potrepština, Zagreb (vantr.). — Hrvatsko-Bosansko-Dalmatinsko d. d. za industriju sadra kaldrma — srb u likvidaciji, Zagreb (red.).

30. dec.: Vukovarska kudeljara i prediona d. d., Vukovar (red.). — Гтпјапзка рагпа ciglana na dionice, Zagreb (vant.). — Srpsko akcionarsko rudarsko topioničko industrisko društvo, Beograd (redovna).

11. januara: Prva Jugoslovenska tkaonica svilene robe d. d., Osek (vanredna).

Trgovački registar:

— „Croatia Фуопшса poriland cementa d. d., Zagreb, upis promene čl. 5, 15 18 i 24 društvenih pravila. — K. Benčevića sinovi d. d., SL. Brod, upis promene čl. 5 društvenih pravila. — Srpska štedionica d. d., Plaško, upis novoizabranog člana Upravnog odbora g. Đure Kosanovića. — „Union” građevno d. d., Zagreb, upis promene čl. 12. 22, društvenih pravila.

Licitacije: | — Ministarstvo vojske i mornarice, Beograd, 29 decembra, za nabavku 500 kg. kamenog kovačkog uglja. — V tehnički

odeliak, Zagreb, 20 januara, za gradnju mosta preko r. Џпе 1 Kostajnici (1,220.507.23). — Voino tehnički zavod, Kragujevac, 3, 5, 17 i 18 januara, za nabavku raznog materijala. — "Tehnički odeljak, Užice 5 januara, za rekonstrukciju, proširenje i valjanje drž. puta br. 28 (457.803.04). — Tehnički odeljak, Pirot, 16 |annara, za opravku drž. puta Niš—Pirot—Caribrod (275.366.52). — Vojno tehnički zavod, Kragujevac, 10 i 14 januara, za nabavku raznog materijala. — Komanda vazduhoplovstva vojske, Novi Sad, 20 januara, za nabavku 24 komada raznih vrsta altomobila. — Komanda 3 armiske oblasti, Skoplje, 10 januara, za nabavku 80 hili. kg. pasulja i 30 hilj. kg. pirinča. — Tehn. odeljak, Novi Sad, 10 ianuara, za osiguranje leve obale t. Dunava ispred Dalja (491.522.18). — Tehnički odeljak, Novi Sad. 11 januara, za osiguranje leve obale r. Dunava kod VajskeBođana (743.738.43).

Zakoni i uredbe.

— Zakon o produženju važnosti zakona O zaštiti zemljoradnika i o stavljanju na snagu pojedinih propisa такопа о 1 vršenju i obezbeđenju. -— Uredba o rokovima isplate uloga i drugih dugovanja konzumnog Društva za Sloveniju u Ljubljani. Uredba o vođenju protestnog registra O protestima varanata. Zakon o projektu konvencije o prinudnom ili obaveznom radu.

Bibiiogratija: ;

— Zemljoradnička zadruga, Beograd, god. 38. bi. 1. Carpathia, Bratislava, god. XIV. br. 51. — Penčžni Burza, Praš, god. IX. br. 32. — Privrednik, Beograd, god 35. br. 11.