Narodno blagostanje

__рице, Београд, 16.,. 17. и 18. марта, за набавку брашна за

израду водовода и канализације на новој зпради Мин. соци-

---_- - - Фртовачки регистар.

-

· подизање магацина у Шибенику (1,047.579.74). — Технички

- Тиват, 10. -маја, за оправку једне изгореле зграде у Кумбору

- (263.744). — Команда савске дивизиске области, Загреб, 18

Е

11, март 1933,

___Сомборски млин на ваљке као филијала Сенћанског

нових чланова управног одбора г: г.: Јована Вујића, Саве Вујића, Гиге Јовановића, Симе Јовановића, Максе Антића, Николе Ивковића, Жака Ланга, Јована Барне, Отона Мајера и Александра Штукса, и прокуриста г. г.: Ижака Дезидера и Коломана Естергама. — „Колумбиа Грамофон“ јуугослбвенско Д. Д., Загреб, упис ликвидације и ликвидатора г. Конрада Хинка. — Штедионица Дунавске бановине у Новом Саду филијала у Сомбору упис новоизабраног прокуристе г. Саве Будишина. — Српска трговачка банка д. д,, Нови Сад, упис „филијале Перлез“, у Перлезу, чланова Управног одбора г. г: Николе Ивковића и Жарка Слепчевила и прокуриста Tr. г.: Боже Правице и Ђорђа Роде.

Лицитације. Команда поморског арсенала, Тиват, 19. априла, за

"одељак, Стари Бечеј, 21. марта, за набавку ломљеног камена за оправку путева. — Војно-технички завод, Загреб, 23. 24, 25. и 27. марта, за набавку разног материјала. Технички одељак, Сплит, 16. марта, за оправку пута бр. 36 на „Радменици“ (285.000). — Команда поморског арсенала,

(473.106.89). — Управа државних монопола, Београд, 21. марта за набавку милион ком. џакова од јуте. — Краљевска банска управа, Загреб, 18. марта, за инсталационе радове на новој згради Пољопривредно-шумарског факултета у Максимиру - (708.828.30). — Министарство војске и морна-

војску. — Министарство грађевина, Београд, 20. марта за

јалне политике и народног здравља у Београду (300.901.70). — Министарство војске и морнарице, Београд, 20. марта, за набавку 510 ком. велосипеда и резервних вел. делова. Технички одељак, Сомбор, 8. априла за радове на мосту преко реке Драве код Биље (851.839.05). — Управа барутане, Камник, 28. марта, за набавку материјала. — Команда моравске дивизиске области, Ниш, 20. марта за набавку 262 вагона угља за војску. — Дирекција државних железница, Загреб 21 марта, за израду водостанице на станици Утиња (457.296.50). — Мин. војске и морнарице, Београд 21 марта, за набавку материјала за аутомобиле. — Кр. банска управа Дравске бановине Љубљана, 23 марта, за инсталације на новој згради болнице у Новом Цељу (480.567.25). Одбор за грађење пута Шавник—Левертара, Шавник 25 марта, за израду горњег пута у дужини од 15 км. — Министарство војске и морнарице, Београд, 22 и 23 марта, за подизање једне војне зграде у Београду. — Дирекција држ. железница, Загреб, 23 марта, за појачање водостанице Глина

марта, за набавку 20.070 мз платна за војску. — Технички Одељак, Нови Сад, 23 марта, за набавку камена за путеве Сомбор—Ст. Врбас и Кула—Оџаци (294.280). — Команда потиске дивизиске области, Суботица, 18 марта за набавку дрва за војску. — Државна болница Сарајево, 15 и 16 марта, за набавку материјала (480.000). — Војно-технички завод Крагујевац, 28 марта, за подизање једне зграде у кругу 34вода (5,236.877.42). — Технички одељак, Вел. Бечкерек, 27 марта, за набавку туцаника (1,112.294). — Технички одељак, Ст. Бечеј, 25 марта, за набавку туцаника (331.970).

