Narodno blagostanje

28. јули 1934.

| U evropskim uvozničkim zemljama žetva će takođe ove. godine biti znatno manja od prošlogodišnje, te će ove ponova biti deficitarne. To naročito važi та Nemačku, Čehos'ovačku, Austriju i Italiju.

Nije isključeno da ovakav ishod žetve bude od uticaja na dalji skok cene zbog čega bi trebalo biti vrlo obazriv sa izvozom ime davati ga za bagatelne cene.

Na domaćem tržištu, pošto dovozi nove žefve nisu Otpočeli još u većoj meri, nema: značajnijih promena. Na tržištu je glavni kupac Prizad, koji preuzima sve ponuđene količine po sledećim cenama: Tisa l (od granice do Čuruga) 125. II (od Čuruga do Titela) 124, II (od Kule do St. Bečeja) 123, Dunav "капа! 120, Капа! Ке. Ајекзапата 119, Весеј 124, Васка—Вапа! · Dunav 122, Srem Dunav 115.50, Srbija Dunav 112.50, Sava 111.50 din. kvintal. Prizad prima najmanje ponude od 10 vagona i na jednoj uftovarnoj stanici. Na taj način isključena je пероsredna prodaja Prizadu od strane proizvođača: pošto su retki oni, koji raspolažu ovolikim tržišnim viškom.

Doneta je Uredba o izvozu pšenice, koja se ni po čemu ne _ razlikuje od prošlogodišnje. Izvoz je slobodam uz prethodno odobrenje Ministarstva trgovine i industrije. Kod traženja odobrenja interesen'i moraju navesti: količinu pšenice, koju imaju za izvoz; carinarnicu preko koje žete da izvezu; način “ekspedicije (vagom ili šlep) i zemiju opredeljenja. Ovlašćenje važi dva meseca; neiskorišćeno vraća se matrag.

Kukuruz

Na domaćem tržištu kukuruza poslovi su skoro prestali, jer je ostatak izvoznog viška vrlo ma!i (ceni se oko 3000 vagona), a očekuju se i bolje cene. Radi se na bazi 100. din.

. franko Dunav.

Читејке тај:

ВАРОЛНО ВЛАГОСТАЊЕ

Страна 495

Stoka

Na bečkom tržištu goveda situacija je nepromenjena, cene se kreću između 0.80 i 1.10 šilinga. I tržište svinja se malo popravilo, te su cene debelih skočile za 5 a mesnatih za 10 groša. Razlog ovoj popravci leži u slabijem dogonu domaće robe.

Čehoslovačko tržište svinja ne pokazuje nikakvo poboljšanje. Debele svinje, rumunske i mađarske, trguju se po 5.756.20 kr., a domaće 5—5.50. Ove cene još uvek пе konveniraju za maš izvoz. Šta više, one su niže nego prošle nedelje, jer je zbog velike iražnje dinara kruna u privatnom kliringu раја sa 2 na 1.85 din.

Na talijanskom tržištu goveda nastupilo je poboljšanje za 10—15 čentezima po kilogramu. Karakter:stično je da se cene ove godine drže bolje nego li u istom periodu proše što je pOsledica dobrog održavanja potrošnje. |

Na domaćem: ržištu bečke svinje plaćaju se 6—6.50 din., ekstremne prima 6.75. Debele svinje, koje se traže za proizvodnju 300 vagona masti za Nemačku; postžu 7 din., a slabija roba 6.75. Cene goveda su nepromenjene.

Metali

Svetsko tržište meta'a karakteriše opadanje cena i zaliha kao posledica ograničenja kupovanja od s'rane Nemačke, koja u svetskoj potrošnji zauzima drugo imesto, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. Takođe su smanjene i kupovine za Ameriku i Francusku. Pošto nema izgleda da će Nemačka uskoro odobriti normalne nabavke to je verovatno da Се sadanja besa potrajati kroz celo treće iromesečje. Najviše je pala cena bakta, sa 321/o funti sterlinga sredinom marta na 29% u julu. Cena kalaja pa'a je sa 2437/s funti (najviši nivo od 1928) na 230, cinka sa 151/a funti krajem marta na 139/s. Sličan pad cene zabeležili su i drugi metali. Razvitak cena na tržištu metala stoji u suprotnosti sa stalnim smanjivanjem zaliha,

MOTORNA ULJA sastavni O svakos stroja

ko?

.

(|

a

22 И)

- SDLDNY, МОТОВМА |

Standarda

eograd

Акадетџа пашка Теје!оп 859,2198,1473

| // | ||

4

| Company об Jugeslavia Zagreb»

Kumičićeva 5 4651, 4652, 4518