Narodno blagostanje

1

2 јуни 1934, -

— Према једном извештају Истман Дилон Комп. износила је нето добит 166 друштава америчких у првом тромесечју ове године 153.8 мил. дол. према 16.2 мил. долара у истом периоду прошле. године. Највећи пораст добити показала су предувећа индустрије аутомобила, уља и хемијске индустрије. Тешка индустрија је успела да знатно смањи своје дифиците. Индустрија животних намирница, чи су добитци услед кризе незнатно пали, показује сада незнатан пораст добити. | Šo

—_ „Творница ланаца и жељезне робе Прометне задруге у Јасеновцу проширила је свој делокруг рада, те је почела са производњом разног алата, а нарочито челичних кљешта, који су артикли до сада углавном из Аустрије и Немачке увожени. Свакако је то повољно за наш трговински биланс, пошто ће се увоз тих предмета моћи знатно редуцирати.“

___- Према подацима Савеза словеначке папирне индустрије порасла је прошле године у Дравској бановини производња хартије са 7525 на 8312,5 вагона, а целулозе са 419 на 497 вагона.

— 53% svetske proizvodnje šećera je organizovano i kontrolisano, i to po Čedbornovom plant 6,06 mil. t. odnosno 24% sveiske proizvodnje; po Džons-Kostigenovom zakonu koji važi za Si. A. D. 5 mil. t. odnosno 19%. i po sporazumu Južno Američkih Država 2,57 mil. t. odnosno 10%.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Због контингентирања увоз кожа у Бугарску јако је ограничен, услед чега је индустрија коже дошла у тешку ситуацију. Домаћа кожа, која је врло слаба, покрива само једну петину потребе индустрије.

— Русија је отпочела да купује стоку у Данској. За сада се посао ограничава на младе краве. |

____ Мађарска је у новом уговору одобрила Румунији следеће контингенте за дрво: 200.000 тона горивог, 75.000 тона меког, 18.000 тона меког округлог, 20.000 тона рударског и 2000 тона тврдог округлог дрвета. Уговором су утврђене и цене паритет мађарска увозна станица. Римским споразумом Мађарска је одобрила. Аустрији контингент за дрво од 14.000 вагона, такође уз утврђене минималне цене.

__ чехословачки сточни синдикат одобрио је за јуни и јули контингент за 65 вагона масти, за јуни 5000 ком.

"масних свиња; Увоз јаја у јуну месецу није дозвољен.

__ чехословачка је у априлу месецу увезла 3.024 ком. свиња према 9.985 у истом месецу прошле године.

_—_ Мађарска је до краја априла извезла 25 Мил. квинтала пшенице,

— Спољна трговина 52 земље, које обављају 90—93% светске трговине, у првом тромесечју, према истом периолу 1933, показује по вредности смањење за 8%.

__— Реуш ured u Nemačkoj smanjio je devizni konfingent od 25% u prošlom mesecu na 10% (baza jesen 1929). Montingent je iznosio do februara 0. 8. 50%, u martu je smanjen na 45%, u apfilu na 35%, u maju na 25%. Ove odredbe se ne odnose na plaćanje onih sirovina čiji je uVOZ kontrolisan. Isplaćivanje fih eksporta vršiće se u saglasnosti sa kontrolnim organizacijama.

· СОПИЈАЛНА ПОЛИТИКА _____ „југословенска пошта“ доноси чланак Т. Петра _ Рајковића у коме се каже: „Пре годину и по дана ступил _је на снагу наредба банске управе о забрани ноћног рада „у пекарама у већим грдовима Дринске бановине. После непуна 2—3 месеца послодавци су ту наредбу једноставно „игнорисали и наставили несметано са. ноћним радом. Поврх _ свега у многим пекарама се ради 11—12 часова; радници

немају 36 часова непрекидни недељни одмор, — а шегрти |

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 363

се упославају чак и више од помоћника... Тако се, на очиглед власти и њених наредбених прописа, у пекарском занату зацарила права анархија и завладало стање које се не памти ни у времену када су овим крајевима пашовали османлијски намесници... Када су, у времену доношења наредбе о забрани ноћнога рада у пекарама наши послодавци остали без слова аргуменат да бране наслеђене обичаје феудалног ћепенка, остао им је још тај изговор да виде како ће бити у другим крајевима. Тако су аргументисали свој антисоцијални став у овоме питању.“

__ Трговачке коморе су израдиле нацрт 0 социјалном осигубању трговаца, који је достављен надлежнима.

— „Политика“ доноси да је 350 рудара запослених у руднику Боговини код Зајечара престало. да ради због чога што им се месецима нису исплаћивале зараде. Власник је дао писмену изјаву Комори да ће до краја јуна 0. T. измирити сва потраживања радника. |

HOBUAPCTBO

_- Удружење банака у Београду одржаће 3 јуна ог. тодишњу скупштину.

Министар финансија донео је решење по коме будућа и постојећа неискоришћена потраживања иностраних осигуравајућих друштава, настала уплатом домаћих друштава на име реосигурања, немају својства „привремено-везаних“ динара, већ интерних динара (само за плаћања у земљи).

Бугарска влада намерава да фузионише Пољопривредну и Централну задружну банку. | —_ У америчком Сенату води се велика борба око продужења гаранције од стране државе за штедне улоге до 2500 дол. Предложени закон предвиђа продужење још ва годину дана. Један део опозиције је, међутим, противу продужења, а други тражи да закон обухвати улоге до 20.000 долара. Исто тако тражи се да Федерална корпорација за осигурање улога може преузети активу банака, које су затворене од 31 децембра 1929, у висини до једне милијарде долара. Сретства за ову сврху имала би се набавити путем издавања облигација са гаранцијом федералних банака.

—- Министарски савет прописао је Уредбу о наградама и споредним принадлежностима У Поштанској штедионици, која предвиђа да чланови Надзорног већа примају на име годишње награде :/2% од чисте добити, максимално 30 хиљ. дин. за сваког. Сем тога примају чланови 1000. дин. месечно за учествовање на седницама. Такође и Генерални директор прима месечно на име хонорара за учествовање на седницаама 1000 дин, а главни секретар 800 дин. Службеницима П. ш. и њених филијала припада на име награде 21ј%ф од чисте добити, која ће се делити по правилнику. За генералног директора, секретара, директоре филијала, инспекторе, управнике промета, шефове оделења и референте награда не може прећи половину износа годишње награде, коју су они примали за 1933 год.

КРИЗА И КОЊУНКТУРА

| — У циљу снижења цена француска влада образовала је за сада два одбора за месо и хлеб, који ће се бавити проучавањем цена појединих производа. Воћство првог поверено је Ерио-у, а другог Тардије-у.

__- Да би омогућила повећање потрошње пива аустријска влада намерава да реформише порезу на тај начин, што би се убудуће на место јединствене увела различита пореза према јачини пива. Слабије врсте, које имају највећу потрошњу, биле би минимално оптерећене.

— Друге недеље маја месеца број незапослених у Енглеској опао је за 50.000, те се укупни број незапослених приближује цифри од 2 милиона,