Narodno blagostanje

23. Ју 5“.

Највеће смањење. показују 'Уреди у Скопљу (за 2.663 или 8,98%). и Београду (за 2.378 или 3%). Приватна болесничка благајна „Меркур“, показује пад од 600 чланова, док је пораст код „Потпорног" у Љубљани за 608 и „Омладине“ у Београду. . Просечна обезбеђена надница је износила 22,33 дин. и мања је за 1,26 дин. од прошлогодишње. Број чланова са надничним разредима изнад 24 дин. се смањио за 16. .622, a. повећао број чланова у нижим разредима за. 35.249.

— „Југ. лојд“ доноси да се није нико јавио на лицитацији за закуп рудника угља „јелена“ љ од. у старом Полубовцу (Савска бановина), који не ради неколико година и под стечајем је. Некад је био један од највећих рудника у Савској бановини.

— Индустријска производња у Шведској непрестано расте. У овој години је произведена скоро иста количина као и за време највећег полета.

— Према годишњем извештају „Аку“, концерна фабрике вештачке свиле у Холандији, светска потрошња вештачке свиле се повећала у толикој мери, да се залихе смањују. Највећи пораст потрошње је у 5 А. Д. где су фабрике могле још и да повећају капацитет производње. још је порасла потрошња у Енглеској, Холандији и Немачкој. На слободним тржиштима јапанска конкуренција је велика, а на далеком истоку Јапан је освојио тржишта.

___- Према извештају трговачке коморе у Стамбулу производња шећера у Турској порасла је у 1933 год. на 52.343 тона према 573 тона у 1926 год. Увоз шећера је пао од 67.653 т. у 1923 год. на 3000 т. у 1933 год. тј. за -002.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

= Наредбом грчког министра финансија и привреде увоз каве моћи ће се у будуће вршити само на основу 32мене за грчке производе.

___— У првом тромесечју извоз пољопривредних машина из Мађарске био је 7.4 мил. пенга или 1.2 мил. пенга више него ли у истом периоду прошле године.

— Аустријска влада одобрила је увоз југословенске пшенице на бази преференцијала до 30 јуна. Међутим, пошто су отпочели радови око жетве, а Дунав знатно опао те је транспортовање отежано, наша влада тражила је продужење овог рока.

„= Увоз руског жита у Холандију регулисан је на тај начин, што се сви уговори претходно морају регистровати код житне централе у Амстердаму.

—_ Најновији закон о регулисању увоза у Летонију предвиђа, да се овај може вршити само уз претходну дозлу 7 комисије.

#9475 Иавоз олајне репице из Бугарске дозвољава се само За девизе. — За прва четири месеца из Грчке је извезено 2.921.557. „кг. дувана у вредности 240,626.967 драхми. — "Чехословачка је у мају увезла 3037 ком, свиња према 5239 у истом месецу прошле године. 5

"ita — Немачка влада је забранила извоз зоби због неповољних изгледа за нову жетву.

== 7.— Између Турске и. Немачке закључен је уговор по коме. Немачка преузима 10 хиљ. квинтала, јаја, која ће се сортирати по тежини од 45—60 гр. У месецу јуну извешће _Бурока 400 кв.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА |

= = „Обзор“ доноси: „У последње време учестали су приговори експозитуре радничке коморе против бродских занатлија "због прекорачавања радног времена и незаконитих поступака према радном особљу. Особито је велики

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ __

Страна 411 |

број пријава подигнут против пекарских. занатлија збор: прекршаја уредаба о ноћном раду. Инспекција рада тражи. истрагу против неких занатлија који су запославали своје · радно особље и по 16 сати дневно. Има случајева где су

за оволико радно време била запославана и деца испод 14

година, Због кршења прописа о радном времену са стране.

бродских занатлија експозитура радничке коморе увешће сталну контролу, која ће вршити надзор над радњама, у којима је упослено помоћно особље.“

— Bugarska vlada, posle ukidanja političkih Gaftija, pri> stupiće ukidanju radničkih sindikata i udruženja патезтетка.

— На годишњој скупштини сарајевских келнера изнесено је њихово стање. Келнери не примају плате или ако примају то. највише 50 — 150. дин, месечно. Они су упућени на бакшиш да би могли себе и своје породице да издржавају.

__ југословенска Пошта доноси, да су сарајевски бер-

бери у својој резолуцији донетој на годишњој скупштини, тражили, да се може на два помоћника да упосли само је-

дан шегрт.

— Штрајк металургиских радника у С. А.Д. у последњем часу је отказан. Секретар радничких синдиката Грин поднео је план о уклањању супротности између радника и послодаваца, у коме се тражи потпуна слобода рад“.

ника у погледу организовања. Супротноти између радни-

штва и послодаваца треба да регулише комисија од три

члана, који ће именовати Рузвелт.

= У 16 рудника угља који се налазе у Загорју, према

једном чланку у „јЈиг. Јоуд-у, произведено је прошле године 254 хиљаде тона угља, од чега мркога 118 хиљ.т.што је према максималној производњи из 1928 г. смањење за преKo 50%. У мају о. г, било је запослено у тим рудницима 2.875 радника, чија целокупна месечна плата износи 1.356 хиљ, дин. или просечно на једног по 471 динар. Радници под земљом плаћени су различито и то: предрадници 26 — 43 дин. дневно, копачи и тесачи 23 —36; возачи 18— 32; занатлије 26 — 39 дин; а радници на површини: предрадници

26—29 дин.; копачи и тесачи 20—27 д.; возачи 15— 20

дин.; надничари просечно 14 дин.

— Ruazvelt je podneo predlog zakona +. zv. Wagner bil!, koji predviđa osnivanje jedne državne ustanove (National Industrial Adjustement Board) sa ciljem da reguliše nesporazume između poslođavaca i radnika.

| _— Suzor će u buduće sa svim lekarima, koji budu radili kod njepa sklapati kolektivne ugovore. -

КРИЗА И КОЊУНКТУРА

— Prema najnovijim podacima nemačkog statističkog Uređa o privrednoj situaciji u 51 zemlji stanje je ovako: 51% ovih zemalja nalaze se u poletu, 14% u, stadijumu oporavljenja, 32% ц дертеч 1 2% u daljem opadanju. Zatim utvrđuje, da je povoljan industrijski razvoj u prvoj polovini ove godine bio uslovljen isključivo oživljemjem unu{rašnjih tržišta.

— Broj nezaposlenih u Francuskoj polovinom juna пол

sio je 315.606 prema 318.225 početkom juma. Prema junu me> secu prošle godine sađašnje stanje preistavlja porast za 43.976,

— „Politika” donosi da se u Beranima O sjenički sir po 3.50 din, kgr.

— „Обзор“ доноси да у Осијеку за последњих 15 месеци није саграђена ниједна већа кућа: „Задруга за градњу радничких и чиновничких кућа“, која је требала да отпочне са грађењем већег броја кућа ове сезоне, HIDE ништа почела.

— Број незапослених индустријских радника у Ву гарској попео се на 36.479.

— „Obzor” donosi, da se nadnice sezonskih poljopivrešnih radnika u Slavoniji kreću između 5 i 15 dim, |