Закони и уредбе.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Измена и допуна Уредбе филозофског факултета универзитета у Загребу од 6 априла 1928 године. — Измена и, допуна Уредбе о организацији Министарства саобраћаја и, саобраћајне службе. — Уредба о отпочињању рада Апела-

Страна 171

ционог суда у Сарајеву и преносу послова са Врховног суда

| | ју Сарајеву на тај суд. — Измене и допуне дисциплинске млина на ваљке Хеслер и другови д. д. у Сомбору, упис,

Уредбе за слушаоце Универзитета у Београду. — Уредба о изменама и допунама „Уредбе о организацији посредовања рада од 26 новембра 1927 год. измењене и допуњене Уредбом о изменама и допунама од 19 априла 1932 године.

РАЗНО

__Г. Љуба Станојевић, који је ових дана славио 50 година од свога ступања на позорницу, врло је јака индивидуалност као уметник и као човек. Он је ступио међу глумце у доба када је глумачки ред био социјално декласиран, када је глумац сматран за пеливана, селицу, бескућника и кардаша за господске баханалије. Г. Станојевић је својим спартанским животом, својом грађанском уравнотеженошћу, својим грађанским врлинама пробио лед, који је чиновничко-трговачко београдско боље друштво замрзло над глумачким редом, и учинио га равноправним.

Данас кад глумци стоје на горњем делу друштвене хијерархије не смеју заборавити да им је г. Станојевић прибавио тај ранг.

Као уметник г. Станојевић је био до сржи трагичан. Он је почео своју уметничку каријеру у доба романтизма. Публика је била сирова, снажна, духовно и нервно одморна и сва у успоменама на борбу за ослобођење. Култ бораца за ослобођење и витештва у рату био је велики а романтизам је као такав обрађивао трагичне моменте човечије борбе са слабостима и непријатељима.

Здрав, снажан, г. Станојевић је био и својим физичким особинама индициран за главног јунака у Отелу, Станоју Главашу и T. M.

Данас је публика нервозна и фриволна. Она подлеже врло лако отпору, немоћно се батрга и тражи од позоришта да је разгали. То није публика г. Љубе Станојевића. Његова некадања публика се повлачи са позорнице живота као и он са драмске позорнице. Али је зато он један у историји београдске позорнице. Бајкић.

— Међународна конференција европских аграрних зе– маља одржаће се у Букурешту 28. априла о. Гг. На конференцији ће учествовати: Југославија, Румунија, Чехословачка, Мађарска, Белгија, Естонија и Литванија.

__ Извесна наша државна предузећа, нарочито Технички завод у Крагујевцу, била су расписала набавке потребног материјала у замену за југословенске аграрне производе. Технички завод био је расписао набавку за 811 хиљада клилограма месинга и 366 хиљада челичне робе уз горњи услов, али се није јавила никаква страна фирма. Такође, преговори између бечке фирме Берндорф-Круп, о лиферацији месинга у замену за 8 хиљада комада свиња остали су без успеха иако је у почетку изгледало да ће успети.

— У Аустрији ради већ неколико месеци једна комисија стручњака на испитивању рентабилитета државних презадужених предузећа, изузев државне железнице и MOHOполске управе. Постоји намера, да се што више ових прерибљих производа.

—_ Општина Пријепољска дала је З0-годишњу концесију чешкој фирми Кубале и СОкленара за подизање електричне централе, која треба да буде готова до новембра ове године.

— Министар финансија одлучио је да се у берзанским листама београдске, загребачке и љубљанске берзе при дну објављује висина „прима“ уведеног од Народне банке

и то 28,5% по споразумима о клиринту и споразума о пла-

ћевном промету са важношћу од 2. јануара ове године, а 20% у свим осталим девизним трансакцијама са важношћу

од 17. октобра 1932. год.