Narodno blagostanje

(ај Ко

Страна 396 НАРОДВО

"20 јуни Грађанско електрично д. д. У Новом Саду. Виницки д. д. за промет и конфекцију крзна. — „Зорка“ прво југословенско друштво- за кемичку индустрију на дионице Загреб — Суботица. = = 27 јуни „Маргит“ парни млин д. д. У O |S la каучук д. д. Загреб.

+ 24 јуни Холендер а, д. у Суботици. нимно друштво за цемент портланд — Сплит.

25 јуни Удружење новчаних и осигуравајућих предузећа за Савску бановину, Загреб. — Адолф Блум и Попер, југословенско отпремничко д. д. Загреб. — Угљеник Радање доње д. д;, Вараждин.

26. јуни Међумурско петролејско д. д. у Селмици. Рударска удружба Раки Глобоко, Селмица п. Мурском Средишћу. — Југословенска „Серум“ д. д. у Загребу.

27 јуни Хрватска банка за промет с некретнинама А. д. у Загребу. у

29 јуни Тот, трговина дрва и прометне робе д. д. У Бачкој Тополи. |

30 јуни јулио Лауш и друг, Загреб. — Пучка штедионица д. д. у Јастребарском. — „Дунав“ осигуравајуће б. Д. у Загребу. — Југословеско „Моло" д. Д. за прераду текстилне робе, Нови Сад у ликвидацији.

8 јули Земљорадничка и занатлијска штедионица а. Д. у- Наталинцима.

14 јули Југословенско купалишно д. д. у Загребу:

„Сплит“ ано-

Трговачки регистар - Београдски трговачки суд упис ликвидације Техничжо-грађевинског предузећа „Дом“ а. д. као и чланова, Ликвидационог одбора г. г. Ото Голднер, Никола Рајичковић и Јосиф Рац. — Југословенско АЕГ електрично друштво а. д. Београд, упис промене правила. — Београдски трг. суд упис новооснованог осигуравајућег друштва. уједињено осигуравајуће акционарско друштво, "насталог спајањем Херцег-Босне, Општег осигуравајућег друштва из

Београда, Вардара акционарског осиг. др. из Београда и

Триглава, друштва за осиг. Загреб. Упис чланова Управног одбора истог г. г. Др. Черовић, Шериф Арнаутовић, Еме-

Хоне Ернест, Хрибар Иван, Лукман Јосиф, Матфелд Гу-

став, Маурер Оскар, Ђока Несторовић и Вилер Освалд. —

југословенски Сименс д. д. Загреб, упис новог члана равнатељства инж. г. Феликса Ротенбихера, и упис прокуристе

С. инж. Вилка Килфа. — „Гориво" д. m. Загреб, упис ново-

БЛАГОСТАЊЕ Бр, 26

изабраних чланова равнатељства Милера Ервина и јелинек Арнолда

БИБЛИОГРАФИЈА

Dr. Jozo Tomašević: „Die Staafsschulden Jugoslaviens”, Zagreb 1934 god. (disertacija) sa predgovorom Dr. Velimira Bajkića. Izdanja Međunarodne trgovačke komore: „Internationale Wirtschaft”, za juni 1934 god. Pariz.

PA3HO

— „jug. loyd” доноси да је Словенско воћарско друштво тражило да се бесплатно служи воће уз сваки оброк у свим каванама, ресторанима и мензама Словеније, јер ће се тако повећати потрошња воћа, Сасвим је тачна констатација да ће се повећати потрошња воћа кад се оно даје бесплатно, и то није потребно ни истицати, али друштво није назначило хоће ли и гостионичари добити воће бесплатно од произвођача или воћарског друштва као њиховог претставника.

— Сва три сарајевска биоскопа престала су да раде на неодређено време, због тога што је отштина повећала таксу на улазнице за 400% (са 2% на 5% од бруто прихода) и калдрмину за 700%.

— Банкарско и трговачко д. д. у Београду продаје генералну листу вучења ратне штете уз цену од 10 дин.

— Банска управа Дунавске бановине забранила је мешовитим шпецерајским трговинама да продају дрво и креч у оним местима, где постоје специјалне радње за продају дрва и креча. Прве могу продавати само ситна дрва за потпаљивање.

— Austrijska vlada produžila je zabranu prođaje životnih namirnica i pića u frgovačkim magacinima do kraja maja 1935. godine.

— У наше морске луке ушло је према подацима Народне банке за прва три месеца о. г. 19.087 бродова са тонажом од 3,5 мил. тона према 19.641 бродова са 3,31 мил. тона у истом периоду прошле године.

— Pretsednik Ruzvelt je odlučio da ublaži odredbe 'odova o preduzećima: koja vrše usluge, a ne prodaju robu (hoteli, berbernice, farbarnice i 1. d.). Za ovakva se preduzeća neće više fražiti fiksiranje cena. Odredbe o nadnicama i o zaštiti radne snage ostaju, ali mogu biti različite u pojedinim oblastima Unije.

— llese трамвајским картама у Сарајеву снижене су за 20—50% према пругама и дужини путовања. |

гена

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 8 ЈУНА 1934 ГОДИНЕ

У стању Народне банке за прву недељу јуна имамо значајније промене у активи.

Подлога је смањена за 2.3 на 1866: милиона и то девизни сток за 41 на 97.9 милиона код истовременог повећања злата, за 14 на 1767.6 милиона и валута за око 320 хиљада. Девизе које не улазе у подлогу повећане су за 12.3 на 56, e Кован новац у сребру и никлу показује смањење за 3.5 на 266.0 милиона.

Hi „Зајмови су ове недеље опет јаче редуцирани, за 12.8 на 1821.9 милиона укупно; од чега менични “зајмови -1586.9

милиона, док су ломбардни остали непромењени на 235 милиона. У пасиви имамо код обавеза по виђењу повенање за 10.4 ga 1.145.8 милиона због тога, што су разни рачуни порасли за 15.2 на 688.9 милиона док су жиро-рачуни истовремено опали за 4.5 на 453.3 милиона, а потраживање државно за 200 хиљада на 347 милиона.

Обавезе са роком мање су за 1.85 милиона и износе 952.0 милиона док је разна пасива порасла за 7. 6 на 2321 милиона а разна актива за 4.6 на 125.8 милиона,

(Сптицај! новчаница. смањен. је ове. недеље рег закјо