Narodno blagostanje

25. фебруар 1933. НАРОДНО

ОБАВЕЈ

HOBHAPCTBO

—_ Швајцарска Народна Банка снизила је ломбардерну | стопу од 3 на 2:ј,%, док је дисконтна остала непроме- | њена 2%.

— Према новинарским вестима француска влада намерава, на предлог министра финансија да укине одредбу о забрани издавања страних зајмова у Француској и пропушта-. њу страних хартија од вредности на париску берзу без специјалног одобрења владе. Министар финансија Боне сматра да државне инстанце немају сигурно мерило за процену оваких молби, и да се емисија страних зајмова и пропуштање на берзу страних хартија треба да препусти банкама односно дирекцији берзе.

— Између густриске Народне банке и талијанског Института за клиринг закључен је споразум по коме се износи лира положени у корист аустриских извозника могу изравнати и путем приватног клиринга ако се не могу изравнати у службеном клирингу.

— Привилегована аграрна банка у Београду одржаће 15 марта ов. год. своју 1 редовну скупштину у сали Савеза набављачких задруга.

— Do otezanja ponovne sanacije Banque d'Escompte de Genčve kojom. će prilikom i Švajcarski državni savez | Kanto- i nalne banke i švajcarske kreditne banke imafi da pretvore svoje pomoćne kredite u akcije došlo je 2505 toga, što je i Banque de Dćpot et de Credit u Ženevi, koja je takođe sudelovala, pri sanadji Banque d'Escompte jednom garancijom od 20 miliona šv. franaka došla u teškoće. Niena glavnica iznosi 15 miliona, a rezerve 1.78 miliona šv. franaka. i prošioj godini pretrpila je velike gubitke na dužnicima, a 4 уеса јој 5е роtraživanja nalaze pod moratorijumom u Nemačkoj, tako da se veliki deo glavnice smatra izgubljenom. Akcije побтаји 18-20%. Sad se radi na tome da se i situacija te banke prečisti, pa da da se | ona fuzionitra sa Banque d Eskompte.

— U Niujorka je osnovana organizacija imalaca hartija od vrednosti „Foreign Bonholders National Committee”.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Румунија је закључила 18 ов. м. у Паризу са страним имаоцима њених државних облигација уговор по коме се одлаже амортизација државних дугова од 1 јануара 1933 до 31 марта 1935. Облигације 4% 1922, 7% 1923 и 71.9 1931 могу се и даље куповати на берзи. Овај уговор значи олакшање буџета у износу од 2123 милиона леја.

— Предлог буџета Дравске бановине за ову год. износи 95,489.183 д. и мањи је од прошлогодишњег за 16,462.195 дин. Приходи су овако предвиђени:

од бан. пореза = - _ - 40

од бан.трошаринаидрж.дотација 17

МИЛ. ДИН.

од трошарина уопште 1975 > од бан. такси и даћа O 2 од аутомобилских такса : 350 хиљ. дин.

од разних других прихода 10 мил. дин.

Код расхода па: највећа сума у износу 59,1 мил. дин. предвиђена је за техничко оделење.

— Дугови Мариборске општине износе око 69 мил д. Главни поверилац је мариборска штедивница са 29 мил. дин. којој годишњи ануитет с каматама износи 3,160.258 дин. На име ануитета и камата општина исплаћује годишње својим повериоцима око 9,5 мил. динара.

— Према допуни предлога финансиског закона за 1933 34 могу се у смислу споразума са немачком владом од 23 јануара 1933 о доношењу раније закључених уговора на

рачун репарација издати истој држави бонови у износу од

БЛАГОСТАЊЕ Страна 139

(ТАЈНА СЛУЖБА

13 милиона марака. Од ових бонова првих 10, који доспевају 1 јула 1935, 1936, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941, 1942, 1943, 1944 гласиће на 700 хиљада марака сваки, а осталих 5 који доспивају на 1 јула 1945, 1946, 1947, 1948 и 1949 на 1,2 милиона марака сваки,

Министар финансија добио је овлашћење да може са имаоцима наших државних обвезница на страни закључити

"споразуме, тако да се омогући континуитет у вршењу инте-

ресне и амортизационе службе по државним зајмовима. То значи да се остаје само при мораторијуму трансфера.

Ослобођење од државних намета, које је према закону од 20 јануара 1930 уживала фабрика авиона Луј Бреге у Краљеву продужено јој је до краја 1933 год. :

За вршење редовног поморског саобраћаја и превоза поште морем исплаћиваће се субвенције паробродским друшштвима према споразумима закљученим у току буџет. год. 1932/33 из прихода Министарства саобраћаја.

Задруги „Југословенски просветни филм у Београду“ опрашта се државна позајмица од 250 хиљада дин.

Бановине и општине не смеју установљавати, разрезивати и наплаћивати никакав прирез, таксу, трошарину итд. без одобрења Министра финансија.

У погледу примања додатака на скупоћу у случајевима да су и муж и жена државни чиновници решење Министарског савета од 17 априла 1924 има се тако тумачити, да само муж има право на додатак н скупоћу, изузев случај док је жена запослена у другом месту.

Сеоским соколским четама признаје се карактер привредних организација и моту им се доделити помоћи из државног пољопривредног фонда.

Сенаторске и посланичке године рачунају се као године државне службе. Ова одредба има ретроактивно дејство · до 1 јануара 1921. -

Уговори о грађењу пруга Пожаревац —Кучево, Велес —Прпулеп, Бихаћ—Книн и Приштина—Пећ примају се као пуноважни.

— Austrija nije u prošloj godini plaćala u Топа Сајззе Commune u Parizu potrebne iznose za službu njenog dela predratnih obligacija. Izgledalo je da se 1 februara O. god. dospeli iznosi neće translerirati. Međutim neočekivano je došlo do preokreta u tom pogledu. Austrijska Narodna banka doznačila je Čaisse Commune potrebne iznose u stranoj valuti | to naknadno za dugovane sume iz 1032 i za sadašnja dospeća. Nisu doznačena potrebna sretstva za naknadnu službu 3%-tnih Steg- prioritetnih obligacija, jer se o njima vode posebni pregovori. Ovo neočekivano austrisko plaćanje tumači se u inoOstranstvu kao taktička mera austrijske vlade u svrhu pripreme terena za emisiju novog davno očekivanog zajma u Етапсизкој, Engleskoj itd.

— Сједињене североамеричке државе изјасниле су се да ће одмах после решења питања ратних дугова са Енглеском поступити и решења питања румунског ратног дуга.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

—- 17 фебруара ступио је нови трговински уговор између Немачке и Бугарске на снагу.

— Пре неколико дана почели су трговински преговори између Пољске и Чехословачке о уређењу међусобног платног промета и о контингентирању.

— Холандска влада повисила је квоту присилног примељавања домаће пшенице од 25 на 35%.

— Мађарска не може због слабе жетве ове године искористити своје увозне контингенте пшенице у Француску. Сада су њени делегати у Француској постигли споразум с