Narodno blagostanje

25. фебруар 1933.

ентвеевеиннннГлНте ПЕН Е

о тешкоћама на америчком тржишту хипотекарних 06лигација („Народно Благостање“ ол 7: маја 1932. г.).

Криза америчког тржишта некретнина

Одавде су од тог времена стално произлазиле нове тешкоће за читаву америчку привреду. Такође и недавни банкарски крахови у држави Мичиген проузроковани су тешкоћама на тржишту хипотекарних облигација. Тешкоће највеће од ових Ganaka Union Guardian Trust Co избиле су кад се сазнало, да се 70 од сто њене активе састоји од градских хипотекарних облигација, код којих још само једна трећина плаћа камату.

Узрок кризи на тржишту леже у некретнинама и колосалној ншекулацији од 1925. до 1929. год. кад је и грађевна делатност била много већа од стварне потребе. Финансирање је често вршено тако, да су грађевна предузећа издавала хипотекарне облигације на грађевине, које су се тек имале подићи. Одређивање вредности тих грађевина било је редовно врло оптимистичко. Кад је избила криза видело се каква несразмера постоји између понуде и тражње. Велики број пословних и станбених просторија остао је празан. Тачни подаци о томе не постоје. Карактеристичан је у том погледу назадак грађевне делатности, који је јачи него у иједној другој грани производње. Док је 1925. вредност пројектовавих градња износила 4,39 милијарди долара пала је у 1932. на 0,42 милијарде долара. То је најнижа тачка од 1905. године. У Њујорку је у току 1926. издато грађевних дозвола за 1,06 милијарди долара, а у 1932. само за 0,077 милијарди долара. Последица тога је да је вредност некретнина у највише случајева много нижа од износа хипотеке. Цени се, да од 10 милијарди градских хипотека само још око 3 милијарде плаћа редовно камату. У прва 4 месеца 1932. пропало је приликом стечајева грађевних задруга око 36 милиона долара хипотека „док су губици те врсте у читавом периоду 1920.—29. износили 5,5 милиона, а у обе прве године кризе укупно 25 милиона.

Више су пута били израђени планови за санирање тржишта хипотекарних облигација. Први пут је то учинио T. Хувер у септембру 1931., којом је приликом предлагао помоћ од 1,5 милијарде долара. Та |е акција пропала због своје опсежности и величине износа о коме се радило. У прошлом лету су имаоци од отприлике 3 милијарде хипотекарних 06лигација основали организацију за заштиту својих интереса, али без практичних резултата. И приликом оснивања Finance Весопа исНоп Согротаћоп мислило се-помоћи и тржишту ве кретнина, али је ова институција у пракси увек негодовала да да кредите фирмама које су биле у тешкоћама због залеђених хипотекарних кредита. Из истог разлога је ускратила и један већи кредит који је била обећала Union Guardian "Trust Со што је и био непосредни повод за затварање шалтера те банке. У најновије време дискутује се и план Овен Јанга, о оснивању једног помоћног института за тржи“ ште хипотека са капиталом од 10 милиона долара. А овај би институт по свој прилици могао добити помоћ и од Е. Е. 6.

Санирање тржишта хипотека нужно је и као допуна разним америчким настојањима да се побољша коњунктура. У пређашњим депресијама било је правило да је оживљење "почињало са појачањем прађевне делатности. Напротив. У

прошлом лету и јесени кад су се у Америци показали извесни

знаци оживљења привреде, грађевна делатност је и даље

назадовала. На тај начин је 'опадајућа грађевна делатност,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ДОГАЂАЈИ И ПРО

Страна 137

БЛЕМИ

Пре годину дана писали смосметња за оживљење привреде. Али док се не санира тржиште

