Narodno blagostanje

:25, новембар 1933.

преупише веће је овлашћено да износ зајма повиси на 200 мил. фр.

—- Због примене нове америчке валутне политике у последњој недељи резерва злата код Француске банке смањила се за 750 мил. фр. Од овога једва да је 100 мил. фр. отпало на директне куповине америчког Рефика. Куповине у ову сврху дневно у Паризу не прелазе 5 мил. фр. Много је већа куповина девиза од стране америчких банака у Лондону и Паризу. -

— 25 новембра биће исплаћен са 18.75 фр. први купон новог турског 7:/,% зајма из 1933 год. o

— Потписан је уговор са портерима обвезница грчких иностраних зајмова, према коме ће Грчка до краја ове године исплатити портерима 27'),% заосталнг интереса, а у идућој години 35%. Овогодишња исплата. извршиће се у фунтама и доларима свима портерима, осим француским, који ће бити исплаћени у францима. Уговор обухвата све зајмове закључене почевши од 1881 године па до закључења другог присилног зајма.

— У Америци се осећа све већи притисак за стабилизацију долара. Круг присталица стабилизоване валуте све је

"већи. Карактеристично је да се гласови за стабилизацију чују и из фармерских крајева. Професор Кемерер предлаже најхитнију стабилизацију на бази 662/, златних центи.

— Коуапје novog novca u Nemačkoj od 1 marke izvršiće se od čistog nikla tako, da će se od 1.200 gr. nikla skovati 250 komada od 1 marke. U niklenu masu je dovoljeno samo 2% mešavine. Nove kovane niklene marke će imati prečnik od 23 mm, skovaće se 250 mil. komada, a pustiće se u promet polovinom idućeg meseca. Težina jednog komada jie 4.5 gr., dok je sredbrna marka teška 5 gr. Čim bude puštena u promet do-

_ voljna količina niklenih maraka, stebrni komadi od 1 marke će biti povučeni iz prometa. O srebrnim komadima od 2 i 5 maraka nije donesena još nikakva odluka.

ТРЖИШТЕ КАПИТАЛА

— Емисиона делатност у Америци у октобру показује најнижу цифру последњих година. Износи свега 59 мил. дол. од чега отпада 56 мил. на јавне зајмове. У октобру прошле године приватне емисије чиниле су још увек више од 50%. За првих 10 месеци емисије су изнеле 887 према 1497 мил. дол. прошле године. ·

— У Аустрији се примећује ове године приличан прилив страног капитала. Банкарски кругови цене да је у овој

години ушло у земљу 40—50 мил. шилинга. У вези с тим по- |

расла је тражња имобилија. KRIZA I KONJUNKTURA

— По питању борбе противу незапослености у Америци јавља „Њујорк Хералд“ да је овога понедеоника ново запослено ! милион радника и да ће се у току ове зиме запослити још 4# милиона помоћу нових јавних радова. | — Број беспослених у Италији порастао је од ! октобра до 1 новембра о. г. од 907 на 963 хиљада. Број беспослених је већи за 6.500 него у исто време прошле године.

1 Америчка Реконструкциона финансијска корпорација од 1 новембра снизила је камату на зајму датог железницама са 5 на 4% с тим, да се уштеда на каматној служби употреби за упослење радника.

— Društvo industrijalaca i veleposednika u Ljubljani objavilo je statistiku insolvenca za mesec oktobar o. g., prema kojoj je bilo 14 stečajeva, 2 poravnania van stečaja i 145 postupaka posredovanja. U prvih deset meseci bilo je u celoj državi 249 stečajeva (prošle godine 605), nagodaba 188 (935), a роstupaka posredovanja 1631. ) | — Krajem oktobra iznosio je broj osiguranih radnika kod Okružnog ureda za osiguranje radnika u Ljubljani 78.740, to jest

___HAPOJIHO BJIAPOOTATbH

„Страна 765

za 807 više nego u istom mesecu prošle godine. Broj osiguranih radnika u poslednjih pet meseci tek. god. izgleda ovako:

juni 78.566 — 4077 juli 78.432, — 2588 avgust 78.999 — 1509 septembar 78.085 — 212 oktobar 78.740 -- 807

— Prema nemačkim zvaničnim izveštajima broj nezaposlenih krajem oktobra iznosi 3.746.000. Konstatuje se, da se posle 1928 god. prvi put u ovoj godini, u oktobru mesecu, javlja smanjenje broja nezaposlenih za 100.000.

— Broj nezaposlenih rađnika na teritoriji splitske radničke komore iznosio je u oktobru ov. god. 6.172 prema 4.840 u istom mesecu prošle godine. 5

_— Prema službenim podacima u oktobru o. g. otvoreno je 12 stečajeva i 3 poravnanja, prema 38 i 62 u istom mesecu prošle godine. | — Uprkos besposlice u Americi, kod mnogih. specijalnih. branža, konfekcione i elektro-industrije, kao i onih branža, koje vačuna sa božićnom sezonom, izazvalo je skraćenje radnog vremena oskudicu u radnoj snazi. Zbog toga su lokalne nadzorne vlasti NRA dozvolile privremeno produženje radnog vremena u tim branžama.

из пословног СВЕТА

Zborovi akc. društava:

27. novembar: Jugoslovensko d. d. za cestogradnje u Zagrebu.

29 novembar: Ljuštiona riže d. d. Zagreb. — "Thonet — Mundus, jugoslovenske tvornice nameštaja iz savijenog drveta d. d. Varaždin.

30 novembar: Edison Bell Penkala d. d. Zagreb. — Prva jugoslovenska tvornica šešira i tuljaka d. d. Sisak.

16 decembar: „Herceg-Bosna” opšte osiguravajuće društvo u Beogradu (vanredan). — „Vardar” akcionarsko osiguravajuće društvo u Beogradu (vanredan).

18 decembar: Vlasotinačka trgovačka banka, Vlasotinči (vanredan). -

51 decembar: Proizvođačke šećerane a. d. u stečaju iz Beograda. (vanredan).

28 januara 1934: Nacionalna željeznica Varaždin-Golubovac a. d.

Trgovački registar:

„Slavija” drogerija na veliko d. d. u Novom Sadu upis novoizabranih članova upravnog odbora Andrije Mirkovića iz Novoga Sada, Milivoja Moljca iz Vel. Bečkereka i Stevana D. Popovića iz St. Futoga. — Prva hrvatska štedionica iz Zagreba ukidanje njene ispostave u Velesu. — Ciklon a. d. za savremenu dezinfekciju, Beograd, upis otvaranja filijale u Skoplju, upis izabranog poslovođe Jelene Gođevac-Miodragović i upis da će filijalu punovažno potpisivati inž. Jelić Sabo ili Gaja 1. Gračanin. — Lanena industrija d. d. prije Ivan Fidler iz Osiieka upis novoizabranog člana ravnateljstva S. D. švalma.

РАЗНО

— Други гувернер Француске банке биће ускоро постављен, и сматра се да ће то бити г. Брик Хагненин, директор буџетског одељења Министарства финансија.

—_ Немачка влада је поништила закон против зараде, јер не жели да потпомаже механичко изједначавање зарада.

— фарниг, вицегувернер Француске банке напустио је свој досадањи положај и преузео вођење велике париске банке Сотрфог Манопа! d'Escompte.

— Граки трговци тражили су од Министра трговине да

им одобри оснивање осигуравајуће касе.