Narodno blagostanje

19. мај 1934,

— Uvoz konzervi od mesa u Englesku iz Nemačke povećao зе sa 1628 u prvom fromesečju 1933 па 8.605 metc. ove godine. |

— Na osnovu zakona od 22 marta naredpom nemačkog Ministarstva privrede i uvoz kaučuka stavljen je pod kontrolu.

—- 12 таја istekao je rok olkaza englesko-francuskog trgovačkog i pomorskog ugovora od 1826 i 1882 god. Do zaključenja novog ugovora, o čemu su VeĆ otpočeli pregovori, važiće kao Modus vivendi odredbe ugovora iz 1882 sa pravom otkaza na 14 dana.

— Između Engleske i Japana otpočeo je trgovinski rat u noći između 7 i 8 maja kada je u Engleskoj i njenim Којопjama stupila na snagu naredba o kontingentiranju uvoza pamučnih | svilenih proizvoda iz Japana ma bazi 1927—231.

- — Austrija je u prvo vreme odbila zahtev naše države za priznanje povećanog preferencijala na pšenicu datog Mađarskoj. Posle toga izjavila je gotovost da o tome povede razgoVOre sa našim pretstavnikom, ali do ovih razgovora nije došlo.

NOVČARSTVO

— Posle. propast spekulacije sa srebrom u Americi, O čemu smo pisali u prošlom broju, došlo je do pada cene srebra na svima svetskim tržištima. Prošle nedelje je u Šangaju zabeležen najniži kurs u toku poslednjih sto godina.

— Refjormom zakonodavstva o bankama u Švedskoj prošle godine, poslovanje banaka u oblasti dugoročnog kredita znatno je ograničeno. U vezi s tim vlada je odredila jedan “komitet, koji će ispitati uslove stvaranja posebne institucije za srednjo i dugoročni kredit. Komitet je predložio, da se ova ustanova osnuje u formi akcionarskog društva sa 'kapitalom od 8 mil. kr.

— Austrijska vlada uspela je da dobije natrag 2.5 mil. šil. sretstava Radničke banke, koja su, zbog februarskih nereda, bila izneta u inostranstvo. Ostalo je još da se povrati 2:5 mil. Ššil.

— Ministarstvo finansija rešilo je da honorari, koje isplaćuju novčani zavodi komesarima. postavljenim na Osnovu člana 5 Zakona o zaštiti zemljoradnika, podležu službeničkom porezu. Honorari upravitelja prinudne nagode, ako su oni advokati, podležu tečevini, a u protivnom službeničkom porezu.

— Belgijska vlada odlučila je da energično nastavi sa sprovođenjem deflacione politike. Pored akcije na sn Ženju Ttroškova života i radničkih nadnica, pristupiće se i smanjivanju kamatne stope na hipotekarne zajmove,

— Novi komadi srebrnog i niklenog novca u Austriji biće izdati u julu.

— Posle sprovedene fuzije u austrijskom bankarstvu vlada vodi pregovore sa pretstavnicima Narodne banke i mdustrije o spajanju većeg broja industrijskih preduzeća. Država, koja je silom okolnosti postala najveći akcionar Kredianštalta, želi sada da sličan položaj obezbedi i u industriji.

— Čehoslovačka vlada spremila je projekat zakona o bankama o kome je već počelo da se raspravlja u zainteresova– nim organizacijama. Za bankarske poslove, sem za neke vrste, nije potrebno nikakvo odobrenje.

— Avasova agencija javlja, da je turska vlada zabranila iznos dividenda i kamata iz zemlje inostranim društvima.

— Rumunski dužnici, na konferenciji sa inostranim poveriocima, učinili su predlog, da se transferne obaveze preduzmu tek pošto padne snop.

| ___ Na tržišta kapitala u S. A. D. plasirano je u 1933 g. svega 380 mil. dol. prema 9.4 u god. 1929. Od ove svote je samo 161 mil. dol novih, a ostatak su konvertirani stari papiri. 83 mil. dolara otpadaju na industriju alkohola. Za finansiranje ostale industrije ostaje samo 78 mil. dolara.

— Do 15 o. m. bilo je upisano 45 miliona zajma zagrebačke opštine i to najveći deo uložnim knjižicama Gradske štedionice. Još ima da se upiše 5 mil. din.