хипотека не може бити говора о побољшању грађевне делатности, Zakonske mere za zašlitu роlioprivrednih dužnika, koje su u poslednje vreme uvele mnogobrojne države, mogu se podeliti u mere za konverziju dužne виme i kamate + u one koje se završavaju moratorijumom. Prve ciljaju prilogođenju dugova privrednoj sposobnosti poljoprivrednih dužnika, a druge privremenom olakšanju privrednog stanja dužnika. U Nemačkoj su poznate obe forme. Najdalekosežnije mere su upotrebljene za veleposednike iz Istočne Pruske u t. zv. Osthile. One idu za pretvaranjem kratkoročnih dugova u dugoročne pomoću državne garancije. Istovremeno se mogu sve hipoteke, sem ртуе, teducirati za 50%. Dužnik dobija za vreme OVOZ postupka moratorijum. Ostali poljoprivrednici bili su do sada zaštićeni prisilnim sniženjem kamata za većinu dugoročnih zajmova dvogodišnjim moratorijumom za sve hipotiekarne dugove, i pte svega, pravom da mogu predložiti odlaganje egzekucije. | |

Poznato je, da je jedan od glavnih razloga pada Šlajherove vlade bilo nezadovoljstvo velikih posednika, koji su smatrali da ove mere nisu dovoljne i tražih potpuni moratorijum. Doduše, nova vlada je izjavila odmah da neće uvesti DpOoipini moratotijum, i ŠTO je javnost sumnjala, i kao što se sada pokazalo, s pravom, јег, dve uredbe od 15 februara znače pžaktično neograničeni moratorijum, i ako formalno nije ртоатомап. |

Nove uredbe ograničuju izuzetke, na Osnovu kojih je poverilac mogao. izvršiti egzekuciju. To je do sada bio slučaj ako dužnik nije dospeo u teškoće usled opšte privredne krize, песо svojom krivicom. Po novoj uredbi egzekucija je moguća samo još u: tome slučaju ako sud dođe do uverenja, da se gaZdinstvo do sledeće žetve ne može uredno voditi. Egzekucija je bila do sada moguća i u tome slučaju, ako je poljoptivrednik pre predloga za obustavu egzekucije ostao dužan kamate za više od 1 i po godinu dana. Po novoj uredbi ne može se ni u ovom slučaju izvršiti egzekucija, ako je zakašnjenje u piaćanju kamata posledica Vis majora ili pada cena. То znači praktično, da je svaka egzekucija onemogućena. Nijednom dužniku neće biti teško da dokaže da je dospeo u teškoće plaćania zbog pada cena.

Nove mere za zaštiti poljoprivrede u Nemačkoj

ОНЕ ЛОИ АРТНЕВИЕЕ RITA a PAT OE IK Sa

Po novoj uredbi egzekucija je načelno isključena. Ne mora dužnik predložiti odlaganje egzekucije, nego poverilac mora dokazati da postoji izuzetan slučaj, koji ĐO novim zakonima omogućava egzekuciju.

Posebne odredbe važe za ona područja koja родрадајн род «6. ту. Озшше. Ро dosadašnjim, moglo је doći do prodaje dobra samo u tome slučaju alo i pored razduženja neta više nikakvih izgleda da će se gazdinstvo moći dalje voditi. Po novoj uredbi, potrebno je novo proučavanje njegovog privrednog stanja, o čemu će se izdati posebni praviln:k. тако 56 ae može sada računati s egzekucijom ni najzaduženijeg dobra.

Ove uredbe su delo velikih agrataca u Hitlerovoj vladi. One stoje u suprotnosti S Hitlerovim programom, koji predvidi naseljavanje, naročito istočne krajeve. S обизтауота есхекиcije ono se sve više onemogućuje, jer se time sprečava ikupoviha zemlje potrebne za naseliavanje. Sem тога, dosadašnia

"istočna pomoć bila je skoro isključivo u korist velikih posed-

nika, 75% velikih a samo 10% seljaka naseljenih istočnim krajevima podpadaju pod pomenutu zaštitu.