Narodno blagostanje

а фебруар 1934, | ___ __ BAPOJIRO БЛАГОСТАЊЕ

па ипак остане пасиван, њему се може одобрити претварање потраживања веровника до 50% истих у акције или ужитнице или у једно и друго. Иницијатива мора потећи од завода, т.ј. од управног и надзорног одбора, чији сви чланови морају потписати молбу министру трговине M индустрије (чл. 2 ст. 2), али на замену мора пристати ве_ћина веровника, чија потраживања нису изузета Од претварања (чл.0 ст. 4). Изузимају се потраживања, која не прелазе (без камате) 10.000.—- дин. (што потсећа на привилегију у стечају улогача са улозима до ове суме), потраживања Народне банке, Поштанске штедионице, Државне хипотекарне банке, јавноправних тела, јавне дажбине и потраживања сума које је једно лице поверило банци због немогућности са њима располагати услед девизних прописа (чл. 30. ст. 3). Али нису изузета од претварања потраживања обезбеђена залогом или утужена (аналого чл. 21 ст 2).

Уредба изречно не наводи, шта се мора десити са старим акцијама новчаног завода, кад веровници за један део својих потраживања добију акције или ужитнице. Пошто је цела главница отписана због губитака стари акционари немају више удела у друпиву. Дали тиме потпуно губе и сва акпионарска права — Не губе. Ова права у главном су три врсте: право гласа на зборовима, право на дивиденду и право на поделу имовине приликом ликвидације друштва. Што се тиче права гласа, по изречном пропису Уредбе, стари акционари немају права да гласају на збору, који је управни одбор дужан сазвати у року од месец дана после претварања потраживања у акције ради избора новог управног и надзорног одбора (чл. 32 ст. 3). Да ли немају право гласа на другим зборовима Сигурно немају, док траје санација, јер би у противном случају могли на којем другом збору оборити нову управу и опет изабрати своје људе. Међутим, Уредба сасвим оправдано жели да управа пређе у руке нових људи из круга поверилаца, јер су стари акционари и њихова управа већ једанпут упропастили свесно или несвесно новчани завод. Докле ће трајати ово одстрањивање старих акционара од учешћа и утицаја на управу друштвену Уредба изречно не наводи. Али пошто се молби за санацију завода мора приложити план санације (чл. 2 ст. 3), можемо закључити да ће санација трајати док се тај план не приведе у дело, ерго дотле стари акционари неће активно учествовати на зборовима.

Санација, док није завршена предвиђена реституција главница или док се не реши ликвидација, искључује исплату дивиденде и поделу друштвене имовине. На тај начин до завршетка санације односно преласка од санације на ликвидацију целокупна акционарска права старих акционара биће у латентном стању.

Ако санација успе старим акционарима повратиће се акционарска права, (у којем облику — видићемо доле), јер старе акције приликом издавања веровницима нових акција се не поништавају; напротив то издавање се сматра повишењем главнице акционарског друштва, (чл. 32 ст. 2 п Ппе).

III

Делимична замена потраживања акцијама и ужитницама могућна је и тада када новчани завод после отписивања и предузимања мера за валоризацију предвиђених Уредбом сачува највише 20% своје основне главнице. У овом случају поред веровника и стари акционари ће добити нове

виџинпгшавпнимпшцашповопиинапошининсипавснилиивпивспивинвспвовквео

ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А. Д. ПРЕЂЕ

Е. CG. DUM а СО..

випнинвпишнинниннаипининпналипининлиилиц имннннминкнминизнинницна

минитивенвинив узакнвнвинцкаи акпснопацњсве

пвоппипвпипроинниноввнипипсопанваношшинвниннввтнинонзисџикпкшовисина

Кинељ РПигисаљ у лов 408,

мивнкиннвпванинниннинвиницинин пниннапанкаипивикнининчининкнмиатигвацне

Страна 85

акције у замену за онај део њихових акција, које нису про-

= гутали губици, на пример за 20% од тих акција (4л. 5 ст. 1). Све ове нове акције без обзира дали су дате ве-

ровницима или старим акционарима сматраће се као првенствене деонице, којима ће се дати првенствено Дивиденда до 5%, а код поделе чисте имовине првенствено право на измирење у износу њихове номиналне вредности (u. 81. ст. 2). Из овог излази да у овом случају остале акције старих акционара задржавају важност обичних акција, које код поделе дивиденде и наплате из чисте имовине друштвене приликом ликвидације долазе тек на друго место.

Али ако је тако у случају кад је изгубљено више Од 80% друштвене главнице, како може да буде друкчије, кад је изгуољена цела главница и кад све нове акције припа-

"дају веровницимаг Међутим чл. 32. ст. 2 не понавља оно

што је речено у чл. 31. ст. 1. тј. да су деонице, које се дају веровницима за њихова потраживања праенствене деднице (приорилетне акције). Ту постоји очигледно омашка (а може и штампарска грешка) у стилизацији Уредбе „која може да се поправи и тумачењем по принципу: ић еадет legis ratio, ibi eadem disposi.io. Дакле замена потраживања веровника и у случају губитка целе главнице врши се на тај начин што се веровницима издају приоритетне акције, а стари акционари задржавају своје акције, које се сма:рају за обичне акције, те морају уступити првенство и у погледу дивиденде и у погледу измирења из чисте имовине при ликвидацији друштва веровничким акцијама. Приоритетне акције додељене веровницима сматраће се да су уплаћене у готовом новцу (чл. 32. ст. [). а њихово издање као сразмерно повишење друштвене главнице.

IV

Поред замене старих потраживања акцијама Уредба предвиђа њихову замену ужитницама (чл. 30). Овај термин се није још одомаћио у нашем позитивном акцијском праву, али Нацрт новог трговачког законика појам ужитнице дефинише на овај начин: „У име особених користи, накнада и награда деоничко друштво може издати ужитнице без имените вредности. Ове исправе не могу важити дуже од 20 година. Удео у чистом добитку може им при-

"пасти само ако је деоницама „припала дивиденда најмање

5% њихове имените вредности а у подели друштвене имовине могу учествовати тек ако су деонице измирене у износу имените вредности". (55 273 и 274). Уредба ближе не дефинише појам ужитнице нити одређује исцрпно права, која су скопчана са поседовањем исте: осим правила, према којем првенствене ужитнице имаће при подели добити исто првенство као и првенствене деонице. (Чл. 31 ст. 2). Она је можда имала пред очима горње одредбе нацрта трговачког законика, али то није довољно за примену горње одредбе Уредбе. Стога свакако министар трг. и инд. приликом решавања по молби завода, да ли ће се стара потраживања моћи претворити делом у ужитнице и приликом одређивања сразмере између целокупног износа деоница и ужитница у заводу и код додељивања истих веровницима биће дужан да да потребна упутства и о томе која ће права бити скопчана са ужитницама, јер његово одобрење за претварање улога у деонице и ужитнице садржаће у себи и одобрење за потребне измене правила друштва (чл. 33).

Ето то су главне правне особине нове у нашем праву институције претварања потраживања банчиних поверилаца 7 деонице и ужитнице, који уводи у живот Уредба.

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА БЕОГРАД ЗАГРЕБ

ВЊерисланићета 7.

Жинкввринниваих