Narodno blagostanje

Ра ан ар 1983, НАРОДНО

БЛАГОСТАЊЕ Страна 57

ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ

Posle pada Briiningove vlade u julu prošle godine uticaj agraraca u Nemačkoj vrlo je porastao. Ža ministra narodne ishrane postavljen je Ion Braun, jedan veleposednik poznat po Svojim ekstremnim zahtevima u korist poljoprivrede. Ta promena opazila se odmah u vladinom programu. Svi trgovinski ugovori sa vezanim carinama za ро- | ijoprivredne artikle bili su otkazani Izvršene su daiekosežne pripreme za kont.ngentiranje uvoza agrarnih proizvoda. Kamate za poljoprivredne hipoteke smanjene su za 2% za 2 godine. Ograničenja za egzekucije, koje je uvela Briningova vlada kraiem 1931 godine proširena su. Tu prijateljsku politiku prema poljoprivredi nastavila je i Šlajherova vlada. Ministar narodne ishrane ostao je isti. Zbog toga je vest o„oštrom sukobu izmeđa vlade i Landbunda, najveće interesne organizacije poljoprivrede, koja stoji pod uticajem veleposednika, deiovala senzacionaino. Povod je bio nelojalno držanje uprave Landbunda, koja {e tražila i dobila audijenciju kod pretsednika Rajha. Istoj su prisustvovali i nekoji članovi vlade. Neposredno posle toga ођiavio je Landbund jednu već pre toga sastavljenu vrlo oštru izjavu protiv vlade u kojoj se kaže, da se poljoprivreda pljačka u korist izvozne industrije. Nadalje da je sadašnja vlada dozvolila tako osiromašenje poljoprivrede, koje ni za marksističkih vlada nije bilo moguće. Vlada i Zemaljski savez industr:jalaca odgovorili su na taj napad prekidanjem odnosa sa Landbundom. у

Uzrok ovom sukobu treba tražiti na političkom polju. Kako smo već rekli, sadašnja vlada nastavila je prijateljsku politiku prema poljoprivredi. Iz poslednje načeine izjave vlade vidi se, da se i najekstremn.jim zahtevima poljoprivrede žei izići u susret. U prvom redu zaštitiće se proizvodnja butera i to prisilnim mešanjem butera sa margarinom i zabranom daljeg proširenja industr:je margarina. Drugo, carinska autonomija ima da koristi poljoprivredi. Treće, radi se na donošenju zakona o zaštiti pri egzekucijama u poljoprivredi za čitav Rajh i to naročito za one poljoprivrednike koje je pogodila kriza. To. otprilike odgovara zahtevima poljoprivrede za povišenjem carina i za opštim moratoriumom za dugove. Prema ovome si od male važnosti diferencije zbog zahteva poljoprivrede za neodložnim kontingentiranjem uvoza i povišenja carina na povrće.

Uzrok sukoba leži u odnosu između vlade i nacional-socijaiista koji stanje poljoprivrede iskorišćavaju u svrhu propagande. Ovima je u interesu da posredno preko agraraca dovedu vladi u teškoće. Naročito im je sada trebala gornja izjava Landbunda “bog izbora u Lipi, koji su im služili kao proba. Nacional-socijalisti su uspeli sa svojom propagandom među agrarcima, јег 5u OVI Tek sad mišljenja da vlada ne čini dovolino za poljoprivredu i da ne uživaju dovoljnu carinsku zaštilu.

