Narodno blagostanje

2. јуни 1934,

— | НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 367

ovogodišnju žetvu. Još se nema tačan uvid u situaciju eVIOpskih država. Poslednji izveštaji glase, da su Se prilike, pođ uticajem poslednjih kiša, nešto popravile. Naša pšenica u HRoterdamu vredi 2.97 hol. Ior.

Posle kra"kotrajne hose i cena pšenice ma domaćem {iržištu počela је да popušta. Tražnja je sve slabija, spekulacija {e skoro iščezla, a i ponuda nije bog zna kakva. Cena potiske robe, koja je bila dostigla 135—145 din. pala je na 125—128 din.; na Savi i Dunavu pšenica vredi danas 115—117 prema 125—130 do pre nekoliko dana. ;

Muikuruz

Međunarodno tržište kukuruza, kao i sve stočne hrane, ima još uvek čvrstu iendenciju. Suša je naročito štetno uticala na lenju stočnu hranu, te ie zbog toga porasla tražnja koncentrovane hrane. Naročito su velike štete u Sjedinjenim Američkim Državama. U Roterdamu kukuruz vredi 2.90—2.90 hol. forinte. -

I domaće iržište kukuruza ima čvrstu tendenciju. Tražnja nije velika, ali ie ponuda znatno manja. Naročito je velika tražnja za pasivne krajeve, koji "roše јеу ји robu.

Za izvoznu robu u zemlji se plaća 82—83 din. Banatska

- našec izvoznog pariteta.

vagonska roba, vredi 80 din., a u Srbiji — okolina Mladenovac — рјаба зе 87—88 ап. O

Stoka

Bečko tržište svinja ponova je oslabilo za pet groša, a goveda za Tri groša. Svinje su trgovane po 1.10—1.18 šil. pa se izvoz u Austriju još пе rentira. Cena naših debelih svin|a, je za 0.50 do 1 din. po kg. iznad izvoznog pariteta. Goveda su rađena na bazi 0.90 do 1.20 šil. kg. prema kvalitevu.

Čehoslovačko iržište svmja malo se popravilo i cene su skočile sa 5.50—6 na 6—6.30 kruna. Ali, i pored ove popravke izvoz ne konvenira, jer su čehoslovačke cene za 0.50 kr. ispod Situacija se nešto mogla popraviti odlukom čehoslovačke Narodne banke, da se svih 100% izvoza može kompenzirati u privatnom kliringu, ali je dejstvo OV mere payralisano stupanjem 1 juna na snagu nove саппе od 110 kr. za 100 kg., dok je dosadanja carina bila 90 kr.

Talijansko tržište goveda postalo je labavije zbog velikih dogona iz inostranstva i cene Su prilično popustile.

Domaće {ržište stoke je bez promena. Cene svinja za izvoz kreću se od 6.50 do 7 din. Lakša roba, koja |e nedavno bačena na tovljenje, a troši se isključivo za domaću polrošnju, prodaje se po 6 din. Kg. Cene goveđa su nepromenjene.

КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ЦЕНТРАЛА У БЕОГРАДУ, —

ДА БАЈА, а, даљ AA Рај

Филијале у Загребу, Љубљани, Сарајеву и Онопљу.

муља NA, Paa

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

сваком физичком и правном липу. Плаћања преко чековних рачуна су брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније је сретство за штедњу, јер се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова.

ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА. ЗА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ КОД ПОШТ, ШТЕДИОНИЦЕ. ЈАМЧИ ДРЖАВА

Обавештења даје Поштанска штедионица и све поште у земљи.