Narodno blagostanje

Страна 154 3

преброђена. Р. Ф. К. поделила је У току године око 1104 ми-

лиона долара кредита на преко 5 хиљада банака. После ње-'

ног оснивања банкарски крахови били су спали на врло низак број.

Садашња криза банкарства није само психолошке природе, него постоје и економски разлози. Ми смо горе навели цифре које показују опште погоршање коњунктуре, а такође навели смо и општу неликвидност већине провинцијских банака. То су економски разлози поновног вала неповерења у банке. Мичигенска паника io оживела латентно неповерење, она: је била само повод. |

'Паралелно са новом банкарском кризом ушао је и долар у нову кризу. То нам најбоље показује кретање курса долара у Паризу:

1411. 15.-ILL 16. -IL | „.I7.-I 18.-IL. 20.-I 21.-II. 2559. 25:55 25. 49 25.38 25.34 25.35 25:35

Иако. је већ 18 пр. м. долар био сасвим у близини доње златне тачке, он је остао и даље на 25.35 тј.: само нешто мало изнад ње. О ситуацији долара и о опасностима по његову стабилност писали смо у прошлој години („Хоће ли ући мољац и у долар“2 Народно Благостање бр. 21/1932.). Његова стабилност угрожена је 1. сталним атацима од стране европских шпекуланата; 2. чињеницом да све већи број угледних људи у Америци тражи проширење новчаничног оптицаја у сврху подизања цена; 3. развићем новчаничндг оптицаја у задње 2 године и инфлационистичком кредитном политиком провођену путем MHeconstruction Finance Мото Новзаничти оптицај кретао се овако:

7. јан. 1931 1625 мил. дол. 6. јан. 1932 2651 мил. дол. а од избијања нове банкарске кризе овако:

1: фебр. 1933:2730 мил. дол.

8. фебр. 1933 2773 мил. дол.

15. фебр: 1933 2891 мил. дол.

22. фебр. 1933 3012 мил. дол.

~ Reconstruction Finance Corp. monemina је у току прошле године око ! милијарду 150 милиона долара кредита. Покриће долара је још увек после Француске, Швајцарске и Холандије највише у свету и износи сада 61,2% у злату, али никако покриће није довољно кад се држава реши да прави инфлацују и кад у народу завлада инфлационистичка психоза. Један се део повучених улога претвара у девизе и бежи "већином у Канаду, а други у злато које се уз новчанице тезаурира. У злато се претвара и велики део европских потраживања у Њујорку, Нарочито за рачун Енглеске. Смањење златне резерве Федералних банака од 1. до 22. фебруара износи 137 милиона долара. Али до пропасти долара може да доведе само свесна инфлационистичка политика централ-

не владе, против које је не само велики број америчких по-.

литичара и претседник, него и моћно њујоршко банкарство и највећи део штампе.

У читавој земљи повлаче се улози из банака, велики.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 10

део претвара се у злато или бежи из земље, тако да имамо паралелно са кризом банкарства и кризу долара.

Нова криза довела је поновно парламент и претседника пред овај проблем који је пре годину дана био "решен обилном финансиском помоћи Reconstruction Finance Согр.

Међутим изгледа, да се овај пут неће поновити исти експерименат као прошле године. КесопзисНоп Етпапсе Согр. која у принципу потпемаже само банке које имају изгледа на опоравак, отказала је помоћ банкама у Детроиту. Будући да се по проглашењу мораторијума у Мичигену паника пренела на целу земљу, предузете: су мере предострожности. Најпре су овлаштени гувернери савезних држава, да могу овластити „зтаје бапк5“ да ограниче исплату улога. То олакшање уживају око 15 хиљада „зјаје ђапк5“. Исплатне квоте се крећу за сада од 1—5% месечно. Донесен је T. 3B. Cenzurs Ви, по коме и 6 хиљада „пабопа! ђапкз5", чланица Федералног система, које потпадају под _федерално законодавство уживају исте олакшице као и „зјаје banks“, Мера предострожности односно мораториума предузета је већ у следећим државама: Мичиган, Нелваска, Висконсин, Јова, Оклахома, Флорида, Калифорнија, Индиана, Мариланд, | Мисури, Оркансос, Њу-Џерсеј и Њујорк, само што у ове две задње још увек влада редовно пословање, Федерална влада налазила се сад пред дилемом: прогласити мораториум или предузети велику акцију испомагања. Она се одлучила за мораториум, јер би акција за санирање била вероватно још опаснија. Државна благајна за покриће дефицита који се цени у овој години на више од ! милијарду долара стално апелира на тржиште капитала. Међутим пласман благајничких записа постаје све тежи. Опсежно санирање захтевало би толико средстава, да би њихова набавка била стављена у питање. Осим тога то би биле инфлационистичке мере, а влада је против њих. По себи се разуме да мораториум значи једно присилно смирење банака и заштиту од улагача само за кратко време. Мораториум није излаз из банкарске кризе већ добијање времена да се пронађе право стање да би се могле донети потребне одлуке. У првој банкарској кризи држава је помагала све банке без обзира на њихово стање. Сад се изгледа покреће питање разликовања банака по бонитету, вероватно због тога што се жели да препусти судбини све пасивне банке чим се буде скинуо мораториум. За сада како изгледа не постоји намера да се интервенише ни у корист активних банака. Банке се уопште препуштају својој судбини. Али то не значи пропаст американског банкарства. Великим и ноторно активним банкама није ни потребна помоћ, јер оне нису изложене уопште навали улагача. Чак је могућно да ове буду кориснице кризе провинцијских банака. Код њих су чак депозити у повећању целе године. У жељи да прихвате наследство малих банака које ће морати ликвидирати, велике банке покрећу поново старо „питање о укидању закона којим се забрањује отварање фи'лијала. Значи да би се банкарска криза завршила концентрацијом капитала и децентрализацијом банкарског посла.

ma MB

ОБАВЕШТАЈН

ОД УРЕДНИШТВА. Додатак „Анализа биланса" морао је на велико жаљење редакције из техничких разлога изостати из овога броја. У следећем броју додатак Не бити најмање двострук. |

СЛУЖБА

НОВЧАРСТВО

— Odlukom berzanskog saveta budimpeštanske berze, sada su pripušteni na berzu još 25 akcija raznih društava, tako, ·da sada ukupan broj hartija od vrednosti koji notiraju na berzi iznosi 43. Ovaj broj obuhvata sve glavnije mađarske efekte, tako, da je sada ponovno ustanovljen normalni berzanski saobraćaj koji je bio prekinut zatvaranjem berze.