Moguće je da će Šlajherova vlada sad još više izići u susret poljoprivredi kako bi na taj način ublažila akciju navional-socijalsta. Mi ne verujemo da će se tim poboljšati stanje nemačke poljoprivrede, jer je ono upravo donekle posledica dosadašnje agrarne politike, koja je podupirala povećanje рго'zvodnje žitarica bez obzira na troškove proizvodnje. Nemačka danas pokriva vlastitom proizvodnjom domaću potrošnju pšenice, a kod ostalih vrsta žita manjak je vrlo mali. Čim domaća proizvodnja uspe da podmiri domaću potrošnju nastupa slom protekcionističke politike. Carina izgubi dejstvo, naročito u jesem kad |e ponuda žita na tržištu mnogo veća od tražnje. Posledica toga bila je u Nemačkoj ista kao i u Francuskoj: pad cena. To je na memačku poljoprivredu delovalo katastrofalno, naročito na onu u istočnoj Nemačkoj, koja je prezadužena i Čiji se iroškovi proizvodnie ni izdaleka nisu prilagodili onim u pre-

Pobmna nemačHih agraraca u irakt

у

хотогК т тет јата;

Социолог проф. фон Екарт, из Хајделберга, један од најбољих познавалаца Русије, одржао је једно предавање у Франкфурту на Мајни о новој ориентацији руске политике на Истоку, које је начинило праву сензацију.

Ових дана, казао је предавач, пропагира се у Москви успоравање петогодишњег плана. Главни разлог за то лежи у најновијој ориентацији Русије према догађајима на Истоку. Када су крајем Средњег века московски трговци продирали према Азији и допрли до Владивостока, створене су биле могућности велике експанзије и жељени излаз на једно од светских мора. И ако су касније, кроз читаве векове, воља и напор Русије били управљени другом излазу на светско море, Цариграду, ипак је рат с Јапаном био судбоносан за Русију. То је био царев покушај да двоглавог орла прошири преко читаве Азије — а завршио се великим поразом. Сазнање, да је енергија источно-азијских снага победила православље, изазвало је велике промене. Изворе бољшевизма треба тражити у руско-јапанском рату. Оснивањем федерације после револуције сетила се је западна Русија поново свога Истока. Државе и религије Истока нису постале само равноправне онима запада. и хришћанству, него је револуција омогућила још и пуко разумевања држање европске Русије према револуционарном развоју Истока. Азијски бољшевизам има национално обележје, а марксистичка Москва има довољно дисциплине и разумевања, да овај развој прати у ставу ишчекивања. С обзиром на развој у Кини била су два разна схватања. Радикална опозиција с Троцким била је за насилну акцију Кине против западног империјализма, док је Стаљин захтевао опрезну политику стварања ћелија и грабанску револуцију која ће одатле букнути. Победа Стаљина над Троцким омогућила је у првом реду колонизацију, и садашње насељавање западних Руса на Исток. Стварање насеља и индустрије има лепе изгледе на будућност.

Русија се поново окреће Истоку

(Све више се сусрећу источни руски интереси, који су осигурани према Јапану уговорима, а према Кини Стаљиновом дипломатском политиком, с америчким. И Сједињене Државе Америке желе отворено тржиште у Јапану и Кини за себе, тако да се појављује прећутна међусобна симпатија. још пре 20 година је Русија продајом Аљаске показала своје неинтересовање за американско копно, али данас Русија верује у лепу будућност међусобних односа, а израз, да је бољшевизам челични марксистички Американизам, указује на њене намере.

Привидно пасивно држање Русије у садашњем конфликту Јапана с Кином последица је њеног досадашњег става према Истоку. У оснивању манџурске републике очекују они улазак у совјетски систем. Сем тога, у Русији се верује да је Јапан зрео за бољшевизам.

У последње време у Русији се јављају велика религиозна врења. Шеф Црвене Армије је оштро устао у Централном комитету против атеистичког покрета. Сваки Рус зна данас, да се безбожнички покрет у земљама дубоке побожности на Истоку, никада не може учврстити.

изнет Сад је пре месец дана г. Ше-

рон примио пртфељ финансија у кабинету г. Пол Бонкура рекло се да је избор успеб. У фебруару 1930. год. кад је напустио Министарство располагала је државна благајна баснословном сумом од 19 милијарди франака. То је било

Тешка буџетска криза у Француској

________________--