Narodno blagostanje

2 октобар 105 __________| РОДНО стрији, и трговини за 14%, а за фамилију 9%, док је номинална зарада у злату поскочила за 120%. Број незапослених радника у привреди целе земље износио је крајем јула 1933 205.200, према 214.240 крајем марта 0. г. Смањење износи 4.86%. |

КРИЗА

- — У Београду је 25 октобра о. г. одржан конгрес Земаљског савеза угоститељских удружења наше земље. У донесеној резолуцији се истиче да је положај угоститељства очајан и да је потребно предузети хитне мере за побољшање његовог стања. С обзиром да је Закон о радњама у погледу угоститељства врло непотпун, захтева се доношење специјалног закона о угоститељству и туризму. У резолуцији се даље наглашује да се код одмеравања пореза треба да Боди рачуна о реалном стању угоститељства, о потреби ревизије предлога овогодишњег разреза пореза, снижавања пореских оптерећења, брисању пореских заостатака и T. д.

—- Услед немогућности извоза сира у Аустрији настала је залиха од 1000 метц. Да би се тржиште ослободило ових залиха одлучево је да се сир подели незапосленим радницима уз знатно нижу цену. -

— Индекс цена аграрних производа у Мађарској у септембру месецу пао је на 53 према 54 у августу.

— Незапосленост у Италији бележи стално повећање: јули 824.195, август 888.560, септембар 907.463.

— Једна депутација привредних кругова посетила је ових дана председника министарског савета и изложила му да привредна предузећа не могу, због смањеног посла, поднети све већа пореска оптерећења. Депутација је, затим, упозорила Министра председника на претерану оштрину пореских органа при утеривању пореза и на последњи распис Министарства финансија о опорезивању латентних резерва.

— На седници Савеза трговачких удружења у Љубљани одржаној прошле недеље међу осталим расправљано је и о пореском питању и наглашено је да би у интерес обране пореских обавзника било потребно да се све привредне организације удруже у заједничку акцију. Требало би установити порески биро који би се привредним круговима ставио на расположење у решавању пореских питања.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА Зборови акц. друштава:

30, октобра: „Акорд' трговачко д.д. Загреб. — Југославенска текстилна индустрија и трговина д,д. Осијек (конституирајући збор).

2. новембра: филм ад. Загреб.

5. новембар: „Невенка“ умјетни млин д.д. Мартијанец.

8. новембар: Биндер и Полгар Nm. за индустрију и трговину дрветом Земун—Загреб.

11. новембра: Новосадска фабрика кабела д. д. Нови Сад (ванредна).

- 26. новембра: Смедеревско акционарско електро-индустријско друштво, Смедерево (ванредан).

Југославенски Лојд д.д. Загреб. — Пан

вЕеве |

КОЊУНКТУРА |

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 22 ОКТОБРА 1933 Г.

У активи стања Народне банке од 22 о. м. имамо најважнију промену код меничних зајмова, који су смањени у овој недељи за 19,4 на 1874.7 милиона, док су ломбардни остали непромењени на 309 милиона, Подлога је такође

БЛАГОСТАЊЕ (Страна 101

Трговачки регистар:

Призренска банка у Призрену упис новог члана Управног одбора Косте Башића — Шумско д. д. Мославина-Попо– вача упис ново изабраног члана равнатељства Леберт- Алберта из Париза — Муња д. д. за електричну и техничку индустрију у Загреб упис ново изабраних чланова равнатељства инж. Бенко Њемировски, инж. Лојза Стојан, инж. Анте Висковић, Озрен Карамата и Милоје К. Сретеновић јос. Фриш д. д. за трговину жељезном робом у Сиску упис ликвидатора Јосипа Фриша, Боришке Фриш, Хајнрих Отона, Вилка Бека, Исе Бирмана, Антуна Хибнера и Д-ра Емила Флеша — Нови парни млин д. д. у Загребу упис прокуристе Стјепана Етингера — Домаћа творница рубља д. д. у Загребу упис прокуристе Алфреда Озера и Сигфрида Вајгла — Пословни завод д. д. Загреб упис изабраних чланова равнатељства Оскара Вајса, Жиге Рајса, Д-ра Златка Кунтарића и Драгана Крауса—

Библиографија:

Изишло је из штамбе класично дело Д-р Павла Герстнера — Анализа биланса у преводу др Николе Мирковића а у издању „Пробрана дела" , Београд а под уредништвом Љубе С. Маринковића и Милоша Р. Софреновића, Београд. Кад књигу будемо прочитали приказаћемо превод јер се У ствари приказ само за то може да односи.

Societć des Nations: Situation economique mondiale 1032-33, Genčve, 1933. — Главни задружни Савез у Краљевини Југославији, Београд: Извештај о пословању за год. 1932. — Привредник, Београд, Бр. 9, Год. 36. — Маријан Турски Привреда Пољске у доба кризе, Београд 1933. Никола Ђоновић Искуство и потребе Црне Горе, Београд 1933.

РАЗНО

— Органи финансијске контроле ухватили су у току месеца октобра у срезу расинском 190 кг. прерађеног криумчареног дувана.

—- Министарство финансија казнило је неколико фирми са глобом од 50 хиљада до 300 хиљада динара због повреде девизних прописа.

— „југ. лојд“, доноси да се у Словенији незнатно повећао туристички промет у другој половини летње сезоне. На првом месту долазе Чехословаци. Блед је у овогодишњој сезони посетило до 15 октобра 16.650 странаца, према 15.400 прошле године.

— Фабрика Вшетечка а. д., кажњена је са 6 и по милиона динара због неплаћања трошарине.

— Г. Едуард Долеанс, бивши професор политичке економије, генерални секретар Мађународне Трг. коморе од њеног оснивања поднео је оставку на последњој седници Управног одбора у Паризу 13 тек. мес. За новог секретара изабран је симпатични г. Пјер Васер, први директор секретаријата. Потребан је сарадник

остала непромењена на 1913.5 милиона од чега износи девизни сток 118.3 милиона, Код девиза које не улазе у подлогу имамо повећање за 6.8 на 49.7 милиона, а рачуни кованог новца показују прлив од 28.6 на 220 милиона.

У пасиви промене су следеће: обавезе по виђењу по-