Narodno blagostanje

ЈЕ јануар 1935.

фунти за санирање крајева с хроничном незапосленошћу. Вероватно је да ће се приступити извођењу већег програма издатака у циљу привредне обнове.

ТУ Британска Индија, јужна Африка и Аустралија

Побољшање у Јужној Африци траје, у Аустралији је успорено, а у Британској Индији аграрна привреда је у депресији, Девизни курсеви су фактички стабилни, Индија опет извози злато у Енглеску, 2 опадају јој и резерве сребра. Стање на новчаном и кредитном тржишту повољно је у све три земље. Улози на штедњу у Јужној Африци нагло су порасли. У Индији се спрема оснивање централне новчаничне банке. У јужноафричкој и аустрилијанској индустрији и грађевинарству запосленост расте, а положај пољопривреде је неповољан због слабије жетве у Аустралији и отежаних прилика за продају вуне. Сезонско опадање извоза јаче је него у прошлој години. Индустријска делатност повећана је и у Индији. Финансијско стање поправља се у све три земље.

У Немачка

Опште привредно стање у Немачкој углавном се поправља. Производња инвестиционих добара напредује уз извесна колебања. Нарочито је повољна коњунктура у грађевинарству и индустрији гвожђа, челика и електричног материјала. Насупрот томе опада производња потрошних добара због несташице сировина. Врло је тешко стање текстилне индустрије, Уосталом, почињу се у већој мери вршити и јавне инвестиције (аутомобилски путеви и др.). Незапосленост је због сезоне повећана. Предузимају се мере против даљег повећања цена. Монетарна ситуација није се променила. Ради изравнања девизног биланса спрема се даље ограничење увоза. Смањење затегнутости на кредитном тржишту још је недовољно. Новим законом о зајму тежи се учвршћењу на тржишту капитала, а очекују се и даље мере које ће имати исти циљ. Улози код штедионица полако расту.

Извоз се одржава. Увоз из прекоморских земаља је јако ограничен, док онај из европских расте. "Трговински биданс у октобру био је активан. Буџет је изравнат због пораста прихода и опадања расхода за помагање незапослених. МГ Подунавске и Оалканске земље

Привредна делатност у Чехословачкој и Аустрији још

је на ниском нивоу, али полагано расте. У Румунији и Бу-

· гарској депресија још није преброђена, а у југославији констатовано је извесно побољшање у пољопривреди и индусррији. Девезни курсеви у последње време остали су непромењени, У Аустрији повољни развитак трговинског биланса омогућује враћање дугова, а Бугарска опет прекида службу по спољним зајмовима због несташице девиза. У Мабарској јавља. се несташица девиза и за увоз сировина.

Затегнутост на новчаном и кредитном тржишту попушта. Улови расту. Аустрија намерава да распише нови унутрашњи зајам. | |

У Чехословачкој, Аустрији и Мађарској производња и запосленост полако расту. Предвиђена средства за извођење јавних радова у Аустрији ускоро биће исцрпљена. У Југославији постоји извесно побољшање у рударству и текстилној индустрији. Код нас је била жетва кукуруза рекордна; жетва пшенице била је, иначе, у свим подунавским земљама испод прошлогодишње.

Извоз Чехословачке, Аустрије и Југославије се поправља, у осталим земљама је стагниран. Дефицит у аустријском буџету смањен је услед конверзије зајма Друштва на-

| НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Извоз у октобру поновно је повећан, али пасивност трго-

Страна 1

рода. Државни приходи расту у Чехословачкој и Југославији, а Румунија има још увек буџетски дефицит.

УП Сједињене Североамеричке Државе

Оживљење привреде у С. А. Д. од септембра 1934 полако напредује. Поједине мере коњуктурне политике боље се узајамно прилагођавају. Куповна снага фармера и даље се повећавао. Због јаког активитета платног биланса курс долара је чврст,пајејаки прилив злата и сребра из свих крајева света. Због тога су укинута скоро сва девизна ограничења. O великој ликвидности новчаног тржишта сведочи и чињеница да су нови државни зајмови, чак и са дужим роком, преуписани. Повећан је јако и берзански промет, а курсеви су чвршћи. Расте и интерес за новим страним зајмовима (Канада, Јужна Америка и Финска).

Производња челика и гвожђа повећана, а тако исто и промет у трговачким радњама. Исплаћују се веће дивиденде него у прошлој години. Очекује се нов полет у грађевинарству, али проблем високих цена грађевинског материјала и надница није још решен.

Извоз кроз првих 10 месеци порастао је у доларима за 36%, а увоз само за 16% према прошлој години. Вишак извоза над увозом трипут је већи него у прошлој години. У октобру дошло је до сезонски уобичајеног оживљења само у слабијој мери.

(Остваривање буџетске равнотеже још је немогуће. Расту приходи и расходи. Ускоро би се имало завести 0сигурање против незапослености, а осигурање за случај болести и старости завело би се доцније.

МШ Латинска Америка

У најважнијим државама латинске Америке (Аргентина, Бразилија, Чиле и Мексико) побољшање привредних прилика и даље расте. Курсеви девиза су стабилни. Ликвидитет на новчаном тржишту и на тржишту капитала се повећава. Повећавани су улози код штедионица. У Мексику вовчанични оптицај порастао је према прошлој години, а у Бразилији се спрема оснивање једне банке за пољопривредни кредит.

У Аргентини су изгледи за нову жетву повољни, а у Бразилији била је памучна жетва рекордна. Цена кафе држи се доста добро, а залихе се смањују. Изгледи пољопривреде су и у Чиле-у повољни; повећава се гајење пшенице. У Мексику постоји такође велика акција са циљем да се повећа пољопривредна производња. Индустријализација се помаже у Мексику и Аргентини, а у Чилеу расте производња руде и шалитре.

У свим поменутим државама трговински биланс је астиван, а расте и увоз и извоз. Поправља се и стање државних финансија. Аргентина је постигла уштеде конверзијом зајмова. Спремају се нове конверзије спољних зајмоBa. Расту и приходи. Буџетски суфицит јавио се и у Бразилији због повећања прихода услед повољнијег развитка привреде. Чиле ће почетком 1935 вероватно опет почети да врши каматну службу по спољним зајмовима, а очекује се да ће то ускоро урадити и Мексико.

1Х јапан ки Кина

Индустријска запосленост У Јапану одржала се на високом нивоу. Дошло је до даљег повећања производње боја и вештачке свиле. Аграрна депресија је пооштрена. Нарочито је тежак положај одгајивача свилене бубе и пиринча. Курс јена био је у последње време стабилан, али даљи пад није искључен због погоршања биланса плаћања. ·