Narodno blagostanje

8 април 1933, ПАОЛО)

||,

АЕ

КОРА ЊЕ Страна 237

а. д. у Скопљу (ред.). — „Хемикос“ фабрика хемијских производа а. д. у Београду (ред.). — „Пастер“ завод за про-, изводњу серума а. д. у Београду (ред.). — Јабланичка млинарска задруга а. д. у Лебану (ред.). — Друштво за снимање из ваздуха а. д. у Београду (ред.). — Врњачка при вредна банка у Врњачкој бањи (ред.). — „Копаоник“ а. д. У Београду (ред.). — Ражањска акционарска задруга за кре-_ дит и штедњу у Ражњу (ред.). — Босанска индустријална | и трговачка банка а. д., Београд (редовна).

Трговачки регистар.

- Југословенска Океанска Пловидба д. д, Сушак, упис друштва и новоизабраних чланова управе глг.: Љубе Пешута, Марка Руска, Петра Рогиера, Харисона Мелдрума и

нте Шврљуге. филијала Загреб, упис гг.: Хуга Хартла и 0 Рамбергера с правом на колективни потпис. Југословенска удружена банка д. д., Загреб, филијала Па упис Г.Г: Драгутина Филиповића, Николе Јурића и Лавослава Шлезингера с правом на колективни потпис. — Творница ципела д. д., Загреб, упис новоосноване филијале у Бања Луци, —

Липитације

Команда жандармерије, Београд, 24, 25 и 26 априла, за набавку разних врста чоја. — Технички одељак, Пакрац, 24, 26 и 27 априла за набавку туцаника за бановинске путеве. — Завод „Обилићево“, Крушевац, 22, 24, 25, 26 и 28 априла, за набавку разног материјала. — Дравска дивизиска област Љубљана, 11 априла, за набавку мрког угља за војску. — Дирекција државних железница, Загреб, 19 априла, за изградњу водостанице на станици Будишћина (277.450—)

Bibliografija:

Д-р Александар Јовановић: Народна Економија, Beoтрад 1933. Ових дана изашла је из штампе књига др. А. | Јовановића, професоре Народне Економије на београдском | Универзитету, која попуњава једну велику празнину у нашој стручној литератури; познато је колико смо сиромашни баш у уџбеницима теоретичне социјалне економије. — Цела материја врло је прегледно груписана, и подељена, поред широко заснованог увода, углавноме на пет делова, који сачињавају срж економске теорије: производња (општи појмови, чиниоци и организација производње, слободна утакмица), промет (теорија о вредности, елементи образовања цена, новац, кредит и кредитне установе, трговина, берзе и саобраћај), расподела (наднице, земљишна рента, камата и предузимачка добит), потрошња (распоред потрошње, улога потрошача, штедња и осигурање) и привредни живот (0 статици и динамици привредног живота, равнотежи, развоју и поремећајима привреде, о конјунктури и кризи). На крају, у сажетој форми дато је места историји економских доктрина. На 350 страница не може се у свим детаљима и исцрпно изнети огроман комплекс теориске социјалне економије, али је професор др. Јовановић успео, да лаким стилом и на јасан и свакоме приступачан начин, да читаоцу сву могућност за проучавање и разумевање економских наука и да на сјајан начин допринесе ширењу нама толико потребног економског знања. Наша академска омладина па и сви они, који се интересују за економске проблеме, биће др. јовановићу захвални на овој његовој књизи.

— Almanah Beogradske berze. Beograd 1033. Uz zakon o javnim berzama donefi su statut i uzanse Beogradske berze za

|. | | | |

|

valute, devize i efekte kao produktne berze za razne proizvode.

