Narodno blagostanje

3 јуна 1933,

же

! ако Bol n donesu konkretne predloge, pitanje je, da li će li predlozi biti ostvareni. Pogotovo, ako oni i delom išli ka namaknuću sredstava. ђ

Devizno tržište. Dolar je poslednjih dana nešto popustio.

U privatnom iprometu od 70 na 67 dinara. Ponovno se pojavljuje roba dok je tražnja veoma suzdržliva. Uvoz je sve to manji pa nema ni prave tražnje.

Elektno tržište. Promet minimalan. U sredu nije bilo ni jednog jedinog zaključka. Investicioni хајат novac 42 a roba 43. Agrarci novac 25. Begluci novac 31.75 a roba 32.25.

Bler 8% novac 32, a 7%. novac 31.50 a roba 32.50. Seiigman novac 45. To je zbog toga jer se kod Seligmana kupon redovito isplaćuje ı na vreme.

Šteta novac 193 a roba 194. ЏШто јипа зато поуас 190.

Narodna banka novac 3.600. Pab novac 212 a roba 215.

Impex novac 50 а Isis roba 30. Trbovlie roba 176.

Austriski klirmg zaključen po 8.88. Delomični carinski rat za sada još ne deluje ni na kurs ni na promet.

Grčki bonovi bez interesa.

РОБНО ТРЖИШТЕ Пшеница.

На светском тржишту пшенице наступило је ове недеље мало побољшање. Цене су се од 24 маја, када су износиле 70,12 цента по бушелу у Чикагу, дигле на 73 до 79 центи. Из Аргентине стижу вести о повећању засејане површине пшеницом. Чини се, да се на тај начин спремају на предстојећу житну конференцију у Лондону, која би требала да већа о рестрикцији засејаних површина. И Рузвелт је изјавио да неће искористити пуномоћи које му даје закон о фармерима за редукцију засејане површине.

Тенденција на пештанској берзи била је ове недеље доста пријатна. Шшеница је нотирала 31 маја 12,05 пенга за 100 кгр.

Цена пшеници на домаћој пијаци била је 200—202.50

оштанска,

НАРОДВО B. ЛАРОСТАЊЕ

Ђиди

Слрана 361.

околина O Сада, 202,50—205

Сачка 200—202,50.

потиска, средње и горњо

Стока.

Спор са чехословачким сточним синдикатом због потшнења синдикалне таксе није још регзен. Из наше државе г још увек не извози. Сви преговори који су вођени са синтикатом за укидање таксе остали су до данас без успеха. "Гакса износи 52 кч. што по вагону трошкове повисује за 500 дин. И ако се не извози у Чехословачку, то стање није теловало на наше пијаце неповољно. У први мах су цене пале га 6,25 дин. по кгр. али су већ за неколико дана порасле на Г дин.

Није, међутим, искључено да ће чехословачка влада приликом конференције Мале Антанте, интервенисати код сточног синдиката да укине ту незгодну таксу. У случају да ге то не догоди, нема изгледа да ће се ускоро отворити наш извоз свиња у Чехословачку.

Иначе се цене на домаћем тржишту крећу за волове прве врсте 4,50, свиње дебеле 8, меснате 6,50.

Вино.

На вршачком се тржишту опажа живост. Граже се изврсна столна и типизирана вина. Због веће потражње резерве су се смањиле. Рачунају се на око 150 вагона. Цене су по литру скочиле за 20 пара.

Каучук.

Тенденција је на тржишту стално чврста. Концем маја нотирао је каучук у Лондону 3,5 шилинга за 1 енглеску либру, према 3,25 средином маја. Повољно је деловала повећана производња атомобила у Америци и последња конференција произвођача у Амстердаму где су решавали о рестрикцији производње.

Овог пута се озбиљно мисли не само на то да се ограничи жетва, него намерава се почети редукција младих насада који тек за неколико година дају сок.

КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ HEHTPAJIA y PEOT РАДУ, — Филијале у У Руљани. Сар АНУ. И ORO

AA S A: ДАДА

ХААРА АЕ

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

сваком физичком и правном лицу,

Плаћања преко чековних рачуна су

брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ

ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније је сретство за штедњу, јер се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова,

ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА, ЗА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ КОД ПОШТ. ШТЕДИОНИЦЕ ЈАМЧИ ДРЖАВА

Обавештења даје Поштанска штедионица и све поште у земљи,