НАРОДНО ВЛАГОСТАЊЕ

Х

Страна 331

— Narodna banka će samo do 25 o. m. vIšiti zamenu povučenih iz oplicaja dinarsko-krunmskih novčanica od 100 i 1000 dinara, pošto toga dama ističe zakonski rok.

— Nazadovanje švajcarskih velebanaka traje od 1931 godine neprekidno. U velikoj meri su рам ulošci na štednju, što je posledica pada „Schweizer Volksbank”-e i „Schweizerische Diskonibank”-e. Velike svote uložaka prelaze u kantonalne banke.

SOCIALNA POLITIKA

— Na liabljanskom protivtuberkuloznom kongresu izneo je docent dr. Matko, da na jedan protivtuberkulozni dispanser dolazi u Nemačkoj 20 hilajda stanovnika, Japanu 47 hiljada, Čehoslovačkoj 60 hiljada, Engleskoj 62 hiljade, Francuskoj 64 hiljade, Italiji 213 hiljada i Jugoslaviji 300 hiljada; a šef lekara Suzora g. Han, da je od 600.000 osiguranih radnika u 1931 2. tražilo lekarski pregled i bolovanje 280 hiljada, od čega je bilo :uberkuloznih 25,5 hiljada; u 1925 g. je, umrio 2,2% osiguranih, a 1931 g. 2,5%, i to svaki drugi od tuberkuloze.

JAVNE FINANSIJE

__ Čehoslovačka vlada donela je zakon o suzbijanju zloupotreba kod državnih liferacija, koji predviđa vrlo velike kazne. у

— Ministarski savet je doneo uredbu O smanjenju prinadležnosti banovinskim i opštinskim službenicima. Za banovinske činovnike važi isto što i za državne činovnike, o čemu smo pisali pre izvesnog vremena. Ako su muž i žena oboje opštinski činovnici, ili je jedno od njih bilo u državnoj, bilo u samoupravnoj službi, onda se prinadležnosti žene, ne računajući :DOrodične dodatke na skupoću, smanjuju za: 50%. ako bruto prinadležnosti muža prelaze 5 hilj. din. mesečno; 40% ako su prinadležnosti od 3.5 do 5 hilj.; 30% ako su 1,6 do 2,5. hil|.;. 25% ako su 1,1 do 1.6 hili.; 20%, ako su ispod 1,1 hilj. din. То važi i u slučaju kad muž ima prihode bilo od imanja, biio privatne službe. Alko se muž bavi samostalnim radom u cilju sticanja dobiti, ženine se prinadležnos:i smanjuju za 50%. Za neoženjene i neudate opštinske činovnike-ce, koji žive sa roditeljima — činovnicima važi isto što za državne činovnike.

— MUupistar finansija rešo je da se na predmete izrađene od cementa naplaćuje državna trošarina od 10,8 din. za 100 kgr. Kod predmeta izrađenih u zemlji naplata će se vršiti kod Tabrike prilikom puštanja u promet, a kod stranih prilikom uvoza.

KRIZA ! KONJUNKTURA

— Broj nezaposlenih u Italiji krajem aprila 1934 iznosio je 995.548 prema 1.056.823 krajem marta 0. 2.

— U prošloj godini u Engleskoj se povećala. potrošnja piva i alkoholnih pića. Kod piva se ma glavu povećala sa 65 na 70 litara, a viskia i drugih alkoholnih pića na 1.4 lit. Povećanje potrošnje piva objašnjava se sniženjem poreze sa 6 na 41Jo pensa po litru.

— U izveštaju sofijske industrijske i trgovačke komore navodi se, da se privredno i linansijsko stanje zemlje u prošloj 20dini još više pogoršalo. :

— Nacionalni dohodak Sjedinjenih američkih država u 8. 1033 prema podatcima „National Industrial Conference Board? iznosi 30.8 milijardi dolara 1. j. 1.5 miliardi dolara više od prošlogodišnjeg, od čega ограда 30,0 milijardi (77,8%) na nadnice i plate. Prema prošloj godini pale su nadnice i plate za 0,5 milijardi dolara, a udeo drugih prihoda povećao se za 1,5 miliardi dolara. :

— Broj nezaposlenih u Engleskoj početkom maja iznosio је 2.148.195 11 549,439 тапје nego u istom vremenu prošle godine.

— Pre dve god. broj nezaposlenih u Čileu bio je 200.000, Od prošle godine, međutim, privredne prilike u Čileu toliko su se poboljšale da je broj nezaposlenih sveden na 40.000 i još