Data su i podrobna obaveštenja o Izbranom sudu berze. Almanah donosi spisak sudija, spisak članova i posetilaca berze, razne važnije odluke berzanske uprave, propise o ftaksama na berzi. Obrt beogradske berze u 1931 i 1932 upoređen je u posebnim tablicama. Tome sledi tablica o kretanju kurseva prosečnih me-

sečnih državnih hartija od vrednosti u 1932; tablice o kretanju kurseva 4% agrara, 7% investicionog zajma i ratne štete od ' uvođenja fih hartija na berzu. U posebnoj tablici prikazano je , kretanje primaoca. Almanah osim toga sadrži tekst zakona o novcu, tekst zakona o odobrenju ugovora između Države i Na· rodne banke za izvršenje zakona o novcu kao i sve devizne propise i klirinške ugovore naše države. lednom reči almanah daje vrlo marljivo sastavljene podatke o ustrojstvu i aktivnosti berze i o zakonskim propisima koji se odnose na nas, novčani i de-, vizni saobračaj, što je svakako vrlo pohvalno.

— G. g. Vili Zucker, prokurista Opšteg Jug. bank. društva i Dr. Hugo Holcman, advokat iz Zagreba izdali su nedavno u ' vlastitoj nakladi (Zagreb) brošuru pod naslovom „Die Devisen

(| 1 i oslavien”. 21 + dnu reč Југословенска банка Кр. Југославије, | “они тен in јисозјамје Ona sadrži kratku uvodnu reč о

, činjenicama, koje su bile uzrok današnjih deviznih ograničenja, čemu sledi pregled svih ugovornih i ostalih propisa, koji reguliraju platežni promet sa inostranstvom, kao i pregled ostalih: propisa koji su od uticaja na platežni promet.

ČITAOCIMA

U poslednjim brojevima dodatak „Analiza bilansa” izlazi u dvostrukom obimti.

To činimo iz želje, da bismo, po mogućstvu, išli a korak sa objavom završnih računa za 1032 god. naših vodećih akc. društava, koja ove godine idu mnogo bržim tempom.

РАЗНО

— 1 aprila ukinit je u Nemačkoj zakon o stanovima, koji je bio donesen još za vreme tata.

— Nemački ministar unutrašnjih poslova izdao ie proglas na sve svršene abiturijente u kome ih poziva da se dobrovoljno prijave na 6-mesečni fizički rad. Oni će dobiti samo hranu i stanovanje. Ovaj zajednički fizički rad ima da služi za ojačanje i karaktera socialnog osećaja studenata.

— Novi nacional-socijalistički senat m Hamburgu doneo je zakon prema kome nikakav nameštenik u državnoj ili u službi poludržavnih ustanova u Hamburgu ne može imati veću platu od samih senatora. Uz platu mogu ostali udeli na dobiti i renumeracije iznositi najviše 4 hilj. maraka godišnje.

— Zbog smanjenja uvoza butera odredila je Holandija da se u buduće margarinu mora dodavati mesto do sada 25%. sada 40% butera.

— U Viskonzini u Sjedinjenim severoameričkim državama 80 hilj. farmera obustavilo je bilo za 10 dana liferovanje mleka sa ciljem da povise njegovu cenu od 0,80 dolara na 1,40 dolara za 100 funti. U slučaju da ni to sada ne uspe, izgleda da će štrajk biti ponovljen. Pregovori teku vrlo teško, jer je u zadnjim godinama, broj krava naglo povećan, a time i proizvodnja mleka.

— Занатлије из Нове Градишке основали су штедну и кредитну задругу.

— У Суботици су откривени фалсификовани комади сребрног новца од 50 динара.

— Окружни уред за осигурање радника у Тузли имао је прошле године укупне приходе 5,242.000 дин. и суфицит од 77.350 дин. Било је осигурано код Уреда 12.880 радника.

— Прва земаљска хигијенска изложба одржаће се у Београду од 20. августа до 20. септембра о. г. На њој ће суделовати сви хигијенски заводи и сличне установе из целе државе, Изложбени одбори основани су до сада у Љубљани, Бања Луци, Ужицу, Цетињу, Сарајеву, Нишу, Скопљу и Новом Саду.

— Фкружни уред за осигурање радника у Сплиту завршио је прошлу годину са мањком од 1,544.000 динара.

— Савез индустријалаца Савске бановине одржаће главну скупштину 9. о м. у Загребу.

— Српско трговачко друштво покренуло је акцију за оснивање савеза трговачких друштава из целе државе.