Narodno blagostanje

4 повенбар 1933,

јер она се боји, да јој Америка не конкурише на. светском робном тржишту. Али ту се намеће питање, докле може ићи

Рузвелт са депресијацијом долара. Али свакако та осетљи-

вост Енглеске на валутну политику Америке остаје као лхилова пета држава златнога блока, јер би њихов положај био знатно отежан, ако би их Енглеска напустила и пошла за експериментом Рузвелтовим.

E. ee

Nacionalsocijalisti u Nemačkoj izgrađuju nove forme državnog uređenja. Sada je na drevnom redu veljka reforma prava i pravnih institucija. U kome će se opsegu kretati ova reforma videće se naibolje iz govora Ministra pravde dr. Franka u kome je između ostaloga rekao:

U središtu novog krivičnog prava ne stoji više zločinac koji ne zaslužuje poštedu, već društvo kao takvo. Krivično pravo biće izgrađeno na bazi zaštite jačeg, zdravijeg i sposobnijeg dela nemačkog naroda prema bolesnim i nedostojnim elementima društvene dekadencije. Mora se uspostaviti identitet između morala i prava ti.: ne sme više da postoji razlika između moralnosti s jedne i pravnog osećaja s druge strane, koja ne odgovara nemačkom duhu. Prestupnik u krivično-pravnom smislu smatra se ujedno i prestupnikom u socijalnom smislu. Stvoriće se naročili faktori sigurnosti. Društvo ne može da čeka dok jedan bezvredan član učini prestup, već mora da se zaštitnim merama oslobodi svog šteinoc dela. Pri tome sentimentalnost ne sme igrati nikakvu ulogu. Krivični zakon uključuje pojam rasne sigurnosti, која је delimično zaštićena zakonom o sterilizaciji.

Reforma ргауа и Метаској

GG ma

Značajnu promenu pretstavlja oštrije tretiranie prestupnika protivu države, protivu izgrađivanja privrede, pravnog autoriteta i odbranbene sigurnosti. Izdaja zemlje preistavlja Vrhunac prestupa. I nemoralnosti je objavljena borba koja neće imati oblik licemerstva. Individua koja moralno živi treba da bude zaštićena od onih, koji pokušavaju da nemačkom narodu nature nemoralne pojmove, koji nisu u skladu sa nemačkom dušom.

Dosadanji nemački civilni proces pretstavljao je pravnu oblast, koja je najmanje bila prožeta nemačkim duhom. Civilni proces ne sme da bude prilika za teoretisanje jurista, već pravna i životna praksa. Pravna sigurnost i autoritet pravne misli moraju biti glavne osnove novog građanskog prava.

Građanski zakon se mora prostudirati u tome smislu, da nacionalsocijalistički princip dođe što više do izražaja. Sve Što је u interesu narođa mora biti zadržano. I na polju reforme gra'Gđanskog prava neće biti učinjen ni jedan korak bez zrctlog razmišljanja. Reforma opšteg privrednog prava kretaće se u duhu osnova izloženih do sada u raznim соуопта kancelara. Ni ovde se ne treba plašiti prenagljenosti. Svi koji rade na reformi imaće u vidu potrebe nemačkog naroda. Osnovno je da

8

ИП БЛАГОСТАЊЕ

Страна 713

nacionalsocijalistička država ne sme da dopusti neodgovorni anonimitet u vođenju privrede. Zbog toga se mora u središtu pri vrednog zakonodavstva postaviti lična odgovornost vodećeg preduzetnika. i

PISMO UREDNIŠT VU

Veoma sam Vam zahvalan što ste jedini tačno i Objektivno doneli vest o izložbi voća i vina u Beogradu. Ja sam bio poslednjeg dana, u nedelju, kad je izložba zaključena i kad su davane nagrade svakom desetom posetiocu. Utisak koji se dobija još pri ulazu na izložbu, to je oskudica, svakoga reda i dezorganizaci|a. Sem jednoga mladića, koji je davao nagrade, skoro ni jedan od osoblja nije vladao državnim jezikom. Imao sam utisak da su to Nemci iz Vršca, ili jugoslovenski Mađari. To veče priređen je vatromet, Što je ovoj izložbi davalo još neozbiljniji karakter, a posetioci su bili u opasnosti da, im raketle ne padnu na glavu.

A sada što se tiče same izložbe. Pre svega, nije bilo nikakvoga reda i vrlo se teško prilaz.lo pojedinim predmetima jer nije naznačeno da se ide desno i da s jedne strane bude ulaz, a s druge izlaz kao što se obično radi. Kod izložbe pića napravljen je pravi Бле 1 pojedini posetioci zadržavali su se Tu dugo, kao u kafani, usled čega je gužva bila još veća. Voće je bilo rastureno tako, da se nije moglo ni primetiti. Mnogi su sanduci s jabukama bili odneti, jer su bili prodani. Velike proizvođačke oblasti kao što su Tetovo i Peć ( za jabuke) nisu bile ni zastupljene na izložbi. Oraja je bilo vrlo malo, a lešnika samo jedno čanče, ma da. u našoj zemlji ima dosta i dobrih lešnika u raznim krajevima. Izvoznu trgovinu naročito interesuju razne vrste voća, ali su one bile nedovoljno i bedno pretstavljene. Dobro bi bilo, da Glavni savez vinogradara i voćara izađe sa imenima na sredu, da se zna ko nosi odgovornost za OVu izložbu. Pored najboljeg truda ja nisam uspeo da se na izložbi: obavestim gde se nalazi taj Savez, da li pripada organizacijama Glavnog saveza srpskih zemljordničkih zadruga, ko je pretsednik, da li je to merkantilna, ili čisto idealna organizacija za zaštitu privrednih interesa itd.

Ova izložba ni iz daleka, po uređenju, nije odgovarala nekadašnjim izložbama voća, koje je priređ.valo Srpsko poljoprivredno društvo u Beogradu, prilikom društvene slave.

Sve bi se ovo dalo rasvefliti i možda javnom kritikom doprineti, da bar iduća izložba više posluži interesima privrede i trgovine, a ne da pravi utisak nekadašnjeg vašara kod crkve Sv. Marka.

Nik. Stanarević.

Uvodni članak morao je izostati iz uzzoka za koje uredništvo ne odgovara.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

МОУСАВЗТУО

— За првих осам месеци о. г. у Јапану је емитовано

2.825 мил. јена зајмова т.ј. више 840 мил. него ли у истом

периоду прошле године. По групама емисије су овако распо-

ређене (цифре у загради односе се на прошлогодишње еми-

сије): државни зајмови 1366 (839), провинцијски зајмови 433

(389), банкарске облигације 408 (293), облигације индустриј| ских друштава: 395 (334), остало 254 (131).

- — Пољска новчанична банка спустила је дисконтну стопу са 6 на 5%, а ломбардну са 7 на 6%.

— Северо-манџурско железничко друштво са презставницима, париског Аззосјаноп Мабопаје Ф Expansion Есопоп!даие закључило је уговор по коме ће последње инвестирати у Манџурији милијарду франака. Инвестиције се односе на грађење пристаништа, железница, електричних и водних постојења.