Narodno blagostanje

_23, март 1935.

о O __РОБНО ТРЖИШТЕ. Спровине

Лабава тенденција, која се на светском тржишту сировина осећа већ пуних месец и по дана, постаје све јача што се огледа у наглом падању цена већине производа. После краха на њујоршкој берзи памука, упркос. свима изјавама да ће се и даље наставити са политиком ограничења производње, ситуација се није поправила, Напротив, цене су и даље пале. 20 марта Мидлинг је нотирао 10.42 центи за либру. Падање цена наставило се и на осталим тржиштима. И каучук је наставио са попуштањем сишавши на 51/4 пенса за либру. За последње две недеље цена каучука изгубила је преко 15%. Есконтирајући стални пораст потрошње од 1933 год. трговина је и овога пута напунила лагере, који се у Лондону цене на 155.000 тона према 90.200 у јануару 1934. Међутим, волумен продукције почео је да се сужава и индустрија тежи да се што пре ослободи залиха не желећи да плаћа високе цене. Велико попуштање показује и кава. За неколико последњих дана цена у Њујорку пала је са 5.40 на 4.90 центи за либру или за непуних 10%. Калај је са 218:/4 фунти стерлинга за тону на дан 18 марта пао 21 на 212:/2. И остале сировине показују лагано попуштање.

Овакво кретање цена че може се тумачити као сезонскај појава. Узроци великом паду налазе се највећим делом у чињеници, да је у многим земљама наступило малаксавање коњунктурно-политичких мера и да општа сретства, којима се сатурира привредно оживљење, постају све етграниченија. С друге стране заоштравање кризе у земљама златнога блока чини, да ове купују све мање сировине. Извештај о кретању спољне трговине ових земаља за прва ва месеца показују, у поређењу са истим периодом проmute године, велики пад и извоза и увоза, нарочито последњег. Индустријске гране, чије је повећање капацитета производње фаворизирано коњунктурном политиком, нагомилале су велике лагере, који приморавају на поновну редукцију производње.

• Пшеница

Слаба тенденција влада и даље на светском тржишту пшенице, јер Аргентина форсира стално продају својих вишкова. Сједињене Америчке Државе, пред опасношћу од суше, обуставиле су примену закона о ограничењу производње житарица, Цена у Ротердаму остала је непромењена на 2.95 хол. форинте за квинтал. У Чикагу цена је пала на 91 центу за бушел.

Домаће тржиште је без промена. Понуда је минимална, а ни тражња није велика, Цене нотирају: на Тиси 132; у Панчеву 132, на Сави 122—123, тлавна пруга Младеновац 11 ДИ за квинтал.

Кукуруз

_ Тржиште. кукуруза у Ротердаму мало. се поправило „и цена је скочила ca 6135/4 на 64 хол, фор. 34. 2000 кг. У Чикагу. "међутим, цена је пала на. 765/8 центи за бушел. Карактеристично је, да је цена кукуруза у Ротердаму већа од оне. пшенице обичног квалитета, а у Чикагу напротив знатно мања. Ово је дошло услед тога што се у Америци кукуруз као сточна храна све више замењује пшеницом. |

- На домаћем тржишту нема скоро никаквих послова. Цене. номинално нотирају: шлеповска роба промпт 68 дин. Беч плаћа за шлеповску робу у близини. 9.80. ил. за KBHHтал, за. јуни 9.60, а за. Maj 9.50. |

се поправе, Таман цене нешто своче, пповенају: се довози и

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 207

ове се опет срозају. Тржиште је, услед мале потрошње, постало врло осетљиво и реагира на: најмање промене, које у нормалним временима нису имале“ скоро никаквог утицаја на цене. Ова неизвесност прави велике тешкоће извозу и често наноси извозницима велике губитке.

На последњем вашару у Бечу свиње су опет попустиле на 1—1.15 шил. према квалитету, те су пале за читавих 10 гроша, Ако се понуда не смањи цене би могле још више пасти пошто се улази у период када потрошња. меса опада услед стизања поврћа.

И у Прагу се ситуација погоршала; цене свиња су са 6.50—6.70 пале на 5.50—6 кр. те опет не конвенирају за извоз. Због поправке у претпрошлој недељи за последњи вашар стигло је само из наше земље 32 вагона, те је то изазвало пад цене.

Талијанско тржиште говеда и даље показује чврсту тенденцију; цене се крећу између 1.80 и 2.20 лире за кг.

Под утицајем пада цена на бечком и прашком тржишту и домаће тржиште је ослабило. Цене дебелој роби, која иде у Чехословачку, пала је са 7.50 на 7—7.25 дин. Цене говеда крећу се 2.50—4.50 дин. према квалитету. Мршаве краве могу се добити и по 1.50 дин. кг,

Jaja

Цене јаја и у овој години на почетку сезоне настављају свој трагични пут катастрофалног срозавања. Треба напоменути да су и у доба највећих мразева цене биле релативно врло ниске. Данас су пак сишле на незапамћено ниски ниво. У сред Београда 100 комада свежих јаја може се добити за 30—40 динара. На тржиштима у унутрашњости цена ситнијој роби креће се од 20—30 дин. а крупној 40—50 дин.

Цене су такође знатно пале и у увозничким земљама, нарочито у онима, које су форсирале властиту производњу. Релативно повољно време омогућило је да производња почне врло рано. Међутим пораст производње није имао за последицу и повећање потрошње упркос томе што су цене одмах почеле да попуштају. Извештаји из главних увозничких земаља потврђују да су ове знатно повећале продукцију, те ће и у овој години наставити са ограничавањем увоза.

НЕЋЕ ИЗЛЛАЋИ