Narodno blagostanje

петине

\ ! |

Страна 426

— Poslednjih godina u Grčkoj se maglo širi pčelarstvo pa je osnovamo više pčelarskih društava.

— Za direktora Državnog žitnog# monopola u Bugarskoj, na mesto Nikolova, postavljen je KanasirSski.

— Čehoslovačka duvanska režija kupila je 550.000 kg. grčkog duvana, a jedna delegacija u Beogradu pregovara za otkup 3.5 mil. kg. jugoslovenskog duvana.

— Пред Одбором за житарице реферисао је 23 0. M. талијански министар пољопривреде о изгледима овогодишње жетве у Италији. Површина засејана. пшеницом смањена је са 5,09 у 1933 на 4,91 милиона хектара у овој години, а ни атмосферске прилике нису биле повољне, па ће овогодишња жетва пшенице бити знатно слабија. Прилике за гајење сточне хране, за пиринач и кукуруз биле су повољније па ће вишак ових култура надокнадити мањак у производњи пшенице. У прашлој години због обилне жетве увоз пшенице није био потребан; преостаће чак залиха ОД неких 5 милиона квинтала. Министар пољопривреде очекује да ће ситуација на талијанском тржишту житарица у овој години бити мирнија због слабије жетве у земљи и због вероватног поправљања прилика на светском тржишту жита, Држава ће ипак наставити да помаже произвођаче пшенице царином од 75 лира по квинталу, а увоз страног жита биће регулисан. Ради стабилизовања цена пшенице вршиће се и ове године стокирање са новчаним средствима штедионица и завода за аграрни кредит. Начин и услови стокирања биће утврђени доцније. Интересантно је да министар пољопривреде говори о потреби, да се спречи свако повећавање површине засејане пшеницом, јер је то очити знак да је у Италији битка за жито завршена.

— Ministar linansija rešio je da se oslobodi od carina.

uvoz semena mpšenice, raži, ječma, zobi, kukuruza, pasulja, graška, kad su namenjeni unapređenju proizvodnje. INDUSTRIJA 0

— У лабораторнуму у Пант де Немуру, С.А.Д, успело је произвести каучук синтетичким путем. Нови се продукт наводно већ употребљава за израду пнеуматских гума, изгледа као природни каучук, али је јевтинији. Мак Милан, претседник Дејтон Рабер компаније, наводно је већ испробао нови производ и изјавио, да ће овај изум омогућити С. А. Д. да сапственом производњом подмире целокупну тражњу.

—- фабрика стакла у Храснику отпустила ia 120 радника, а преосталих 660 радника радиће само 6 сати дневно. Једна пећ имала би се сасвим угасити, а смањило би се пословање и у свима осталим постројењима.

— Prošle godine svetska proizvodnja automobila bila je 3.16 mil. kom. prema 2 mil. kom. u 1932.

— Između ruskog društva Arkos i engleskih firmi privedeni su kraju pregovori o zaključenju većeg posla, koji će sa 4 mil. rubalja za 9 meseci finansirati Midland banka.

— Berlinski institut za konjunkturna istraživanja u svom najnovijem izveštaju navodi, da je industrijska proizvodnja ,u Nemačkoj u prvoj polovini o. g. porasla za 12% prema istom periodu u prošloj godini i da sada, za dalje poboljšanje, opasnost leži na strani izvoza.

— U Belgiji predstoji osnivanje kartela cementa.

— Industrijski koncern Manfred Vajs u Mađarskoj osnovao je fabriku za proizvodnju bilinog ulja.

— Mađarska industrija šećera za prvih 8 meseci ove gOdine proizvela je 1.218.400 metc. šećera ili 288.735 više nego li u istom periodu prošle kampanje. Potrošnja šećera se povećala sa 495.069 na 506.200, dok je izvoz opao sa 341.463 na 7.830 metc.

·— Trgovačka komora tt Berlinu izradila je plan o organizaciji serijske proizvodnje jevtinog narodnog automobila,

=

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

„ izvodi industrije hartija, ženska i dečija konfekcija).

