Narodno blagostanje

Страна 174 НАРОДНО

" Девиза Беч је у сталном опадању. Већ услед Хиртенбершке афере. А државни удар од 8. ов. мес. имаће за последицу даље падање. Курс је бележио код нас 895, 890, 887.50 и 887.—

Бонови Грчке Народне банке бележе 35.50.

Потребно је да забележимо велику новину, наиме да се примови Народне банке од 28.50% и 28% у будуће имају означавати на курсној листи наших берзи. До сада су интересенти добијали редовно уверење од берзе о висини прима у даном тренутку. У том погледу дакле та новина неће имати далекосежни значај. Она ће само у случајевима где је уговорен курс берзе уклонити спорове. Тиме наравно није још отклоњен узрок многобројним споровима од којих су већ неки у току око прима који се има платити код златне и валутне клаузуле.

ZAGREBAČKA BERZA

Novčano tržište. Događaji u Americi ostavljaju i kod nas jaku impresiju. U prvom redu što je kod nas znatan deo svijeta izravno inferesiran za događaje, dotično što se kod nas nalaze znatne sume dolara. Sa druge strane opet, promatra se sa udivljenjem brza akcija koja je provedena sa strane vlade da se nađe izlaza. Moratorij| se smatra samo kao pomoćno sredstvo dok se nađe izlaz koji odgvara prilikama. Ma da je američko bankarstvo u svojoj osnovici nezdravo, očekuje se da će ono ovu krizu ipak prebroditi. I da kod dolara neće biti težih perturbacija. Ta Amerika posjeduje jednu frećinu zlata ćitavoga svijeta. A potraživanja inozemstva reducirana su na minimum.

Devize. U ponedeljak Narodna Bamka nije odredila kurs za Berlin i za Njujork. Za Njujork još razumemo. Ali zašto ne za Berlin? Pobeda Hitlera shvatila se u finansijskim krugovima inostranstva veoma povoljno.

Dolar je u privatnom prometu znatno popustio. Još pred nekoliko dana prodavao se je po 80 „do 82 dinara. Početkom ovog {jedna opće se nije dao prodati. Danas se već vrše izvjesni poslovi. Ali nema jasne tendencije. Dok neki prodavaju dolar i po 60 dinara drugi opet još uvijek plaćaju 70 dinara po dolaru. Za par dana i tu će se iskristalizirati situacija. Svakako oni koji su se Žurili loše će proći. Upućeni tvrde, s obzirom na interesovanje ovih dana, da u našoj zemlji ima i nekoliko milijona efektivnih dolara doftično dolarskih čekova.

Efekti, Kursevi su u popuštanju. Naročito kod dolarskih papira. Sedam postotni Blair danas je zaključivan po 34. Kod drugih nije bilo intežesa .'

Slaba je i šteta. Pravljena je i 180 dinara. Preko toga nija bilo novca. Investicioni zajam 44 novac 47 roba. Agrarci 22 novac. Begluci novac 30 a roba 31.50. Agrarna banka zaključena po 220 do 222. Tu zna biti i veći promet.

Narodna šumska movac 20 roba 30. Gutman roba 100.

"БЛАГОСТАЊЕ

РОБНО ТРЖИШТЕ.

Jaja.

Лепо и топло време у већини наших крајева утицало је повољно на повећање бројног стања живине и носивост јаја. То у првом реду важи за северније крајеве, из којих се највише извози. Томе је свакако допринела и одлична берба кукуруза у прошлој години. У последње 2—3 недеље је и почетак сезоне за живину и јаја.

Прошле године ми смо извезли 20 хиљада тона јаја према 26 хиљада у 1931. г. Извоз је опао, као што опада у свим извозничким земљама због великог повећања производње у потрошачким земљама и смањења потрошње.

i Последњих година Италија је била главни извозник – "наших јаја, али због тога што је у септембру прошле го-_ дине увела царину на јаја и живу перад скоро је онемогућен | „Извоз наших јаја и живине, што је и до данас остало непро| ._.

мењено, тако да за последњи месец и по дана јаја нису ни извожена. После Италије и Немачка је била најбољи потрошач наше живине и јаја, а за последње пола године, што се тиче увоза из наше земље она је на првом месту. У трговинском уговору са Немачком имали смо повластице за јаја и вино. Пре извесног времена повећана је царина за јаја са пет марака на седамдесет за 100 кгр., што је по комаду око 80 пара. То је јако погодило и скоро онемогућило наш извоз јаја у Немачку. То исто погодило је-и Мађарску, где су цене јаја пале са 3—9 хелера на 3—4 (за 50%).

: Наш извоз јаја у фебруару показивао је знатан пораст, нарочито из Војводине, јер је извежено 15.400 малих | сандука по 720 комада, што значи око 11 милиона комада јаја. Највећи део је пласиран у Берлину и Лајпцигу (95%), а остатак на бечком тржишту. Цене су се кретале између 60 и 80 пара по комаду. Почетком марта цене су због повећања царине у Немачкој пале на 35—40 пара по комаду. На пад цена деловао је и велики довоз на домаћа тржишта · који је скоро за 100 по сто већи него прошле године у ово. доба. | :

Вино.

Ситуација на тржишту вина не показује знаке побољшања. Извоз у овој години је сасвим незнатан и све је мањи.

Престанком трговинског уговора са Немачком пого"_ђена је и винска трговина, пошто су наши трговци тамо закључили веће продаје. | Трговина на велико сасвим је слаба, док је промет са | ситним купцима (5—10 л.) доста жив. Иначе, стагнација је па "свим тржиштима са лабавијом продајом, али су цене чврсте, [а биће све чвршће, јер залихе нису велике. Најбоље стоји вршачко тржиште. i

Цене се крећу на вршачком тржишту 1,10 до 1,75

окра 1 ; | ига: | „вина: Drava novac 200. Osječka ljevaonica roba 150. Шпрех помас |дин. по литру за 10—13 малигана а за квалитативна „вин:

50. 1515 поуас 20 гођа 30.

са 12 до 14 малигана 1,75 до 4 дин. У Далмацији цене се

Dubrovačka roba 90. Trbovlje 140 novac, 160 roba. Sve крећу 2.20 mo 4 дин. по литру, док у Загребу нешто сла-

bez. zakljtička.

|бије стоје због нових трошаринских прописа.

UZBUDLJIVI D

OGADJAJI U AMEPIKANSKOM

NOVČABRPSTVU

Za čoveka koji sa istorijske perspektive posmatra događaje u Americi, oni nisu ništa drugo već ponavljanje onoga što smo za godinu i po već više puta doživeli. Dramatične dan» koje preživljuje civilizovani svet od 13 februara identični su sa

tativna, jer amerikansko bankarstvo i valuta imaju mnogo veći svefsko-privredni značaj nego nemačko bankarstvo i marka. Za. časopis koji, kao naš, ima za dužnost da obaveštava i objašnjava, glavno je da nađe centralne pojavć i, spreči “preterano

onima posle 13 jula 1931 u Nemačkoj, Razlika je samo kvanti- | optimističko i pesimističko shvatanje itd. Mi ćemo se truditi