Narodno blagostanje

12. август 1933, · НАРОДНО

__ Житни одбор у Лондону. После Лондонске конференције Житни одбор остао је и даље да ради. Остало му је да реши још једно питање: да оствари споразум између земаља извозница и земаља увозница. Како је ово питање најтеже изгледа да су и претставници овога одбора изгубили наду у могућност његова решења. Стога је наредна седница заказана тек за 21. август. У вези с тим, амерички министар пољопривреде Валас одложио је при“ мену плана о смањивању засејане површине пшеницом. Ако г. Валас буде чекао на резултате житног одбора бојимо се да његов план о рестрикцији уопште неће доживети примену.

—__ Ових дана завршен је откуп опијума у Јужној Србији. Цене за откуп биле су следеће: за опијум преко 13% морфина плаћано је 360 дин., преко 14% 380, а изнад 15% 400 дин. У свему је откупљено 49.936 кг. у вредности око 18 мил. дин.

— На новосадском тржишту појавило се је прво фрушкогорско грожђе. Цена му је 10 до 12 дин. по килограму.

ТРГОВИНА

— Како смо при доношењу Уредбе о поступку посредовања рекли, ту се ради о сталној заштити дужника. То је наше гледиште потврђено првим продужењем важења Уредбе од 3 на 6 месеци. Сад се продужује на 9 месеци, а идући ће пут ваљда на неодређено време, као и закон о заштити земљорадника.

— Према швајцарским статистичким подацима у јуну је Швајцарска увезла из Југославије робе у вредности од -955.442 франка. Укупни увоз Швајцарске износи у истом месецу 137, а извоз 68 мил. франака. Удео наше државе износи код увоза 0,7 а код извоза 0,8%.

— У нашем конзулату у Копенхагену основано је посебно трговачко оделење, које ће радити на јачању трговачких односа између Данске и Југославије; уједно ће овај отсек водити и туристичку пропаганду.

КРИЗА

— Од 1. јануара до 30. јуна тек. год. било је у Војводини 20 принудних поравнања са активом од 6 мил. 306 хиљ. 977 дин., а пасивом 11 мил, 615 хиљада 232 дин. 1932. год. било је 118 принудних поравнања са 38 мил., 81 хиљада 207 дн. активе, а 59 мил. 110.860 дин. пасиве. Приватних поравнања било је 7. Посредовања било је 66 са активом 38 мил. а пасивом 33 мил. дин.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА Zborovi akc. društava:

19 avgust: „Elsa” tvornica cipela a. d. Apatin (redovna). — „Nova Nada” rudarsko preduzeće Zagreb (redovna). Šandor Ebenspanger d. d. tvorničko skladište cipela Zagreb (redovna). — „,Jelen” tvornica finih koža i rukavica d. d. Karlovac (redovna).

23 avgust: Jugoslovensko industrijsko i trgovačko d d. Zagreb (redovna).

БЛАГОСТАЊЕ Страна 525 28 avgust: „Koprivnička banka” а. d. Koprivnica (redovna). i0 septembar: Opšte građevinsko a. d. u Beogradu (redovna). Trgovački registar:

Opšte osiguravajuće društvo „Jugoslavija”, Beograd, upis članova uprave g. g. Dragutina Pećića i Dimitrija Mijalkovića. — Opšte osiguravajuće društvo „Jugoslavija”, Beograd, upis prokuriste g. Islingera Karla. — Jugoslovensko Električno a. d. Brown Boveri, Beograd, upis prokuriste g. Štebi Rudolfa.

Bibliogratija

Agranomski glasnik, Beograd, br. 7–8, god. 4. — Saobraćajni pregled, Beograd, br. 8, god. 4. — Izveštai o radu trgovinsko-industrijske komore u Vel. Bečkerektu uu 1931/32 god. Snaga, socijalistički časopis, Sarajevo, 8 avgust 1933 god. br. 6. — Izveštaj Zavoda za unapredjivanje spoljne trgovine za godinu 1932. Kako prošle godine tako je Zavod i ove godine u Oči izvozničke sezone objavio svoj izveštaji za 1932 god. Nakon prikaza opšteg stanja međunarodne i naše spoljne trgovine u prošloj godini, detaljno se prikazuje naša spoljna trgovina po grupama proizvoda, kao i po zemljama sa kojima stojimo u irgzovinskim vezama. U ovogodišnjem izveštaju Zavoda obrađen je i uvoz iz stranih zemalja. Knjiga ukoričena obasiže 700 stranica i može se uz cenu od Din. 100.— naručiti u Zavodu za unapredjivanje spoljne trgovine. Za poštarinu treba priložiti Din. 10.—.

РАЗНО

— U Nemačkoj se na osnovu posebnih zakona konfiscira komunistički posed i posed protudržavnih organizacija. Tako je ovih dana konfiscirana od pruskog ministarstva unutrašnjih dela imovina Nemačke socijalđemokratske stranke.

— Према приближним статистичким подацима има у загребачким библиотекама преко један милион књига.

—- Туристичко друштво „Путник“ организоваће екскурзију наших привредника у Варну, у Бугарској, где се 20. августа одржава изложба пољопривреде и индустрије.

— Овог месеца одржана је годишња скупштина Београдске трговачке омладине. Из извештаја Управног одбора види се да је трговачку школу похађало 1.582 ученика. Друштвена болница, која ће се подићи из фонда Е. и Н. Кики, располаже капиталом од преко 6 и по мил, дин. На скупштини је расправљано и питање даљег излажења „Трговинског Гласника“.

— У београдској занатској комори одржана је оснивачка скупштина друштва за приређивање сајма и изложбе у Београду.

— У Југославији има три радио-емесионе станице: београдска, загребачка и љубљанска. Број претплатника београдске радио-станице износи 33, загребачке 18, а љубљанске 12 хиљада. Станице раде енергијом од 2,5 киловатчаса. Приходи радио-станица износе годишње 13 мил., од чега београдска станица добија 6,6, загребачка око 36 а љубљанска 2,5 мил. дин.

Англо~ Чехословачка и Прашка Кредитна Банка Филијал У БЕОГРАДУ — Пошт. фах 17.

Рачун Поштанске штедионице Београд 51005.

Централа у Прагу — 52 филијале у Чехословачкој — филијале у иностранству: Лондон, Букурешт, Софија,

Телефон 23402, 23403, 23404, 23405, 23406.