Narodno blagostanje

128. октобар 1933,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 693

ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ

Господине професоре, У Вашем поштованом листу бр. 43. изашла је под насло_вом „Изложба воћа и вина у Београду“, критика изложбе, која базира на потпуно нетачном приказивању чи"њеница. Не стоји навод, да је изложба захватила два павиљона "ередње величине, већ је насупрот истина, да је изложба била смештена у три павиљона. Два павиљона су служила за вино, а један за воће.

E Производи велепроизвођача вина и задруга биле су "емештени у један павиљон, а виноградара у други павиљон.

На изложби је учествовало око 709 излагача, па је како-по броју излагача, тако и по броју изложених предмета „била највећа приредба те врсте од Уједињења до данас.

Исто тако не стоји навод, да на изложби није било заступано сушено воће, већ је насупрот истина, да је било заступано како сушена шљива са и без коштица, тако и -сушена смоква. Задружна Матица у Сплиту продала је примерице на изложби целу послату залиху сушених смокава.

Није истина, да су на изложби биле изложене само јабуке, крушке и грожђе, већ је насупрот истина, да су били изложени такођер и бадеми, рогачи, ораси, маслине, па чак и дренак.

Коначно није истина, да је у винарском оделењу било „свега 15 излагача, већ је насупрот истина, да су на изложби „били заступани сви винородни крајеви наше Државе и да су =око 500 произвођача изложили преко 1200 врста разних вина.

Главни Савез виноградара и воћара благодаран је за сваку добронамерну критику, али сматра, да необјективна критика која је поред тога заснована на потпуно нетачном и неистинитом приказивању фактичног стања, не може бити "од користи по отишту ствар.

Наша сатисфакција лежи у чињеници, што је велики број читалаца Вашег угледног листа посетио изложбу вина и воћа који ће на основу сопственог опажања, моћи уста-новити нетачност Ваших излагања.

Изволите Господине професоре и овом приликом примити израз нашег особитог поштовања.

Главни савез виноградара и воћара

још једном о Београдској изложби воћа и вина

Аутор горње исправке сматра за ноторно да је велики број наших читалаца посетио изложбу и тиме установио нетачност наших излагања. Да је он себи дао труда, да докаже ту чињеницу, ми бисмо прешли ћутке преко горње исправке. Али како ми држимо, да је само мали број наших читалаца имао прилике да се увери о „нетачности наших излагања“, то смо дужни да реатирамо на све оно у исправци, са чим се не слажемо.

Наравно да се на првом месту морамо задржати на тврђењу, да је наша критика необјективна. Чуди нас, да се аутор исправке није запитао: какав бисмо разлог могли имати да пишемо тенденциозно о једној изложби воћа и вина. За сваку необјективну критику мора да постоји мотив. Ми држимо да смо до сада дали довољно доказа нашем радовању свакоме акту, који иде на корист наше пољопривреде. Али кад је већ реч о духу, у коме је писан приказ изложбе, онда је добро да довршимо тај разговор. Ми се, наиме, не устежемо да признамо, да смо били необјективни, кад смо писали о изложби: јер нисмо казали нашу најинтимнију мисао о њој из обзира према изложби као таквој. То "што нисмо урадили прошлог пута, урадићемо данас, пошто

будемо завршили разговор о детаљима, који се исправљају горњом исправком.

И ако није врло важно, да ли је изложба била у два или три павиљона, ипак, кад приређивачи категорички исправљају наше тврђење, да је била у два павиљона, онда ми одговарамо, да је њихово тврђење нетачно и да је била смештена само у два павиљона.

Односно учешћа сушеног воћа на изложби ми смо рекли да је готово никакво. Гарнитура сушених смокава Сплитске Задруге није нам пала у очи; те не можемо да поричемо основаност тврђења. Али су суве шљиве биле изложене у свега два сандучића гурнута У један кут. Од конзервираног воћа биле су поред тога, изложене неколике тегле од стране Гранд хотела у Занатском дому.

У исправци се тврди, да су били изложени поред јабука, крушака и грожђа још и бадеми, рогачи, ораси, маслине и дренак (ми додајемо још и љешњак)у. Ми нисмо ни тврдили да тих предмета није било на изложби, али их је било у толико малој количини, тако рђавог квалитета и тако рђаво сортирани, да се ниу једној бољој кући не би у том облику сервирало гостима. (Оно што смо ми тврдили то је занемаривање ових врста производа као и сирових шљива у корист јабука, крушака и грожђа.

Ми истина нисмо бројали све излагаче у винарском оделењу већ само велепроизвађаче. На то се тврди у исправци, да су били на изложби заступљени сви винородни крајеви наше државе и око 1200 врсти различитих вина. На то имамо да им одговоримо, да на изложби нису биле 32ступљене, Зетска, Дринска, Вардарска и Савска бановина и још неки крајеви наше државе. Што се тиче броја врсти вина, ту је исправка прешишала преко циља. Ми смо се поводом овога тврђења обратили једноме од највећих ено-

"лога Југославије са питањем, колико врсти вина постоји код „нас, на што нам је одговорено: неколико стотина у најбо-

љем случају. Где пронађе исправка 1200 врсти винаг Мањ ако није сваку флашу рачунала у засебну врсту вина. Рекосмо, да је главна карактеристика изложбе несразмерно велики удео скупоцених вина и скупоцених јабука. (тридесет динара кило), мање крушака и више грожђа. Ми

не мислимо — то је наша најинтимнија мисао — да ie TO

било случајно. Ми мислимо, да се то хтело. Изложба је приређена у моменту кад почиње уновчење грожђа и про-

даја вина.

Изложбе производа, који служе за текуће потребе, одавно су познате као одлично средство анимирања купаца. На изложбама се постижу најбољи обрти и најбоље цене. Морамо дакле претпоставити да су излагачи направили дДобар посао. Па како су главни излагачи велепроизвођачи јабука и грожђа односно вина, онда је очигледно, да је изложба њима највише користила. А то свакако није случајно. Тако изведена изложба је антидемократска, плутократска, меркантилна, несељачка. ________________________6__О prošloj nedelji našlo je nezadovoljstvo farmera u Americi iz“aza u jednom pokretu, koji se pogrešno naziva štrajkom. Pre bi se moglo reći uzdržavanje od tržišta. Toga ima i kod nas, samo je bitna razlika u cilju, koji se želi postići. Kod nas seljak apstinira od tržišta da bi postigao što veću cenu, u Americi farmeri apstiniraju u znak protesta protiv politike vladine. Ta demonstracija obuhvatila je farmere у 238 države i sve se više zaoštrava. Vlada namerava da omo-

Najnovije iz Amerike

rare rar ar a a ин