. Бр. 27

koji bi mogao nabaviti svaki građanin sa godišnjim prihodom 3—8.000 mk. Ovaj automobil bi ovako izgledao: četiri sedišta, nosivost 400—500 kg., brzina 80—90 km., karoserija udešena za menjanje. Naj А пе bi smela preči 1100 mk. која bi

· ве otplaćivala u ratama. i — Међународни картел шина одлучио је: да:се цене

свуда прилатођавађу ценама аутсајдера што пратило значи да ће ове бити снижене.

TRGOVINSKA POLITIKA — Svefska trgovina 54 zemlje u prvom tromesečju 0. 5.

bila je 22.2 milijarde r.mk. prema 22.7 u istom periodu 1933 1

27.5 u 1932. Opadanje u ovoj prema prošloj godini iznosi kod: Francuske 1.1%, Australije 1.3%, S. A. D. 2.8, Engleske 4.49, Holandije 5.9, Nemačke 8.0, Norveške 8%, BraziHje..8.1, Rumumije 8.3, Irske 11.1, Španije 12.8, Italije 13.4, Danske 14.6, Капе 15.1, Rusije 16.5 a porast kod: brit. Mahije 32.8,. Hgipta 27.1, Cejlona 27.1, Novog Zelanda 23.8, Mađarske 23.2, Jugoslavije 20.4, Austrije.19.6, Južnoaifričke unije 17.5, Švedske 11.5, Poljske 11.4 Japana 10.6, Kanade 8.6 Argentine 4.6, Finske 3.2, Čehoslovačke 1.1 i Belgije 0.5%.

— Аустријски министар трговине г. Стокингер боравио је ових дана у Трсту, па је том приликом расправљао о тарифама и о пристанишним таксама за аустријску трговину и о аустријској слободној зони у Трсту.

__ Чехссловачки житни синдикат одобрио је увоз 2000 вагона кукуруза из држава Мале Антанте. MOO за увоз важи само до 15 јула о. г.

— Švajcarsko Ministarstvo privrede obavestilo je uvOZnike da za treće tromesečje neće davati dozvole za uvoz iz Ne-

ačke. U koliko uvoz iz Nemačke bude neophodan on će se moći obaviti samo u kliringu.

— Između Austrije i Mađarske vode se pregovori O proširenju fimskog ugovora i uvlačenju većeg broja austrijskih proizvoda u sistem wpreferencijala (aluminiev sulfat, kalieve soli, šlifovano drvo, drvene štangle, rotaciona hartija, razni proIsto tako treba da budu povećani i kontmgenti za aluminium, kaustični magnezit, hemikalije, konac od veštačke svile i olovke. Preterencijali biće povećani za motorna vozila, 0 boje, razne

„tekstilne proizvode, porcelan i 1. d.

— Belgija je uvela taksu na uvoz od 10 fr. na 100 kg. raži. Predviđa se uvođenje iste takse i na kukuruz.

— Austrija je do sada izvezla sečenog drveta u Мадагsku 9.000 vagona dok godišnji kontingent iznosi 14.000 vagona. Kako će kontingent uskoro biti iscrpljen Austrija je povela pregovore za povećanje.

— Mađarski privrednici, koji su putovali u Rusiju, podneli su izveštaj u kome ukazuju na velike А svinjske masti i slanine.

— Belgija je donela nove propise о izvozu. jaja, prema kojima će se izvozom moći baviti samo oni izvoznici, koji su registrovani u Ministarstvu poljoprivrede.

— U Italiji je osnovano Udruženje иуозика uglja pošto preistoji kontingentiranje uvoza.

— Holandija je usvojila novu carinsku tarifu, Која је znatno preferencirana prema ranijoj, a stupa na snagl „1 jula.

— За покриће трошкова контролних орган а за увоз сировина у Немачку биће уведена посебна такса, коју ће плаћати продавци. За коже и крзна оваква такса износи ! про мил нето износа рачуна.

— У Трсту су отпочели аустријско-талијанс у говори односно уређења аустријског робног промета преко Трста. А

— На конгресу о вуни, одржаном у Риму, одлучено је да се сав материјал о јапанској конкуренцији“ достави владама европских држала и ове умало за. _ заједничку ак-

цију. |

| У Ма 5 |} 5

OU